BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

1. Meclis'in ilginç alkol yasası

Birinci Meclis'in alkolle ilgili çıkardığı düzenlemeleri, günümüz tartışmalarına farklı bir boyut kazandırdı.

Abone ol

Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında, 14 Eylül 1920’de alkolle ilgili düzenlemeleri içeren Men-i Müskirat Kanunu’nun TBMM tarafından kabul edildiği, yasanın 4 yıl yürürlükte kaldığı belirtildi.

Hukukçular Derneği Malatya Şube Başkanı avukat Necati Karabay, alkol kullanımını düzenleyen kanunla ilgili yaptığı açıklamada, içki satışını belirli kurallara bağlayan kanunun çıkartılmasının bazı kesimleri rahatsız ettiğini söyledi. Düzenlemeye karşı çıkanların, kabul edilen yasayla bireysel özgürlüklere müdahale edildiğine dikkat çeken Karabay, buna karşın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı döneminde, TBMM’de hazırlanan Men-i Müskirat Kanunu’nun kabul edildiğini anımsattı. 

ÜRETİLMESİ İÇİLMESİ, SATIŞI YASAKTI

4 yıl yürürlükte kalan yasayla içki üretimi, satışı ve içilmesinin yasaklandığını vurgulayan Karabay, şöyle devam etti:

“Günümüzde alkol yasasına tepki gösterenler bize göre yanlış yapıyorlar. Sadece AK Parti Hükümeti'ne muhalefet etmek için bu yasaya karşı çıkmaktadırlar. Ancak, ülkemizdeki sağduyu sahibi insanlar, bu çevreler gibi düşünmemektedir. Hükümetin çıkardığı bu yasadaki yasak ve kısıtlamaların hemen hepsinin örneklerinin, liberal demokrasilerle yönetilen Batı ülkelerinde de olduğunu bilmektedir. Örneğin ABD’nin Texas eyaletinde ‘Bir kilise veya okuldan 300 feet (90 metre) mesafe içinde içki satılamaz’ şeklinde yasal mevzuat vardır. Yine sokak ortasında içki satılamaz. Sosyal demokrat olan İsveç’te, akşam 19.00’dan sonra, İngiltere’de akşam 22.00’den sonra, ABD’de akşam 23.00’ten ten sonra içki satışı yapılmıyor.”

CİNAYETLERİN YÜZDE 85'İ ALKOL NEDENİYLE GERÇEKLEŞİYOR

Türkiye’de yapılan araştırmaların alkol kullanımının zararlarını ortaya koyduğunu anlatan Karabay, “Ülkemizde cinayetlerin yüzde 85’inin, tecavüzlerin yüzde 50’sinin, şiddet olaylarının yüzde 50’sinin, trafik kazalarının yüzde 65’inin, kadına şiddet vakalarının yüzde 70’inin, akıl hastalıklarının yüzde 60’ının alkol nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir.” dedi.

Alkol düzenlemesinin, yarının yetişkinleri olarak ülkenin teslim edileceği gençleri zararlı alışkanlıklardan koruyacağının altını çizen Karabay, dernek olarak bu düzenlemeyi önemli bularak desteklediklerini kaydetti.