BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,58
ALTIN 3.010,54
HABER /  EKONOMİ

1 milyar dolarlık zarar!

Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği Başkanı hükümetlerin teorik kararlar almasını eleştirerek, "Sektörün kaybın 1 milyar dolar" açıklamasında bulundu.

Abone ol

Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA) Başkanı Avrupalı hükümetlerin teorik kararlar almasını eleştirerek, “Bu utanç verici bir durum ve bir Avrupa karmaşası. Havacılık sektörünün kaybın 1 milyar dolar seviyesini aştı” dedi.

Avrupa’da bir çok ülkenin hava sahasını kapatmasına ve on binlerce yolcunun farklı ülkelerde mahsur kalmasına neden olan kül bulutunun etkisi çeşitli düzeylerde sürerken, havayolu sektörü isyan bayrağı açtı. Krizi yönetemediği gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilen Avrupa Birliği (AB), uçuş yasaklarını gevşetme kararı aldı.

Üye ülkelerin çoğunun hava sahasının kapalı olması nedeniyle Brüksel’e gelemeyen AB ulaştırma bakanlarının, telekonferans aracılığıyla yaptıkları toplantıda vardıkları uzlaşı gereği, TSİ’yle bu sabah 09.00’dan itibaren uçuşlara kademeli olarak izin verilecek. Güvenlik konusunda taviz verilmesinin söz konusu olamayacağını belirten AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas,  Avrupa hava sahasının 3’e bölüneceğini söyledi.
Buna göre, volkana yakın bölgeler risk düzeyi yüksek olan alanlar olduğu için uçuşa kapalı tutulacak.

Volkana daha uzak konumda bulunan ve küllerin etki yaratma riskinin daha düşük olduğu kısmi etki altındaki ikinci bölgede bulunan ülkeler, koordineli şekilde ve kademeli olmak şartıyla, uçuş yasaklarını kaldıracaklar. Kül bulutunun etki yaratma riskinin çok düşük olduğu 3. bölgede ise uçuşlar normal şekilde sürecek.

Özellikle Avrupa’nın güneyi ve doğusundaki bazı ülkeler, kül bulutunun hareketlerini dikkate alarak hava sahalarını dün akşamdan itibaren kısmen de olsa uçuşlara açarken, Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, Avrupalı yöneticileri liderlik gösterememekle suçladı. Havacılık sektörünün kaybının 1 milyar dolar seviyesini aştığını ifade eden Bisignani, Avrupalı hükümetlerin teorik metodlarla karar almasını eleştirerek, “Bu utanç verici bir durum ve bir Avrupa karmaşası. Biz günde 200 milyon dolar kaybederken, 750 bin yolcu güç durumdayken ulaştırma bakanlarının toplantı düzenlemesi 5 gün aldı” dedi. Bisignani, volkanik bulutun yarattığı ekonomik zararın 11 Eylül saldırılarındaki düzeyi aştığını ifade etti.