Sendika temsilcileri İşçi Bayramı'nı Kadıköy İskele Meydanı’nda ortak mitingle kutlama kararı aldılar. Mitingte belirlenen ortak slogan dışında slogan atılmayacak.
Abone olTÜRK-İŞ, Hak-İş, DİSK ve KESK arasında yer tartışmaları yüzünden geçen yıl ayrı ayrı kutlanan 1 Mayıs bu sene tekrar birleştiriliyor. İzmir ve Ankara’da da ortak kutlamalar yapılması bekleniyor.
Sendikalar 1 Mayıs’ın, “işçi bayramı” olduğu gerekçesiyle siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının flama asmamaları, slogan atmamaları istendi. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları “küme usulü” ile her kurumun büyük pankartın arkasında yürümelerinin güvenlik açısından da faydalı olacağını savundu. Siyasi parti ve her sivil kuruluş açtığı flamanın arkasından yürüyüş kortejindeki yerini alacak.
Mitinge destek verecek kesimler önceden belirlenen ortak slogan dışında slogan atamayacak, buna uymayanlar uyarılacak. Tanıtım flamalarının ve önceden belirlenen pankartların dışında da pankart açılmasına izin verilmeyecek. Sendika yöneticileri özellikle son günlerde bayrağımıza karşı yaşanan, “saygısızlığa” asla müsade etmeyecek. Düzenlemede polis başta olmak üzere güvenlik güçleriyle ortak çalışma içine girilecek.
Işıklar devrede
Ortak kutlama için DİSK’in, “efsanevi genel sekreteri” Fehmi Işıklar etkili oldu. Işıklar ile DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin ortak çalışması Ören’de yapılacak, “yuvarlak masa toplantıları” ile devam edecek. Toplantılarda etnik köken ayırımına karşı çıkılarak, çalışan kesimin sorunlarının çözümü için çalışma yapılması hedefleniyor.
12 Eylül öncesi fabrikayı yer yer “komprador patrona ait yer” mantığıyla katogorize eden DİSK yönetimi bin 500 yazar ve protokol konuğuna gönderdiği davetiyelerin üzerine yazdığı sloganlarda, “fabrikamı, işyerimi işimi seviyorum” cümlesi de yer aldı. Tercüman’a konuşan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi provokasyonlara karşı katılımcıları uyardı. Çelebi, “vatandaş bayrak yakmaz” diye çirkin eylemlere izin vermeyeceklerini söyledi. Çelebi şöyle konuştu:
1 Mayıs 1977’yi unutmayalım
Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise “Geçen yılki karar yanlıştı. ‘Taksim mi Kadıköy mü?’ yer takıntısından dolayı beraber kutlama geleneği ortadan kaldırıldı. 1 Mayıs’a değer katan şey, ne söylendiği ve nasıl kutlandığıdır. Verilen mesajlar ve işçilerin birliği önemlidir. 1977 Taksim ve 1996 Kadıköy’deki 1 Mayıs kutlamalarında istenmeyen olaylar meydana gelmiştir. Provokasyonlardan uzak durulmalı” dedi.
Haber: Çelik ÇELİKYAMAN
Kaynak: