BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,76
ALTIN 2.975,08
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs bilançosu: 76 gözaltı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamalarında çıkan olaylarda 72'si İstanbul'da olmak üzere 76 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Abone ol

Bakan Muammer Güler, AK Parti Genel Merkezi önünde, gazetecilere, 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle 76 ilde 122 ayrı etkinlik yapıldığını belirterek, bir çoğunun coşku içinde günün anlam ve önemine uygun şekilde heyecanla kutlandığını ifade etti.

Bu etkinliklere 210 binin üzerinde katılım olduğunu belirten Güler, "Tabii İstanbul'da Taksim alanının tahsis edilmeyeceği konusu, Valilik tarafından ilan edilmesine rağmen bazı grupların buraya çıkmak istemesi nedeniyle bazı olumsuz olaylar da yaşandı. Şu anda İstanbul'da 72 kişi gözaltına alındı. Batman ve İzmir'de 2'şer kişi olmak üzere toplam 76 kişi gözaltına alınmış oldu" diye konuştu.

İstanbul'da çıkan olaylarda, taşla veya çeşitli şekillerde 22 polis memurunun yaralandığını ifade eden Güler, "Bunlardan 5 tanesinin hastanede tedavisi devam ediyor ama 3 tanesinin ciddi yaraları var. 1 polis memurunun çenesi kırıldı, beyin kanaması geçirdi ve ameliyat edildi. Şimdi yoğun bakımda. Bir polis memurumuzun şakağının kırılması nedeniyle beyin ameliyatı geçirdi, bir polis memurumuzun da ayağında kırığı var. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Güler, olaylar sırasında 3 vatandaşın da yaralandığını kaydederek, "Tabi ki biz bu emek ve dayanışma gününün amacına uygun şekilde kutlanmasını istemiştik. Ama bazı yerlerde bu gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

İLGİSİ YOK

Bir gazetecinin, "İnşaat dolayısıyla bu seneki kutlamalara izin verilmedi. Bundan sonraki yıllarda da Taksim Meydanı kutlamalara kapalı olacak mı" sorusu üzerine de Güler, şunları kaydetti:

"İstanbul'daki olaylarda müdahale edilen, edilmeyen gurupların tamamı 8-10 bin civarındadır. Bunun yaklaşık yarısı sendika yetkililerinden veya işçilerden, emekçilerden, partililerden oluşmaktadır. Kalan önemli bölümü de marjinal gruplardandır ve marjinal guruplar sadece olay çıkarmak, taşkınlık yapmak, polise çeşitli şekilde direnişte bulunmak ki bunların içerisinde demir bilyelerle saldırmak, taş ve sopayla saldırmak gibi eylemler var. Biz bunları emek ve dayanışma günüyle uzaktan yakından ilgisi olmayan davranışlar olarak biliyoruz."

KANUNSUZ EYLEM

Güler, polisin orantısız güç kullandığı iddialarının sorulması üzerine de şöyle dedi:

"Polise yönelik eleştirileri yapanlar önce polise karşı yapılan saldırıları ve bu kanunsuz eylemi bir soruştursunlar bakalım. Biz polisimizin kanunlar çerçevesinde zor kullanma yetkisini yine kanunun öngördüğü sınırlara göre kullanmasını talimatlandırıyoruz ve böyle de gerçekleşiyor. Sonuç ortada, yapılanlar ortada. Biz bunları, sevgili halkımıza İstanbullulara yaptığımız tespitlerle beraber önümüzdeki günlerde de açıkça ifade edeceğiz."

Güler, kutlamalar sırasında ulaşımda yaşanan sıkıntılarla ilgili soruya da "Halkların özgürlüklerini kullanmasının başkalarının hak ve özgürlüklerini kullanmasını engellememeli şeklindeki yaklaşımımız da bunu ifade ediyor. Bayram kutlaması yapılmalı ama genel hayatı da olumsuz yönde etkilememeli. Elbette de adli soruşturma devam ediyor" yanıtını verdi.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , AK Parti Genel Merkezinde, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç , Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ , İçişleri Bakanı Güler , Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik , AK Parti genel başkan yardımcıları Hüseyin Çelik , Mehmet Ali Şahin , Mustafa Şentop ile bir araya geldi.