BIST 10.681
DOLAR 32,88
EURO 35,21
ALTIN 2.455,35
HABER /  GÜNCEL

1 milyar euro gitti

1 milyar Euro, Türkiye beklenen adımları atmadığı için AB kasasına geri dönüyor.

Abone ol

Ankara’nın, AB ile mali işbirliği konusundaki rehaveti pahalıya mal oluyor. 2005 yılında kullanılması öngörülen 1 milyar Euro, Türkiye beklenen adımları atmadığı için AB kasasına geri dönüyor. AB, mali işbirliğini dondurma kararını 26 Nisan’da açıklayacak. Bu karar şu olumsuz sonuçlara yol açacak:

* Bazı konularda müzakereler başlamayacak. Bunlardan bazıları "Kamu ihalesi", "Rekabet" ve "İş Kurma".

* AB’den proje karşılığı mali yardım alınamayacak, AB müktesebatına uyum gerçekleşmeyecek.

AVRUPA Birliği Komisyonu, Türkiye ile "mali işbirliğini" dondurmaya hazırlanıyor. 2002 yılından beri Türkiye’den talep edilen mali işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımları atmayı ihmal eden ve bu konudaki "rehavetini" sürdüren Ankara’ya bu tavrı pahalıya mal olacak. 2005 yılına ait ve Türkiye’ye kullandırılması öngörülen toplam 1 milyar Euro tutarındaki para AB kasasına geri dönecek. Bu arada Türkiye’nin ihmalkarlığı ve AB’nin beklediği adımları atmamasının, 2003 yılında da 24 milyon Euro’nun AB kasasına geri dönmesine neden olduğu ortaya çıktı.

AB Komisyonu "Mali işbirliğini dondurmaya" yönelik tavrını resmi olarak Ankara’da 26 Nisan’da yapılması beklenen "AB-Türkiye Ortak Denetleme Komitesi" toplantısında açıklayacak. Türkiye’den beklenen bir dizi adımın atılmadığını belirten AB yetkilileri, Türkiye’ye yönelik belirlenen bütçeyi, Ankara’nın "idari ve kullanma kapasitesi" olmadığı kanısına varıldığını belirterek, bundan sonraki "mali işbirliği" bütçesinde de kısıntıya gidecek. AB Komisyonu ayrıca buna bağlı olarak bazı konularla ilgili müzakereleri fiilen başlatmamayı düşünüyor. Bunlardan bazılarının "Kamu ihalesi", "Rekabet" ve "İş Kurma" olduğu belirtiliyor.

Komisyon bu tavrını Mayıs ayında hayata geçirmeyi planlıyor. Bu işbirliğinin tek taraflı olarak dondurulması Türkiye ile AB müzakerelerini "olumsuz" yönde etkileyecek. Türkiye’nin proje karşılığı AB’den mali yardım alması ortadan kalkacak. AB müktesebatına uyum gerçekleşmeyecek ve bir çok alanda mevzuatın AB standartlarına uyumu imkansızlaşacak.

TARAMA DA SORUNLU

Ekim ayına kadar tamamlanacak olan "Tarama Süreci"nde de büyük sorun yaşandığı belirtildi. Bu süreci gerçekleştiren Türk yetkililerin, müzakere konularında "eksikliklerini" sıraladığı, ancak neyi ne zaman gerçekleştireceğine dair herhangi bir takvim vermediği belirtildi. Tarama ve müzakere sürecinin takvimlerinin belli olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri, Türkiye’nin bu tavrı nedeniyle "önlerini görmekte güçlük çektiklerini" kaydettiler.

NEDEN DONDURUYOR

Üç alanda acil adım beklediler

AB Komisyonu yetkililerinden elde edilen bilgilere göre, AB Komisyonu üç alanda Türkiye’den "acil adım" bekliyor. Ancak birkaç yıldan beri bu beklentisine olumlu yanıt alamadı. Bu nedenle tek seçenek olarak "mali işbirliğinin dondurulması" gündeme geldi.

AB Komisyonu’nun Türkiye’den beklentileri şunlar:

1- AB’ye sunulacak projeler için kurulan "Merkezi Finans ve İhale Kurumu"nda çalışan uzman sayısının 80’e çıkarılması. Halen bu kurumda görev yapanların sayısı 52.

2- Merkezi Finans ve İhale Kurumu’nun Hazine Müsteşarlığına devredilmesi. Bunun için hazırlanan "Mutabakat Muhtırası"nın TBMM’de onaylanması gerekiyor.

3- AB ayrıca, sivil toplum diyalogunda çok önemli yere sahip olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin güçlendirilmesini istiyor.

Hürriyet