Birbirinden farklı 6 sektörü inceleyen ve bin 912 işçiye 'sigortan var mı?' diye soran SGK müfettişlerini şaşırtan sonuç...
Abone olSosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yolsuzluk ve usulsüzlükleri önlemek amacıyla iki ayrı cephede sürdürdüğü denetim mücadelesinden akıl almaz sonuçlar çıktı.
HASTANELER USÜLSÜZ
Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre sağlık harcamalarındaki aşırı artışın nedenlerini araştıran SGK müfettişleri, 2 bin 32’si özel hastane 77’si de üniversite hastanesi olmak üzere tam 2 bin 109 hastanenin sağlık harcamalarında usulsüzlük yaptığını tespit etti. Bu hastaneleri incelemeye alan SGK, her birine ayrıca birer mektup göndererek başlatılan yasal işlemler hakkında da bilgi verdi. SGK ayrıca 10 bin TL ve üzerinde sağlık harcaması yapılan tam 86 bin sigortalı ya da yeşil kartlıya da bilgilendirme amaçlı mektup gönderip sağlık harcamalarının doğru olup olmadığı konusunda bilgi istedi. SGK sağlık harcamalarının yanı sıra yoğun olarak sigortasız ve kaçak işçi çalıştıran dershaneler, sürücü kursları, oteller, şehir içi ve şehirlerarası otobüs işletmeleri ile yemek firmalarından oluşan 6 sektöre yönelik özel denetim yaptı. Denetim sonuçları Türkiye gerçeğinin acı yüzünü ortaya çıkardı. Bu 6 sektördeki bin 912 işçiye “sigortan var mı?” diye soran SGK müfettişleri bunların sadece 198’inden “evet” yanıtı alabildi. Bin 714 işçi ise hiçbir sigorta kaydının bulunmadığını açıkladı. Kayıtdışı işçi çalıştırdığı tespit edilen firmalara 5 milyon TL ceza ve prim borcu çıkarıldı.
TEK SİGORTALI ÇIKMADI
SGK, küresel kriz nedeniyle bu yıl denetimlerini geçmiş yıllara göre azaltıp spesifik sektörlere yoğunlaştı. 2007’de 729, geçen yıl da 465 rapor üzerinde çalışan SGK, bu yıl söz konusu 6 sektörle ilgili sadece 135 rapor hazırladı. Ancak bu denetimler kapsamında gidilen sürücü kursu, otel ve otobüs işletmelerinde kayıtlı bir işçiye bile rastlanmadı. Dershanelerde de kayıtlı çalışan işçi sayısı yüzde 10’ları geçemedi.