1 milyar Euro, Türkiye beklenen adımları atmadığı için AB kasasına geri dönüyor.
Abone olAnkaranın, AB ile mali işbirliği konusundaki rehaveti pahalıya mal oluyor. 2005 yılında kullanılması öngörülen 1 milyar Euro, Türkiye beklenen adımları atmadığı için AB kasasına geri dönüyor. AB, mali işbirliğini dondurma kararını 26 Nisanda açıklayacak. Bu karar şu olumsuz sonuçlara yol açacak:
* Bazı konularda müzakereler başlamayacak. Bunlardan bazıları "Kamu ihalesi", "Rekabet" ve "İş Kurma".
* ABden proje karşılığı mali yardım alınamayacak, AB müktesebatına uyum gerçekleşmeyecek.
AVRUPA Birliği Komisyonu, Türkiye ile "mali işbirliğini" dondurmaya hazırlanıyor. 2002 yılından beri Türkiyeden talep edilen mali işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımları atmayı ihmal eden ve bu konudaki "rehavetini" sürdüren Ankaraya bu tavrı pahalıya mal olacak. 2005 yılına ait ve Türkiyeye kullandırılması öngörülen toplam 1 milyar Euro tutarındaki para AB kasasına geri dönecek. Bu arada Türkiyenin ihmalkarlığı ve ABnin beklediği adımları atmamasının, 2003 yılında da 24 milyon Euronun AB kasasına geri dönmesine neden olduğu ortaya çıktı.
AB Komisyonu "Mali işbirliğini dondurmaya" yönelik tavrını resmi olarak Ankarada 26 Nisanda yapılması beklenen "AB-Türkiye Ortak Denetleme Komitesi" toplantısında açıklayacak. Türkiyeden beklenen bir dizi adımın atılmadığını belirten AB yetkilileri, Türkiyeye yönelik belirlenen bütçeyi, Ankaranın "idari ve kullanma kapasitesi" olmadığı kanısına varıldığını belirterek, bundan sonraki "mali işbirliği" bütçesinde de kısıntıya gidecek. AB Komisyonu ayrıca buna bağlı olarak bazı konularla ilgili müzakereleri fiilen başlatmamayı düşünüyor. Bunlardan bazılarının "Kamu ihalesi", "Rekabet" ve "İş Kurma" olduğu belirtiliyor.
Komisyon bu tavrını Mayıs ayında hayata geçirmeyi planlıyor. Bu işbirliğinin tek taraflı olarak dondurulması Türkiye ile AB müzakerelerini "olumsuz" yönde etkileyecek. Türkiyenin proje karşılığı ABden mali yardım alması ortadan kalkacak. AB müktesebatına uyum gerçekleşmeyecek ve bir çok alanda mevzuatın AB standartlarına uyumu imkansızlaşacak.
TARAMA DA SORUNLU
Ekim ayına kadar tamamlanacak olan "Tarama Süreci"nde de büyük sorun yaşandığı belirtildi. Bu süreci gerçekleştiren Türk yetkililerin, müzakere konularında "eksikliklerini" sıraladığı, ancak neyi ne zaman gerçekleştireceğine dair herhangi bir takvim vermediği belirtildi. Tarama ve müzakere sürecinin takvimlerinin belli olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri, Türkiyenin bu tavrı nedeniyle "önlerini görmekte güçlük çektiklerini" kaydettiler.
NEDEN DONDURUYOR
Üç alanda acil adım beklediler
AB Komisyonu yetkililerinden elde edilen bilgilere göre, AB Komisyonu üç alanda Türkiyeden "acil adım" bekliyor. Ancak birkaç yıldan beri bu beklentisine olumlu yanıt alamadı. Bu nedenle tek seçenek olarak "mali işbirliğinin dondurulması" gündeme geldi.
AB Komisyonunun Türkiyeden beklentileri şunlar:
1- ABye sunulacak projeler için kurulan "Merkezi Finans ve İhale Kurumu"nda çalışan uzman sayısının 80e çıkarılması. Halen bu kurumda görev yapanların sayısı 52.
2- Merkezi Finans ve İhale Kurumunun Hazine Müsteşarlığına devredilmesi. Bunun için hazırlanan "Mutabakat Muhtırası"nın TBMMde onaylanması gerekiyor.
3- AB ayrıca, sivil toplum diyalogunda çok önemli yere sahip olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin güçlendirilmesini istiyor.
Hürriyet