BIST 10.052
DOLAR 35,37
EURO 36,41
ALTIN 3.016,86
HABER /  SEÇİM

1 TL'ye fakirlik bitecek vaadi

İstanbul'da 934 muhtarlık için yarışan 5 bin muhtar adayının seçim vaadleri sınır tanımıyor.

Abone ol

İSTANBUL'da yerel seçimlerde 934 muhtarlık için yarışacak yaklaşık 5 bin adayın seçim vaatleri, oldukça ilginç. Kimi '1 TL'ye fakirliğin biteceğini', kimi ise 'Evrak ücreti almayacağı'nı vaat ederek, mahalle sakinlerinden oy toplamaya çalışıyor.

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Selami Aykut, yaptığı açıklamada, muhtarlara verilen 471 liralık ödeneğin 871 liraya çıkarılacağının açıklanmasının ardından, muhtarlık başvurularında artış yaşandığını belirtti.

"ADAYLARDA YÜZDE 100 ARTIŞ YAŞANDI"

Her mahallede muhtar adaylarında ciddi bir patlama olduğunu, bir mahallede 6, 7, 8, 9, 10 aday çıktığını ifade eden Aykut, "Önceki seçimlere göre adaylarda yüzde 100 artış yaşandı. Çünkü, İstanbul'un her yerinde her kesimden insan ikamet ediyor. 'Biz bu seçimi alırız' düşüncesiyle aday oldular" dedi.

Muhtar adayı olmak için sınırlama getirilmediğini, adayların kriterlerini sorgulayabilmesi, aday olup olmama imkanını öğrenebilmesi için bir merciye başvurma zorunluluğu bulunmadığını anlatan Aykut, ancak seçimi kazandıktan sonra sabıka kaydı, vatani görevini yapma şartı, sağlık sorunu olmama ve en az 6 ay mahalledeki adreste ikamet etme zorunluğu gibi belgelerin istendiğini, bunların bilincinde olmayanların da seçime bir hafta kala bile muhtar adayı olabildiğini söyledi.

Bu yılki seçimlerde İstanbul'da 934 muhtarlık için yaklaşık 5 bin adayın yarışacağını belirten Aykut, yaşanan rekabetin afişlere de yansıdığını anlattı.

"EVRAK ÜCRETİ ALMAYAN, FATURALARI CEBİNDEN Mİ ÖDEYECEK?"

Aykut, adayların afişlerinde bulunduğu "1 TL'ye fakirlik bitecek, ilk defa bir muhtar 1 TL'ye fakirliği bitirdi", "Kentsel dönüşüm noktasında çözüm üreteceğiz", "Evrak ücreti almayacağım", "Maaşımı hibe edeceğim" gibi vaadlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"HİÇ BİR MUHTARIN BÖYLE BİR ŞEYİ VERME GÜCÜ YOKTUR"

"Muhtar adaylarının 'Bunu yapacağım, şunu vereceğim, evrak ücreti almayacağım' söylemleri tamamen hayal ürünüdür. Hiç bir muhtarın böyle bir şeyi verme gücü yoktur. Muhtar aldığı 871 liralık ödenekle faturasını öder, giderlerini karşılar. Yanında eleman çalıştırmak zorundadır. Elemanın maaşını öder, sigortasını yatırır. Harç ücretleri önceden çok iyiydi. Şimdi nüfusa devredilince gelirimiz alt seviyeye düştü. Muhtarlarımız şu anda sıkıntı içinde. Muhtarlık binaları Milli Emlak'ın. Oraya kira ödeniyor. Bu afişleri asan arkadaşlarımız tamamen meydanı boş bularak, kafalarına göre vaatlerde bulunuyorlar. Dikkati çekmek için afişleri yazıyorlar. Muhtarın bunları yaptırma gücü olmuyor. Vaatleri verenlerin yapamayacağını iddia ediyoruz. Bir çoğu da silah ruhsatı almak için aday oluyor. Evrak ücreti almayan muhtar, elektrik, su faturasını cebinden mi ödeyecek? Yanında çalıştırdığı elemanın maaşını kendi mi verecek? Bunları söyleyerek de mevcut muhtarın kriterine, kariyerine zarar veriyor. Zannediyorlar ki 'para için muhtarlık' yapılıyor."

"GENÇLER MUHTAR OLMAK İÇİN YARIŞIYOR"

Bir muhtarın işini "vatandaşa güler yüz göstermesi, sorunlarını dinlemesi, bunları dilekçe halinde rapor yaparak, yetkili mercilere ulaştırması" olarak özetleyen Aykut, muhtarın vatandaşın devletle irtibat kurabileceği ilk ayak olduğunu söyledi.

Bunları yapabilecek muhtarın da belirli bir donanımı ve bilgi birikimi olması gerektiğini ifade eden Aykut, "Muhtarlık koltuğunda ölen insanlar var. Muhtarlık için bir yaş sınırlaması getirilmesi gerekir" dedi.

Aykut, İstanbul'daki mahallelerde kanaat önderleri, profesör, doktor, emniyet müdürü, hemşire gibi meslek gruplarından insanların oturduğunu, bu nedenle muhtar olacakların da tahsil seviyesi, insani ilişkileri, sosyal etkinliği kullanma becerisinin orta ve iyi düzeyde olması gerektiğini söyledi.

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Selami Aykut, bu seçimlerdeki adaylarda da muhtar profilinde değişiklik olduğunu belirterek, gençlerin de artık muhtarlık için yarıştığını kaydetti.