BIST 10.873
DOLAR 32,63
EURO 35,33
ALTIN 2.472,67
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs Çalışma Bayramı olsun

AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, 1 Mayısların korku tünelinden çıkarılmasını ve 1 Mayıs 1977'deki olayların karanlık noktalarının araştırılmasını istedi.

Abone ol

AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, 1 Mayısların korku tünelinden çıkarılmasını ve 1 Mayıs 1977'deki olayların karanlık noktalarının araştırılmasını istedi.

TBMM Genel Kurulunda, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerde, AK Parti Grubunun görüşlerini dile getiren Kafkas, 1 Mayıs'ın, dünya işçi hareketi için önemine değindi.

Dünya ve Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamalarının tarihsel sürecini anlatan Kafkas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1 Mayıs'ı her yıl kutlayarak, meşruiyet zemini oluşturmaya çalıştığını belirtti.

AK Parti'li Kafkas, 12 Eylül'ün baskıcı yasalarının kaldırılması açısından da bu yasal düzenlemeyi önemsediğini dile getirerek, 1 Mayıs'a yönelik sağlanan konsensüsün, birilerince alan fetişizmine kurban edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Kutlamalar için son 2 yılda Taksim'in olmazsa olmaz şeklinde dayatılmasını da anlayamadığını ifade eden Kafkas, ''Türkiye'deki savcı, adalet mekanizmasını 1 Mayıs 1977'nin karanlık noktalarını araştırmaya davet ediyorum. Türkiye, ayıplarını, defolarını, yanlışlarını temizlemelidir. Kanlı 1 Mayıs'ın sorumlularından, ülke hesap sormalıdır. 1 Mayıs'taki karanlık noktaları temizlemediğimiz sürece, Taksim'de değilde nerede kutlarsanız kutlayın, Türkiye o karanlık noktadan, ayıptan kurtulamayacaktır'' diye konuştu.

KARANFİL VERDİ

Kafkas, 1 Mayısları korku tünelinden çıkartmak zorunda olduklarını dile getirerek, sadece emekçilerin katıldığı 1 Mayıslarda hiçbir olay çıkmadığını söyledi. Kafkas,Konfederasyon temsilcilerine, ''1 Mayıs meydanlarında lale ile sorunu olanlarla, laleyi dövmeye kalkanlarla aramıza mesafe koyalım. Gelin 1 Mayıs'ı işçilerle, halkla barıştıralım'' diye seslendi. Kafkas, 1 Mayıs'ın, ideolojik ve siyasal nedenlerle sömürmekten vazgeçilmesini istedi.

Konuşmasının ardından Kafkas, kürsüye getirdiği kırmızı karanfilleri sırasıyla birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, bakanlar, DTP, MHP, CHP ve AK Parti grup başkanvekilleri ile CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral'e verdi.

Mumcu, ''jesti'' dolayısıyla Kafkas'a teşekkür ederken, alanların açılacağı günü beklediklerini söyledi.

''ÇALIŞMA BAYRAMI OLARAK TATİL OLMALI''

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da partisinin görüşlerini açıklarken, 1 Mayıs'ın pek çok ülkede resmi bayram olduğunu, Türkiye'nin 1 Mayıs ile yüzyıllık tanışıklığına rağmen resmi bir nitelik kazanmadığını belirtti.

Büyükataman, 1 Mayıs 1977'nin acı olaylara sahne olduğunu anımsatarak, 1 Mayıs'ın korkunun, tedirginliğin kaynağı haline geldiğini vurguladı. Büyükataman, 1 Mayıs'ın bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi işçilerin, birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasını, gerilim günü olmaktan çıkarılmasını temenni etti. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması ve duyarlı davranması gerektiğini ifade eden Büyükataman, ''Asıl amaç kutlamak olmalıdır, nerede kutlanacağı önemli değildir. 1 Mayıs, çalışma bayramı olarak tatil olmalı, çalışanlarının sorunları, çözüm önerileri tartışılmalıdır'' dedi.

Bugünün işçiler için moral olacağına dikkati çeken Büyükataman, asıl bayramın ise Hükümetin işsizliği önlemeye yönelik atacağı adımlarla yaşanacağını söyledi.

Büyükataman, 1 Mayıs'ın barış ve bayram havasında kutlanmasını, demokrasi şölenine dönüşmesini, herkese örnek olacak olgunlukta geçmesini istedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, demokratik değerlerin hayata geçirilmesi ve toplumsal barış açısından bugünün önemine işaret etti.

Bir tabuyu daha yıkıp, yeni bir demokrasi baharı başlatacaklarını belirten Ocaktan, Türkiye'nin özgürlükler konusundaki gecikmelere daha fazla tahammülünün bulunmadığını bildirdi.

Ocaktan, ''Şimdi demokrasi zamanı, korkuları, tabuları aşma zamanı'' diye konuştu.