BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

1 Nisan 2012 Basın Özeti

İngiliz pazar gazetelerinde: 'Cameron hükümetinin en kötü haftası', İngiltere'de internette 'büyük birader' yasası, Ahmed Zakayev'e suikast girişimi ve 'aşırı sağcı mitingde fiyasko'

Abone ol

İngiliz pazar gazetelerinde, İngiltere’de yakıt tankeri sürücülerinin grev tehdidi üzerine, hükümetin otomobil sahiplerine depolarını doldurmayı tavsiye etmesiyle başlayan krizin yankıları geniş yer buluyor.

Independent on Sunday'in manşetine çıkardığı kamuoyu yoklamasına göre, İngiliz halkının yüzde 81'i Başbakan David Cameron ve kabinesini, yakıt krizi konusunda "gereksiz bir panik" yaratmakla suçluyor.

Muhafazakar Parti'nin 'en kötü haftası'

Geçen haftayı, Cameron iktidarının "en kötü haftası" diye tanımlayan gazetenin araştırmasına göre, yüzde 72'lik bir kesim de hükümetin, 'sıradan seçmenle' ilgisini kaybettiğini düşünüyor.

Gazete, anketten uzun vadede hükümet için daha kaygı verici bir sonucun da çıktığını söylüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 60'ının Başbakan Cameron ve Maliye Bakanı George Osborne'un ekonomi konusunda doğru kararlar vereceğine güvenmediği belirtiliyor.

Observer da, muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'la yapılan röportajı ilk sayfasından okuyucularına duyuruyor.

Miliband, Muhafazakâr hükümetin bir sonraki genel seçimde iktidarı kaybedeceğini söylüyor.

'Cameron Projesi'nin sonu'

Miliband, vergiler, yakıt krizi konusundaki tartışmalar nedeniyle Cameron'ın tüm siyasi projesinin ölümcül bir darbe aldığını savunuyor. Miliband, Muhafazakâr Parti'nin, bağış skandalı, yakıt krizi ve vergiler konusunda tartışmalar yaşadığı geçen haftanın siyasi manzarayı tamamen değiştirdiğini söylüyor.

Miliband, "Bence geçen hafta Cameron Projesi'nin sonu olarak tarihe geçecek" diyor.

Sunday Times, hükümetin, İngiltere'deki internet kullanıcılarının elektronik posta trafiğini ve ziyaret ettikleri siteleri gözleme yetkilerini büyük ölçüde arttırmayı planladığını yazıyor.

Büyük birader internette

Gelecek ay Kraliçe'nin hükümet programını açıklayacağı geleneksel konuşmasında açıklanacak planlara göre, internet hizmeti sağlayan şirketlerden, istihbarat birimlerinin istedikleri her telefon görüşmesi, kısa mesaj, elektronik posta ve ziyaret edilen siteyi anında görmesini sağlayacak yazılımlar geliştirmesi istenecek.

Gazete 2006'da dönemin İşçi Partisi hükümetinin benzer bir yasayı gündeme getirdiğini, ancak şimdi hükümette olan Muhafazakârlar, Liberal Demokratlar ve özel yaşamın mahremiyeti konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının muhalefeti üzerine tasarının rafa kaldırıldığını hatırlatıyor.

Yeni yasaya göre, güvenlik güçlerinin internet üzerindeki iletişimin içeriğini görmek için yine mahkeme kararı alınması gerekecek. Ancak, kullanıcıların kimle, ne uzunlukta ve ne sıklıkta iletişim kurduğu görülebilecek.

Zakayev'e suikast girişimi

Sunday Telegraph'ın manşetindeyse, İngiliz gizli servisi MI5'in İngiltere'de yaşayan Çeçen muhalif lider Ahmed Zakayev'e karşı bir suikast planını ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Gazete, İçişleri Bakanlığı'nın MI5'ın tavsiyesi üzerine, suikast girişimini organize ettiği belirtilen ve Çeçenistan'daki savaşı gerekçe göstererek 2003'te İngiltere'ye iltica eden, E1 kod isimli eski bir Çeçen kökenli askeri sınırdışı etmeye çalıştığını yazıyor.

Daily Telegraph, MI5'ın suikast girişiminin arkasında Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'un olduğuna inandığını belirtiyor.

MI5'ın ayrıca, E1 kod isimli 45 yaşındaki şüphelinin, Kadirov'la ters düşen eski koruması Ömer İsmailov'un 2009'da Viyana'da öldürülmesinde büyük bir rol oynadığına inandığı kaydediliyor.

Independent on Sunday'de küresel düzeyde artan gıda fiyatlarıyla ilgili bir haber, geniş yer buluyor.

'Gerçek açlık oyunları'

Haberin başlığı, Suzanne Collins'in çok satan bilimkurgu romanı Açlık oyunları ve geçtiğimiz günlerde gösterime giren aynı adlı filme ithafen, "Gerçek Açlık Oyunları" şeklinde.

Birleşmiş Milletler'in Gıda Uzmanı Olivier De Schutter'in hazırladığı rapora göre, büyük yatırım bankalarının fiyat spekülasyonları nedeniyle milyonlarca kişinin açlık ve yoksulluğa sürüklendiği vurgulanıyor.

Yatırım bankaları ve hedge fonlarının gıda ürünlerine yaptıkları yatırımın son beş yılda 64 milyar dolardan 126 milyar dolara çıktığı belirtiliyor.

Bu yüzden de fiyatların, gerçek gıda arzından bağımsız olarak son 30 yılın en yüksek düzeylerine çıktığı ve fiyatlarda önemli dalgalanmalar yaşandığı kaydediliyor.

Bankalar ve fonlar tarafından tarım piyasalarına yatırdığı miktarın, dünya çapında tarım yardımlarına ödenen paranın 20 katı olduğuna dikkat çekiliyor.

Tarım ürünleri piyasalarındaki en büyük oyuncu Goldman Sachs'ın 2009'da, bu alanda yaklaşık 1 milyar dolar kar elde ettiği vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler raporunda ayrıca, büyük mali oyuncuların tarım ürünleri piyasasına girmesine, 2000 yılında eski ABD Başkanı George Bush'un yaptığı kural değişikliklerinin yol açtığı hatırlatılıyor.

Aşırı sağcı miting 'fiyaskosu'

Observer, aşırı sağcı ve İslam karşıtı English Defence League (İngiliz Savunma Birliği) adlı örgütün girişimiyle, Avrupa çapında bir hareket yaratmak için Danimarka'da yapılan mitingin fiyaskoyla sonuçlandığını yazıyor.

Örgütün lideri Tommy Robinson'ın daha önce Aarhus kentinde yapılan mitinge yüzlerce kişinin katılacağını söylemesine karşın, eyleme İngiltere'den sadece 15 kişinin gittiği vurgulanıyor.

Ayrıca, aşırı sağcıların mitingine toplam sadece 160 aşırı sağcının katılmasına rağmen, karşı eylem düzenleyen faşizm karşıtlarının sayısının 4 bini bulduğu kaydediliyor.