BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,75
ALTIN 2.971,98
HABER /  GÜNCEL

1 milyon vergi mükellefine müjde!

1 milyon vergi borçlusuna ikinci yapılandırma şansı. İşte tüm detaylar...

Abone ol

Vergi ve prim borçlarına geçen yıl getirilen yapılandırmadan yararlandığı halde ödeme sıkıntısıyla bu hakkını kaybedene ikinci şans geliyor. Buna göre 1 milyon kişi borcunu yeniden yapılandırabilecek.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasadan yararlanandıkları halde bazı nedenlerle bu hakları yananlara ikinci hak şansı doğdu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'nda kabul edilen torba yasaya eklenen bir madde ile yapılandırmadan yararlandığı halde taksitlerini ödeyemediği için bu hakkını kaybeden 1 milyon vergi borçlusuna yeniden yapılandırma imkanı getiriliyor.

4 ay içinde ödenme şartı geldi

6111 sayılı kanun kapsamında, vergi borçlularına yeniden yapılandırma imkanı sağlanmıştı. Söz konusu yasanın ilk yılında, vergi borçlularının bir kısmı taksitlerini 2 'nin üzerinde aksattı. Bu da, mükelleflerin yapılandırmadan elde ettikleri hakları kaybetmesine yol açtı. Ekonomi yönetimi de, bu kapsamdaki vergi borçlularına ikinci bir şans verme kararı aldı. Karar doğrultusunda da, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'nda kabul edilen ve yakında Meclis 'te görüşülmeye başlanacak olan madde hazırlandı. Geçici maddede, taksitlerini aksattığı için, hakkını kaybeden mükelleflere 'aksattıkları taksitleri ve gecikme zamlarını ' 4 ay içinde öderlerse, yapılandırmaya devam etme hakkı verildi.

Kapsamda 5 milyarlık borç var

Söz konusu düzenlemenin yaklaşık 1 milyon mükellefi ilgilendirdiği bildirildi. Yine düzenleme kapsamında yaklaşık 5 milyar liralık vergi borcunun yeniden yapılandırılmasına imkan sağlandığı kaydedildi. Düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte, 2011 yılında borcunun taksitlerini aksatanlar başvuruda bulunacaklar ve aksattıkları borçları dört ay içinde ödeyecekler. 4 ayın sonunda ise yapılandırmadan kaldıkları yerden devam edecekler.

İKİNCİ HAK SADECE 2011 YILINI KAPSAYACAK

- Düzenleme sadece vergi borçlarını kapsıyor.

- Düzenlemeden, 2011 yılında cari ve eski borçlarını aksatan mükellefler yararlanacak.

- Düzenlemeden yararlanacak vergi borçlarında, torba yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan borçlar esas alınacak.

- Mükellefler, taksitleri, gecikme zammı ile birlikte dört ay içinde ödeyecekler.

- Söz konusu maddenin de yer aldığı torba yasa önümüzdeki günlerde Meclis 'e gelecek.

Astronomik değeri olan konutun KDV 'si yüksek olacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'nda ele alınan Amme Alacakları Tahsili Tasarısı 'nda yapılan değişiklikle, konutlardan alınan KDV oranı ve şirketlerin borçlanmasında bir takım değişiklikler yapıldı. Tasarıya göre bankalar ve finans kuruluşları dışında kalan şirketler, yabancı kaynaklardan yapacakları borçlanmalarındaki faiz-diğer giderlerinin yüzde 10 'una kadarlık kısmını gider olarak yazamayacaklar. Daha önce söz konusu düzenlemede bankalar ve finans kuruluşlarının da bu kapsamda olması planlanıyordu. Tasarıya ilişkin oluşturulan Alt Komisyon Başkanı Recai Berber, maddeyle Bakanlar Kurulu 'na bu yetkiyi kullanma imkanı verileceğini, söz konusu düzenlemeyle bu tür giderlerin yüzde 10 'una kadarlık kısmının gider yazılmasının önüne geçildiğine dikkat çekerek “Bankalar Birliği ve meslek kuruluşlarıyla da yaptığımız değerlendirmede bankalar ve finans kuruluşları kapsamdan çıkarıldı” dedi.

Mevcut durumda şirketlerin bu ödemeleri gider göstermede sınır bulunmuyor. Berber, yapılan değişiklikle, özsermayesi güçlü olan şirketlerin de bu madde kapsamından çıkarıldığını ve özkaynağı aşan borçlanmaya kısıtlama getirildiğini vurguladı. Tasarıda ayrıca konut satışlarında uygulanan KDV 'nin farklılaştırılmasına yönelik madde de değişti. Yani metrekare düzenlemesine göre yapılan uygulamanın, değer esasına göre düzenlenmesi öngörüldü. Berber “150 metrekarenin altında ama astronomik değeri olan konutların KDV 'sinin farklılaştırılması yöntemine gidilecek” dedi. Mevcut mevzuata göre 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1, üstündeki konutlarda yüzde 18 'lik KDV uygulaması bulunuyor.