BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,40
ALTIN 2.933,01
HABER /  EKONOMİ

1 Mayıs Taksim'de böyle geçti

32 yıl sonra Taksim meydanı işçilere açıldı. 1 Mayıs coşku ile kutlandı. Ancak bazı olaylar gölge düşürdü.

Abone ol

Taksim meydanında düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına gölge düştü. Linç girişimi de oldu, yumruklaşmalar da.. Türk-İş Başkanı saldırıya uğradı, bir sendika başkanının kolu kırıldı.

Zaman zaman tansiyon yükselse de geneli göz önüne alındığında sakin geçti.  32 yıl sonra yeniden işçilere açılan Taksim tarihi anlara sahne oldu.

Taksim meydanına sığmayanlar Gezi Parkı'nı doldurdu. Meydana akın edenler 1 Mayıs'ı bayram havasında kutladı.

Taksim’de kurulan kürsüde konuşma yapmak isteyen Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, işten çıkarılan işçiler tarafından protesto edildi. Çıkan arbedede Sağlık-Sen Başkanı’nın kolu kırılırken, Kumlu AKM’ye sığındı.

DİSK BAŞKANI ÇELEBİ ÇAPKIN'A ÖVGÜ YAĞDIRDI

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda coşkuyla ve amacına uygun kutlandığını ve kutlamaların ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'a teşekkür telefonu açtığını belirterek, "Sayın Çapkın'ı bir önceki Emniyet Müdürü ile mukayese bile etmek istemiyorum" dedi.

DİSK BAŞKANI ÇELEBİ'Yİ ÇİLEDEN ÇIKARDILAR

Taksim Atatürk Anıtı'na 1 Mayıs çelenginin konulmasının ardından pankartlarla anıta tırmanan işçi ve bir grup CHP'li, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'yi kızdırdı.

Ezilme tehlikesi atlattığını belirten Çelebi, "Buranın bir siyasi şova çevrilmesine gerek yok" dedi. Süleyman Çelebi, "Bunu biraz daha kurallı, biraz daha disipline etmemiz lazımdı. Diğer konfederasyon başkanları da burada olsaydı daha iyiydi. Burukluklar da yaşıyoruz. Sonuçta 1 Mayıs'a kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok. Biz yine coşkuyla yerimizi alacağız. İşçiler biraz sonra seslerini hep birlikte haykıracak. Anıtın üzerinde kimsenin kalmaması lazım" diye konuştu. Çelebi'nin konuşması sırasında işçiler, "İşte Taksim, işte 1 Mayıs" sloganları attı.

TÜRK-İŞ BAŞKANI KUMLU'NUN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

İstanbul Taksim Meydanı'nda, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun protesto edilerek konuşmasını yapamadan indiği kürsü, bir grup işçi tarafından işgal edildi.

İşçiler, uzun süre ıslık çalarak Kumlu'nun konuşmasına başlamasına izin vermedi. "Kumlu istifa" diye sloganlar atılırken, Mustafa Kumlu, "Niye geldiniz buraya?" diye tepki göstererek konuşmasına başlamaya çalıştı.

Bu arada işçiler, bayrak ve flamaların sopaları ile su şişelerini kürsüye fırlattı. Alanda toplananları selamlayarak, konuşmaya çalışan Kumlu, ara vermek zorunda kaldı. Tertip Komitesi Kumlu'yu AKM binasına sokarak kaçırdı.

Konfederasyon genel başkanları ve bazı milletvekilleri de kapalı olan AKM'nin camını kırarak binanın içine sığındı.

SENDİKA BAŞKANININ KOLU KIRILDI

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar arbede sırasında kürsüden düşerek kolunu kırıldı. Platformun üzeri ana baba gününe döndü. Atılan taşlar nedeniyle AKM'nin bazı camları kırıldı. Olaylar nedeniyle Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu alandan ayrıldı.

KUMLU: BİBER GAZI İLE SALDIRDILAR

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşanan olaylarla ilgili, "Biber gazına karşı günlerce ellerinde limonla gezen insanlar, Türk-İş Genel Başkanı'na biber gazıyla saldırmıştır" dedi.

ÇELEBİ: SALDIRI YANLIŞ

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun protesto edilmesine ilişkin, ''Yapılan bu saldırıyı doğru bulmuyorum'' dedi.

Çelebi, 1977 yılındaki 1 Mayıs olaylarında hayatını kaybedenlerin ailelerine karşı bir nebze olsun sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirterek, bunu başardıkları için bundan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını vurguladı. 

ESP ÜYELERİ TEKME TOKAT

1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kutlandığı Taksim Meydanı'nda bulunan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ile bir grup arasında yumruklu kavga yaşandı. Güvenliği sağlamak üzere meydanda bulunan sendika görevlileri, sopaların da kullanıldığı kavgayı yatıştırmak için yoğun çaba harcadı.

Taksim Meydanı'nda bulunan ESP'liler ile bir grup arasında, henüz belirlenemeyen nedenle tartışma yaşandı. Tartışma kısa sürede yumruklu kavgaya dönüştü. Meydanın bir bölümünde İşçi Bayramı kutlanırken, bir bölümünde yumruk ve tekmeler konuştu.

Güvenliği sağlamak üzere meydanda bulunan sendika görevlileri, sopaların da kullanıldığı kavgayı ayırmak için yoğun çaba harcadı. Gerginlik yaşanmasına neden olan grup, olayın ardından sloganlar attı.

ÇARŞI RENK KATTI

Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu Çarşı, Cumhuriyet anıtı önünde renkli görüntüler oluşturdu.

Yaklaşık 50 kişilik grup, anıt önünde bayrak açıp marşlar söyledi.

Çarşı grubu üyeleri işçilerin 1 Mayıs'ta Taksim'de gösteri yapmasını kastederek "Siz Vermediniz Biz Aldık" pankartı açtı.

Şişhane'de toplanan Fenerbahçeli bir grup da Taksim Meydanı'na yürüdü. "Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı" yazılı pankart açan grup, çeşitli sloganlar attı.

LİSELİ ANARŞİSTLER NEREDE BOY GÖSTERDİ?

[PAGE]

ATATÜRK ANITINA BEŞİKTAŞ ATKISI

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'na gelen bir grup, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çıktı. Halk Cephesi, CHP ve ÖDP üyesi gruplar ellerinde pankartlar taşıdığı görüldü. Bu arada anıta çıkanlardan birinin Atatürk heykelinin boynuna Beşiktaş atkısı takması ilginç görüntülerin ortaya çıkmasınan neden oldu.

ECEVİT POSTERİ KORTEJİ GERDİ

Şişli'den gelen kortejle birlikte yürüyen bir kişi, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in posterini açmak isteyince kortejden uzaklaştırıldı.
Şişli Camii önünden başlayarak Taksim'e doğru yürüyen kortejde yer alan bir partilinin açtığı poster gerginliğe neden oldu. Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in posterini açan şahıs, sendika üyelerini sinirlendirdi. Sendika temsilcileri, şahsı kortejden uzaklaştırarak kendileriyle birlikte yürümesine izin vermedi.

KAYIP CÜZDAN VE TELEFON ANUNSU

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarının ardından dağılımlar yavaş yavaş başladı. Sendikalara dağılım için kürsüden uyarı yapan görevlinin, " Elimizde çok sayıda cüzdan ve telefonla birkaç kayıp var. Dağılırken ceplerinizi kontrol edin, biz bunları burada tutuyoruz" şeklindeki anonsu dikkat çekti.

LİSELİ ANARŞİSTLER BARİKATI AŞAMADI, MİNİ EYLEM YAPTI

Kendilerine "Liseli Anarşistler" adını veren yaklaşık 30 kişi lise öğrencisi, yüzlerine maske takarak Harbiye'deki arama noktasına geldi. Liseliler, geçtiğimiz yılki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olayların fotoğraflarını ellerinde taşıyarak, üzerlerine kırmızı boya döktü.

Kutlamaların yapıldığı alana girmek isteyen maskeli gençler, sendika görevlilerinin engeliyle karşılaştı. İçeriye girmelerine izin verilmeyen liseliler, ellerinde taşıdıkları bir bez parçasını trafik ışıklarına astı.

Tüm çabalarına rağmen içeri giremeyen gençler, daha sonra eylem yaptı. "Biz içeriye alınmadık diye bir şey yok, biz kendimiz içeri girmek istemedik" diyen bir genç, "Polis bize 3 yıldır işkence yapıyor, o nedenle bu alana girmemizin anlamı yok. Aramalar özgürlüğümüzü kısıtlıyor" dedi. Eylem yapan gençler daha sonra olaysız şekilde dağıldı

LİNÇ GİRİŞİMİ

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katılan vatandaşlar yavaş yavaş sona ererken, zaman zaman gerginlikler yaşandı. Meydandaki bir akbil gişesinin üzerine çıkarak eliyle bir partinin işaretini yapan bir genç, alanı dolduran vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

Akbil gişesine çıkan bir kişi, gence bağırarak aşağı indirmeye çalıştı. Ardından 3 kişi daha durağa çıkarak, gence vurmaya başladı. Alanda bulunan bazı vatandaşlar şahsa sopayla saldırırken, bazıları da su şişesi fırlattı. Ardından aşağı indirilen genç, öfkeli kalabalığın arasında kalarak linç edilmek istendi. Araya giren sivil polis ve sendika yöneticileri, şahsı öfkeli kalabalığın arasından alarak alandan uzaklaştı. Aldığı sopa ve yumruk darbeleriyle yaralanan genç ambulansa bindirilerek hastaneye götürüldü.

CHP'LİLER İLE TÜRK-İŞ KORTEJİ NEDEN KAPIŞTI

[PAGE]

GÖREVLİLER BARİYERİ TERKETTİ

1 Mayıs kutlamalarının adresi Taksim Meydanı'ndan ayrılmak isteyen bazı sendika görevlileri, alanda oluşturulan yüksek bariyerlerin üzerinden atlayarak İstiklal Caddesi'ne geçti. Olası bir provokasyon halinde taşkınlıkları ve ara sokaklara kaçışı önlemek için oluşturulan bariyerleri tırmanarak aşan görevlilerin, cadde yürüdüğü daha sonra kalabalığa karıştığı gözlendi.

TÜRK-İŞ İLE CHP ARASINDA GERGİNLİK

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak'ın üzerinde bulunduğu aracın yoldan çekilmesini isteyen CHP'liler ile sendika temsilcileri arasında tartışma başladı. Tartışmalara rağmen Büyükkucak, kendi konvoyuna uzak kalacağı gerekçesiyle aracın ilerletilmesine izin vermedi.

Bunun üzerine CHP'liler, Türk-İş kortejinden ayrı olarak Taksim'e yürümek istedi. Kortejde bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise partililerin bu tavrı üzerine sinirlenerek Büyükkucak'ın üzerinde bulunduğu araca çıktı. Partililere bağıran Tekin, Türk-İş kortejinden ayrı olarak yürünmesine izin vermedi. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından yürüyüşe devam edildi.

KAZANCI YOKUŞU'DA KARANFİL

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, çeşitli sendika temsilcileri ve üyeleriyle birlikte Kazancı Yokuşu'na gelerek karanfil bıraktı.

Taksim Meydanı'na giriş yapan on binlerce adına sendika başkanları Kazancı Yokuşu'na yürüdü. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, 1977 1 Mayısı'nda çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Konuşma yapan Kumlu, "Bu anmanın önceki anmalardan farkı var. Biz bugün Taksim'in 1 Mayıs için açılmış olmasının sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha var, 1977'de acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim
edilmesidir" dedi.

1 MAYIS'IN EN KÜÇÜK EYLEMCİSİ

Taksim'de yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının en küçük eylemcisi Aytül ve Kemal Hasaltun çiftinin 9 aylık bebekleri oldu.

Siyasi parti temsilcileri, sendika üyeleri ve işçilerden oluşan kalabalık grupların Taksim'e yürüyüşleri devam ederken, anne ve babasıyla birlikte arama noktasından geçen küçük bir bebek herkesin dikkatini çekti.

Aytül ve Kemal Hasaltun çiftinin 9 aylık bebekleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının en küçük eylemcisi oldu. Anne Aytül Hasaltun, ailecek 1 Mayıs kutlamalarına geldiklerini belirterek, "Çok mutluyuz. Taksim'de 1 Mayıs'ı ailecek kutluyoruz. Çocuğumuzu da getirdik, o da 1 Mayıs'ta bizimle birlikte olacak" dedi.

ESNAFTAN TAHTALI ÖNLEM

1 Mayıs kutlamaları tüm coşkusuyla sürerken, geçtiğimiz yılların aksine İstiklal Caddesi'ndeki sessizlik dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda çıkan olayların tekrarlanmasından korkan bazı esnafların kepenklerini açmadıkları görüldü.

Açık olan işyerlerinde ise çeşitli önlemler alındığı gözlendi. Olası bir taşkınlık sırasında işyerlerinin camlarının kırılmasından korkan bazı esnafların, camların  dışını tahta ile kapattıkları görüldü.

Önlem alan bir mağazanın çalışanı Cem Güler, "Geçtiğimiz 1  Mayıs'ta  ve Ekim ayında olaylar olmuş, komşularımızın camları kırılmıştı. Bizde kendimize göre önlem aldık. Bütün dükkanımızın vitrinleri cam olduğu için bu tür önlem aldık" dedi. 

VATANDAŞ EYLEMCİLERE KÜFÜR EDİNCE

[PAGE]

BİR VATANDAŞ EYLEMCİLERE KÜFÜR ETTİ

1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e gitmek isteyen bir grup, Tarlabaşı'nda toplandı. "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları ile polisin arama noktasına gelen gruba, işyerinin camına çıkarak küfürler yağdıran bir kişi gerginliğe neden oldu.

Tepkili vatandaş ile eylemciler birbirlerine karşılıklı küfürler yağdırırken, olaya polis müdahale etti. Binaya giren güvenlik güçleri, şahsı ikna ederek içeri aldı.

HALK CEPHESİ KORTEJE SALDIRDI

İşçi ve memur konfedarasyonlarının bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, Taksim Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılacak bir grup arasında kısa süreli arbede çıktı.

Alınan bilgiye göre, DİSK ve KESK kortejinin ilerleyişini sürdürdüğü Şişli ile Taksim Meydanı arasındaki korteje katılmak için Mecidiyeköy'den Şişli'ye doğru ilerleyen ve kendilerini ''Halk Cephesi'' olarak nitelendiren grup arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü.

Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden yatıştı.

"BÜLENT ECEVİT'İN RUHU BURADA"

Elindeki karanfille yürüyerek Taksim'e giriş yapan Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) Genel Başkanı Rahşan Ecevit, "Fazla bir şey söylemeye gerek yok. Arkadaşlarımızın hep beraber olması her şeyi anlatıyor. Bütün gün işçilerle birlikte olacağım. Eşim de burada olmak isterdi ama kendisinin ruhu burada" dedi.

Ellerinde, merhum Bülent Ecevit'in fotoğrafının da bulunduğu çelenk taşıyan partililer, Rahşan Ecevit ile birlikte Taksim Meydanı'ndan Tarlabaşı'na yürüdü.

VALİ GÜLER DENETLEDİ

İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları öncesinde Harbiye'deki arama noktasını denetledi.

Arama noktasına gelerek polis müdürlerinden güvenlik önlemlerine ilişkin detaylı bilgiler alan Güler, öncelikle Tunceli'den gelen şehit haberinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Vali Güler, şehit olan 4 askere rahmet diledi.

Tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlayan Vali Güler, "Kutlamaların, yıllar sonra bu meydanda bir olumsuzluğa mahal vermeden en güzel şekilde geçeceğini umuyorum. Biz emniyet olarak her türlü tedbiri aldık" diye konuştu.

ALMANYA'DA PAPAZ 1 MAYIS'A DESTEK GELDİ

Taksim'in 32 yıl sonra 1 Mayıs kutlamaları için işçilere açılmasıyla birlikte yurt dışından da eylemciler Türkiye'ye geldi.

Almanya'dan gelen bazı sivil toplum kuruluşları ve sol parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bir grup, ellerinde DİSK bayraklarıyla Tarlabaşı'ndaki kontrol noktasından giriş yaptı. Grubun en ilgi çeken ismi ise Protestan Kilisesi Papazı Peter Strbi oldu.

1 Mayıs için ikinci kez Türkiye'ye geldiğini belirten Strbi, "Kilise barış kardeşlik demek. Bizde Türkiye'deki işçilere destek vermek için geldik. Onların gözaltına alınmalarını istemiyoruz" dedi.

17 PROVOKATÖR GÖZALTINDA

Taksim Meydanı'nda kutlamalar sürerken, Şişli Feriköy Spor Kulübü arkasında ellerinde sopalar bulunan bir grup olduğu yönünde polise ihbarda bulunuldu.

İhbarı değerlendiren Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgeye giderek 5'i çocuk 17 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin duvar arkasına gizledikleri sopalar da ele geçirildi.

Kimlik kontrolünden geçirilen bu kişilerden yaşları küçük 5'i serbest bırakılırken, diğerleri sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.