BIST 9.916
DOLAR 35,01
EURO 36,75
ALTIN 2.968,52
HABER /  DÜNYA

1 milyar insan açlıkla savaşıyor

Bakan Mehdi Eker, Dünyada 1 milyar insanın açlıkla savaştığını belirtti.

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen Gıda Kongresi'nin açılışına katıldı. Bakan Eker, dünyada 1 milyara yakın insanın açlıkla savaştığını, buna karşılık 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini söyledi.

TGDF tarafından düzenlenen 2'nci Gıda Kongresi Antalya’nın Manavgat İlçesi Sueno Otel’de başladı. Kongrenin açılış toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyon Başkanı Şemsi Kopuz, federasyon yetkilileri, bürokratlar, bilim adamları ile yaklaşık 700 yabancı ve yerli sektör temsilcisi katıldı.
 

HEDEF 40 MİLYAR DOLAR

Kongrenin açılış konuşmasını yapan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, geleceğe yönelik öngörülerde, birkaç yıl daha dünya ekonomisinin yavaşlamaya devam edeceğini ancak bunun yanı sıra ekonominin merkezinin önlenemez bir şekilde Asya’ya kaydığını, nüfusun yanında tüketimin de önemli ölçüde arttığını belirtti. Gıda, içecek ve daha çok üretmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç olacağını kaydeden Kopuz, bu noktada atılacak adımların çok önemli olduğuna işaret etti. Kopuz, 2023 projeksiyonu ile hedefledikleri tablonun, 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla, 500 milyar dolar ihracat, kişi başına 20 bin dolar milli gelir, 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve şuan 10 milyar dolar olan gıda ve içecek ihracatının 40 milyar dolar olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
 

BAKAN EKER: TARIMDA KENDİNE YETEN BİR ÜLKEYİZ

Bakan Eker ise gıda güvenliğinin önemine işaret ederek, insan yaşamı ve nesillerin devamı için tarım, enerji ve suyun stratejik öneme sahip üç unsur olduğunu söyledi. Türk tarım sektörünün bugün itibarıyla 75 milyon insanın tamamının ve 30 milyon turistin gıda ihtiyacını karşıladığını, ayrıca 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Bakan Eker, “Bu, Türkiye’nin gıda konsepti çerçevesinde temin ve tedarik noktasında güvende olduğunun, gıda güvenliği alanında herhangi bir sorununun bulunmadığının en açık göstergesi" dedi.
 

‘CUMHURİYET TARİHİNİN ÜRETİM REKORUNU KIRDIK’

Türkiye'nin bu yıl birçok üründe cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdığını belirten Bakan Eker, ülkede ilk kez 22 milyon ton buğday, 1,5 milyon tonun üzerinde yağlık ayçiçeği ve 17 milyon ton süt üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Tarıma bağlı zirai ilaç kullanımında da ciddi oranlarda önlem aldıklarını ifade eden Eker, “Toprağımızı, suyumuzu ve ürünümüzü kirleten zehirleyen zirai ilaç üretimini en asgari seviyeye indirdik. Eskiden uçaklarla ilaçlama yapılırdı. Şimdi bunu kaldırdık. Zirai ilaç kullanımı azalırken, ürünlerimizde artı oldu. Hem de bu sayede daha doğal tarım ürünleri elde ediyoruz" diye konuştu.
 

‘DÜNYANIN 7. BÜYÜK TARIMSAL HÂSILASINA SAHİBİZ’

Türkiye'nin bundan 10 yıl önce 24 milyon hektar tarım arazisinde 23 milyar dolarlık hasıla sağladığını, bugün ise 24 milyon hektar araziden 62 milyar doların üzerinde tarımsal hasıla edilir duruma gelindiğini vurgulayan Eker, bu sayede Türkiye'nin dünyada yedinci büyük tarımsal hasılaya sahip ülke konumuna geldiğini söyledi. Bakan Eker, "Doğru politikalarla üretimi daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu konuda hükümet olarak iki konuya büyük önem veriyoruz. Bunlardan biri sulama, diğeri arazi toplulaştırması" diye konuştu. Şu anda 5,5 milyon hektar alanın sulanabildiğini aktaran Eker, bunu 8 milyon hektar alana çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
 

‘TOHUM İHRAÇIMIZ İTHALİMİZİ GEÇTİ’

Bitki gen kaynaklarını koruma altına aldıklarını da anlatan Bakan Eker, “Türkiye 2010 yılında dünyanın 3'üncü büyük tohum gen bankasını kurdu. Şu an 90 bin çeşit tohum örneğini özel iklim odalarında özel koşularda ve özel ambalajlar içerisinde muhafaza ediyoruz. Kapasitemiz ise 250 bindir. Şu an hububatta, tahılda çeltikte açık alanda yetiştirilen sebzelerde bunların hepsinde Türkiye kendi yetiştirdiği, kendi bilim insanlarımızın araştırdığı çeşitlerdir. Son üç- beş yıl içerisinde Türkiye ihraç ettiği tohum miktarı, ithal ettiği tohum miktarından çok daha fazla hale gelmiştirö diye konuştu.
 

1 MİLYAR İNSAN AÇLIKLA SAVAŞIYOR

Dünyada 1 milyara yakın insanın açlıkla savaştığını, buna karşılık 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini anlatan Bakan Eker, ülkelerin bir kısmının da başka ülkelerde arazi kiralamak suretiyle tarımsal üretim gerçekleştirdiğini anlattı. Dünyada 203 milyon hektar tarım alanının uluslararası şirketler tarafından satın alınmış veya kiralanmış durumda olduğuna dikkati çeken Eker, kiralanan arazilerin yüzde 70'inin de en fazla açlık sorunu yaşayan Afrika kıtasında bulunduğunu söyledi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da tartışılan kıdem tazminatı konusunun gıda sanayi açısından da çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. ‘Kıdem tazminatı fobisi’ yüzünden insan kalitesi ve verimlilikte sıkıntı yaşandığını savunan Kafkas, “İşçi ve işveren birlikte yürümek için bu tartışma yapılıyor. Bu işin tarafları ise yabancı bir film seyrediyormuş gibi bu işe müdahil olmuyorlar. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bu dert bizim derdimiz ve eğer tarihin bu kavşağında çözemezsek, bu sorun kangren haline gelir, bir daha da çözemeyiz" diye konuştu.