BIST 9.958
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.976,87
HABER /  GÜNCEL

1 Temmuz'da maaşınızdan 150 lira kesinti olabilir bu zorunlu

1 Temmuz 2018 itibarıyla çalışan sayısı 10 ile 49 arasında olan işyerleri de Otomatik Katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olacak. Asgari ücretlinin maaşından 60 liradan fazla kesinti olacak. 3 bin lira alan bir kişinin maaşındaki kesinti 100 lirayı aşacak. İşte 1 Temmuz'da zorunlu olarak BES'li olacakları bekleyen gelişmeler;

Abone ol

Emeklilik Gözetim Merkezi' nin (EGM) 6 Haziran 2018 verilerine göre Otomatik Katılım, 231 bin işyerindeki yaklaşık 4,5 milyon çalışanı daha Otomatik olarak BES'li yapacak. Bu kez çalışan sayısı 10 ile 49 arası olan küçük işletmelerin çalışanları otomatik olarak BES'e dahil olacak. BES'e katılmıyorum demek mümkün değil. Ancak 2 ay sonra sistemden çıkabiliyorsunuz. 1 Temmuz 2018 itibariyle maaşınızdan kesintiler başlayacak ve bu BES kesintisi işverenden değil çalışandan olacak.

BES kesintileri maaşa göre olacak. Peki asgari ücretliden BES kesintisi ne kadar, 2 bin lira, 3 bin lira, 5 bin lira maaş alanın ödemesi kaç lira olacak? İşte BES ücretleri;

Asgari ücrette BES kesintisi ne kadar? : Bireysel emeklilik primi asgari ücretliler için 50 lira civarında bir kesinti getirdi. Primler maaşa göre belirleneceği için, yüksek maaş alan yüksek prim ödeyecek. Her yıl başındaki maaş artışına göre, primler de yükselecek. 50 lira ödeyen asgari ücretlinin maaşındaki değişim şöyle olacak; - Yılda 600 lira kesinti yapılacak, - Sisteme girişte bir kereye mahsus 1000 lira devlet desteği, - Her ay yüzde 25'ten toplam 150 devlet desteği alacak. - Yıl sonunda toplam birikim: 1750 TL (Yılda yaklaşık 3 kat kazandıracak)

2 Bin lira maaş alandan kaç lira kesilecek? : Aylık prime esas kazancınız, 2.000 liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek. Bu da yıllık 720 lira kesilmiş olacağı anlamına geliyor.

3.500 LİRA ALAN NE KADAR ÖDEYECEK? : Aylık kazancınız 3.500 liraysa, maaşınızdan aylık 105 lira alınacak. Yıla vurulduğunda toplam kesinte 1.260 lira olmuş olacak.

-5 BİN VE 7.500 LİRA MAAŞ ALAN NE KADAR ÖDEYECEK? : Aylık kazancınız, 5.000 liraysa, maaşınızdan her ay 150 lira kesilecek. Maaşınız, 7.500 liraysa, her ay otomatik katılım için sizden 225 lira, yıllık da 2.700 lira kesilecek.

-EN YÜKSEK PRİM NE KADAR? : Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar ise, 321 lira ki, bu da 10.705 lira aylık alanlar için geçerli. Eğer aylık maaşınız 15 bin liraysa, sizden 450 lira (prime esas kazancının yüzde 3) değil, 321 lira kesinti yapılacak.

Ödenen katkı payının yüzde 25'i kadar devlet katkısı sağlayan Otomatik Katılım, ilk iki ay sonunda sistemde kalan çalışana başlangıçta bir defaya mahsus 1.000 TL başlangıç devlet katkısı sunarak avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra, emekliliğe hak kazanan katılımcının birikimini emekli aylığı olarak almak istemesi halinde, en az 10 senelik yıllık gelir sigortası tercih eden çalışan için toplam birikiminin yüzde 5'i kadar ilave devlet katkısı ile sadık katılımcısını ödüllendiriyor.

2003 - 2017 yılları arasında 7 milyon katılımcıya ulaşan BES, son 1,5 yılda uygulanan Otomatik Katılım sayesinde katılımcı sayısını 11 milyona çıkardı. Türkiye Sigorta Birliği, yaptığı açıklamada "Uygulamaya dahil olacak işyerleri belirlenirken, işyerindeki tüm çalışan sayısına bakılacak. Ancak sisteme sadece 45 yaşını doldurmamış çalışanlar dahil edilmeye devam edilecek" dedi.

İşyerleri emeklilik şirketini seçmeli
Otomatik Katılım kapsamına giren işyerlerinin öncelikle emeklilik şirketleri ile görüşerek çalışanları adına emeklilik sözleşmesi yapması gerekiyor. Sisteme giriş esnasında fon seçimi çalışanların tercihleri doğrultusunda emeklilik şirketine bildirilebileceği gibi, tercihini belirtmeyen çalışan adına fon seçimi işveren tarafından belirlenecek. Katkı payının çalışanın ücretinden kesilip emeklilik şirketine aktarılması ise işverenin sorumluluğunda bulunuyor.

Otomatik katılım zorunlu cezası var
Türkiye Sigorta Birliği, açıklamasında otomatik katılım takvimine göre sisteme dahil olması gereken işyerlerinin kanuni yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önemli olduğunu, aksi takdirde cezai müeyyideye maruz kalacaklarını hatırlattı. Sisteme dahil olması gereken tüm işyerleri ve işverenlerin bir emeklilik şirketi ile anlaşarak konuyla ilgili çalışanlarını bilgilendirmeleri gerektiğini ifade etti.

Fon seçimi yapılabiliyor
Otomatik Katılım uygulamasında faizli fon tercihinin yanı sıra faizsiz fon seçimi imkanı da bulunuyor. Uygulamada faizli ve faizsiz fon seçimi aynı anda ve eşit şartlarda çalışanlara sunuluyor. Bugüne kadar, 4 milyon çalışanın toplam 2,9 milyar TL birikiminin yüzde 63'ü (1,8 milyar TL) faizsiz fon tercihi, kalan yüzde 37'si (1,1 milyar TL) ise faizli fon alternatifini seçen çalışanların birikimi ile oluştu.