BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

10 bin adım ve 3 kırmızı mucizesi

Sağlık bir bünye ile yaşamayı kim istemez? O halde Mehmet Öz'ün zahmet gerektirmeyen önerilerine kulak verin.

Abone ol

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Sabah gazetesine sağlıklı yaşam konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Günde 10 bin adım atanlar ve kırmızı dolmalık biber, kırmızı fasülye ve kırmızı greyfurt yiyenler birçok hastalıktan uzak kalıyor.

10 BİN ADIM ATIN
Bugün kaç adım yürüdünüz? Bilmiyor musunuz? Yoksa hâlâ bir 'pedometre'niz (adım sayıcı) yok mu? Kafasında belli bir sayı tutan ve bunu pedometresiyle takip eden kişilerin, diğerlerine oranla çok daha fazla yürüdüğü ortaya çıktı. Araştırmalara göre; kafanızda tutmanız gereken en iyi sayı 10 bindir! Bu sayı bir günde yürüdüğünüz adımdan çok fazla değildir çünkü çoğu insan genelde en az 3 bin 500 ile 5 bin arasında adım atar... Uzmanlar, günde beş bin adım atanları 'en az aktif kişiler' ya da masa başında çalışan ve hareket etmeyenler olarak tanımlıyor.

PEDOMETRE TAKIN
Fakat iyi haber şu ki; eğer bu kadar adımı hiç zorlanmadan atıyorsanız, fiziksel olarak gerçek yaşınızın üstünde bir kapasitedesiniz demektir. Araştırmalar, kafasında 10 bin sayısını tutan kişilerin her gün attıkları adımın üstüne ekstra iki bin adım daha attığını gösteriyor. Siz de bir pedometre takın ve bunu deneyin. Bir kafeye veya markete giderken hedeflediğiniz adıma ne kadar yaklaştığınızı görün... Dr. Mike arabasını Cleveland Kliniği'ndeki en uzak kapalı park alanına park ediyor. Bu ekstra miller hem kilo vermesini sağlıyor, hem de kan basıncını (tansiyon) düzenliyor. Yürümek, kötü kolestrolünü (LDL) azaltıp, iyi kolesterolünü (HDL) artırıyor ve iltihabı da azaltıyor.

KIRMIZI DOLMALIK BİBER:
Kırmızı biberler, yeşil olanlardan iki kat daha fazla C vitamini içerirler. C vitamini, Güney Amerikalılar'ın çoğunun ölümüne ve sakat kalmasına yol açan felç ve inme riskini yüzde 30 azaltır. C vitamini damarlarınızın genç kalmasını sağlar ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

KIRMIZI FASULYE:
Kırmızı fasulyenin (Red kidney beans) içinde, yaban mersininde de bulunan 'phytonutrients' (botanik faktörler) aynı miktarda bulunmaktadır. 'Phytonutrients' doğal olarak ortaya çıkan bitki koruyucularıdır ve böceklere ve hastalığa karşı bitkiyi korur. 'Phytonutrients' açısından zengin bitkileri yiyerek, insanlar bu koruyucu etkilerden yararlanır. Vücudunuzun kendi antioksidanlarını üretmesine yardımcı olan bu madde, hücrelerinizi kanser gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca kalp hastalıklarına ve erken yaşlanmaya karşı da etkin şekilde mücadele eder.

KIRMIZI GREYFURT:

Kırmızı greyfurtun içinde bir başka 'phytonutrient' olan 'likopen' (Lycopene) bulunmaktadır. Bu madde, kansere ve kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Bu açıdan turuncu greyfurta oranla daha faydalıdır. Likopen maddesi yağın içindeyken daha iyi emilir. Bu nedenle kırmızı greyfurt dilimlerini zeytinyağlı veya kanola yağlı bir salatanın içine karıştırabilirsiniz... Ya da keyifli bir pazar sabahı hazırladığınız kahvaltınızda, fıstık ezmeli tam tahıllı bir dilim ekmeğin üstüne bir dilim de sağlık dolu kırmızı greyfurt koyabilirsiniz.