BIST 8.656
DOLAR 34,34
EURO 37,45
ALTIN 3.022,50
HABER /  GÜNCEL

10 Ağustos İngiltere basın özeti

Times gazetesi “Ankara’da miyopluk” başlıklı başyazısında “Erdoğan’ın PKK’ya saldırıları Irak Şam İslam Devleti’ne dolaylı destek anlamına geliyor” diyor.

Abone ol

Times gazetesi “Ankara’da miyopluk” başlıklı başyazısında “Erdoğan’ın PKK’ya saldırıları Irak Şam İslam Devleti’ne dolaylı destek anlamına geliyor” diyor.

Yazıda özetle şöyle deniyor:

“Düşmanların dostlarının, dostların düşmanlarıyla geçici ittifaklar kurduğu bir bölgede, Türkiye’nin Irak Kürdistan’ı içindeki PKK kamplarına son saldırıları alayvari bir fırsatçılıktan başka bir şey değil. IŞİD teröristlerinin geçen ay Suriye sınırında (Suruç) en az 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarından sonra Erdoğan yönetimi, IŞİD’le savaşta ABD ve müttefikleriyle işbirliğini artırma sözü verdi.”

“Ancak Türkiye verdiği sözlerin neredeyse hiçbirini yerine getirmediği gibi, uzun süredir devam eden ateşkesi bozarak ayrılıkçı PKK’ya art arda saldırılara başladı. Bu saldırılar, Türkiye ve Irak’taki Kürtleri öfkelendirirken, İslami aşırılıkla mücadelede Türkiye’nin bir müttefik olarak samimiyeti ve etkinliğinin sorgulanmasına neden oldu.”

“Kürdistan hükümeti dün Ankara’nın Kuzey Irak’taki PKK militanlarına karşı harekete geçmesi talebini reddetti, bunun Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin zor duruma sokacağını söyledi. Kürdistan son zamanlarda, iki tarafın da çıkarına olan büyük petrol anlaşmalarıyla Ankara’yla ilişkilerini geliştirdi, sessiz bir şekilde Ankara’yla PKK’nın yakınlaşmasını teşvik etti.”

“Geçen yıl Kobani’de IŞİD saldırısına uğrayan Kürtlere yardım etmemesi ve seçimlerden önce, PKK’yla görüşmelerin ilerletilmesi konusundaki bariz gönülsüzlüğüne rağmen Erdoğan’ın politikası da böyle görünüyordu.”

'Erdoğan'ın tavrını değiştiren iki şey'

“Bununla birlikte iki şey, Erdoğan’ın tavrını değiştirerek Türkiye’nin NATO’daki müttefiklerinin yanı sıra neredeyse tüm komşularıyla ters düşmesine neden oldu. Birincisi son seçimlerde AKP’nin şok bir şekilde gerileyerek, parlamentoda çoğunluğu sağlayamaması ve HDP’nin meclise girmesi. Erdoğan, Putin gibi kaybedince kızan biri ve geniş yetkilere sahip bir cumhurbaşkanı olmasını engelleyen seçim sonuçlarına çok öfkelendi. Kürt muhalefetten intikam almak için, PKK’nın Türk askerleri ve hükümet yetkililerine karşı saldırılarının Türklerin çoğunu etrafında toplayacağı umuduyla, PKK’ya yeniden saldırmaktan daha iyi bir yol olabilir mi?”

“Erdoğan’ın Kürtlerle yeniden savaş tehdidinde bulunmasına neden olan ikinci faktör IŞİD’in rolü Konusundaki muğlaklığı. Erdoğan, her zaman Esad’ın devrilmesini bölgesel önceliği olarak gördü ve IŞİD çok bariz bir şekilde Esad rejimi için en büyük tehdit. Birçok İslamcı lider gibi AKP’nin lideri de IŞİD’in tüm gündemini derhal kınamıyor. Türkiye uzun bir süre Suriye sınırını kapatmak ve denetlemek için yeterince çaba harcamamak ve Suriye’ye militan ve teçhizat geçişine göz yummakla suçlandı.”

“Erdoğan’ın son adımları, Amerika’yı olduğu kadar Arap dünyasını da öfkelendirdi. IŞİD’r karşı en etkili güç Peşmerge oldu. Kürtlerin Türkiye’den gelecek tehdide yönelmesi, IŞİD’e karşı mücadeleye ciddi sekte vuracak. Arap hükümetleri şaşkınlık içinde. Iraklı siyasetçiler Türkiye’nin saldırılarını IŞİD’e dolaylı destek olarak değerlendirdiler. Türkiye topraklarında çok sayıda Suriyeli ve İslamcı mülteciyi ağırlamanın mali yüküyle baş etmeye çalışıyor. Kendi çıkarları için miyopluk politikasını değiştirmeli.”

'Türkiye sıçrama tahtası'

Daily Telegraph gazetesi, çok sayıda Afrikalı ve Orta Doğulu göçmenin “gevşek” vize politikası nedeniyle Türkiye’yi Avrupa’ya gitmek için sıçrama taşı olarak kullandığını öne sürdü.

Haberde özetle şöyle deniyor:

“Avrupa Birliği sınır yetkilileri, bu bölgenin vatandaşlarının, belgeleri etkili bir şekilde kontrol edilmeden doğrudan Türkiye’ye uçabildiğini buradan da görece kısa bir yolculukla Yunanistan’a geçebileceklerini söylüyor.

“Bu kişilerin Sahra çölü ve Akdeniz’de insan kaçakçılarının kullandığı güzergahlarda canlarını tehlikeye atmak yerine tek yapmaları gereken şey İstanbul’a bir uçak bileti almak. Avrupalı yetkililer, İstanbul’un kaçak göçmenler için bir merkez haline geldiğini söylüyor.”

“Göçmenlik uzmanları, herhangi bir zaman diliminde, İstanbul’da 100 bin göçmenin toplanabildiğini, bu kişilerin birkaç saatte Yunanistan ve Bulgaristan’a gidebileceklerini, buradan da İngiltere gibi ülkelere geçebileceklerine dikkat çekiyor.”

“Sorunun kaynağı, Türkiye’nin ‘vize diplomasisi’. İslamcı Hükümet vize sınırlamalarını hafifleterek Afrika ve Orta Doğu’da nüfuzunu artırma arayışına girdi. Somali, Eritrea, Afganistan ve Sudan gibi ülkelerin vatandaşları internet üzerinden sadece bir form doldurarak ve harç ödeyerek e-vize alabiliyor.”

“Geçen hafta Daily Telegraph muhabiri kendisini Afgan vatandaşı gibi göstererek beş dakikada vize aldı. Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex’in bu yılın başlarında yayımladığı bir rapora göre Türkiye’nin e-vize rejimi 89 ülkeyi kapsıyor. Bunların çoğu AB’ye kaçak göçün kaynağı olan ülkeler.”

“E-vize rejimindeki şartlardan biri, başvuru sahiplerinin, Türk Dışişleri Bakanlığı’yla protokol imzalayan Türk Hava Yolları ya da Pegasus Havayolları’yla seyahat etmesi. Bu iki havayolu da son yıllarda çok büyüdü. THY Somali dahil İslam dünyasındaki hemen her ülkeye uçuyor.”

“Telegraph, Yunanistan’a Türkiye’den gelen bazı Afrikalılarla konuştu. 23 yaşındaki Kongo vatandaşı Patrique Kitokou, 2 yıl önce Kinşasa’dan İstanbul’a uçmuş. İnsan kaçakçılarına ait bir tekneyle Yunan adalarına giden Kitokou, “İstanbul’a bilet için 1850 dolar ödedim. Sorun Yunanistan’da iş olmaması. Çöpleri karıştırarak karnımı doyuruyorum ve sokakta uyuyorum” diyor.

“Kaçak göçün kaynağı olarak görülen ülkelerden başvuru yapanların Schengen oturma izni gibi ilave belgeleri olması gerekiyor. Ancak internet üzerinden bu belgeleri teyit edecek bir sistem yok. Bunun Türkiye’ye gelişte yapılması gerekiyor. Ancak Frontex yetkilileri Türkiye’de kara liste kontrolü dışında fazla bir kontrol yapılmadığını” söylüyor.