BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,15
ALTIN 2.961,05
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs 2013 Basın Özeti

İngiltere basınında bugün İngiliz hükümetinin bütçesine ve ekonomi programına dair haberler önce çıkıyor. Guardian gazetesi, Savunma Bakanlığı'nın ek bütçe talebini Independent gazetesi de hükümetin 'özelliştirme' planlarını aktarıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün İngiliz hükümetinin bütçesine ve ekonomi programına dair haberler önce çıkıyor. Guardian gazetesi, Savunma Bakanlığı'nın ek bütçe talebini Independent gazetesi de hükümetin 'özelliştirme' planlarını aktarıyor.

Almanya ve Fransa'nın ekonomi gerilimi

Daily Telegraph gazetesi ise, Avrupa’nın en büyük iki ekonomisine sahip Almanya ve Fransa arasındaki ilişkilere dair bir habere yer veriyor.

“Almanya Fransa’yı, Avrupa’nın sorunlu çocuğu olmakla suçluyor” başlıklı haber, Almanya Şansöylesi Angela Merkel’in koalisyon ortaklarının bir iç yazışmasını aktarıyor.

Sızan belgelerde, Alman koalisyon ortakları Fransa’nın “düzenli emek pazarını ve gelişmiş sosyal güvenlik sistemini” eleştiriyor.

İç yazışmaları yanı sıra, Almanya Ekonomi Bakanı’nın Fransa ekonomisinin zayıflıklarını sıraladığı liste de basına sızmış.

Bakanlık, raporunda “Fransız sanayisi rekabet gücünü hızla kaybediyor. Firmalar ülke dışına taşınmaya devam ediyor. Karlılık oranları çok düşük” yorumunu yapıyor.

Daily Telegraph gazetesine göre, sızan belgeler Almanya ve Fransa arasında iplerin gerildiğinin bir işareti.

Almanya hükümetinin iç yazışmalarında, ‘Fransa’daki ücret maliyetlerinin yüksek olması’ eleştiriliyor ve Fransa, Avrupa Birliği içinde ‘yıllık çalışma oranlarının en düşük olduğu ülke’ olarak tasvir ediliyor.

Alman yetkililer, Fransa’nın Euro bölgesi içinde ‘vergi ve sosyal güvenlik yükünün’ de en ağır olduğu ülke olduğunu, araştırma ve geliştirmeye ise yeterince yatırım yapmadığını belirtiyor.

Daily Telegraph gazetesi, Angela Merkel’in koalisyon ortağı Hür Demokratik Parti’nin hazırladığı ve hükümet içinde dolanan raporun iki ülke arasındaki ilişkileri soğutabileceği yorumunu yapıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın para talebi

Guardian gazetesinin baş sayfasındaki özel haberde, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın ülkenin dış yardım bütçesinden faydalanmayı talep ettiği yazıyor.

Ekonomik krizle beraber bakanlık bütçelerinde de kesintiye gidecek olan İngiltere’nin ‘dış yardım’ bütçesinden faydalanmayı amaçlayan Savunma Bakanlığı, askeri uçaklar, devriye donanma kuvvetleri ve çelik yelekler için yapılacak harcamaların Kalkınma Bakanlığı’nın bütçesinden yapılmasını istiyor.

Guardian’ın özel haberinde, Savunma Bakanlığı’nın talebinin, gelecek ay harcamaların gözden geçirileceği kabine toplantısının öncesine geldiğine dikkat çekiliyor.

Gazeteye konuşan bir hükümet kaynağı, Savunma Bakanlığı’nın bu talebi için şu yorumu yapıyor:

“Savunma Bakanlığı, çatışma önleme ve insani yardım için gerekli harcamaları yaptığına inanıyor. Bütçeleri de kısıtlı olduğu için, yükün Kalkınma Bakanlığı ile paylaşılmasını istiyor. Doğrusu, Savunma Bakanlığı hiçbir yerden para almıyor. Yakında da kesintiye gidilecek. Onlar da başka yerlerden para bulmaya çalışıyorlar.”

Guardian’ın haberinde, İngiltere bütçesinden gelecek yıl yüzde 5 oranında kesintiye gidilebileceği hatırlatılıyor.

İngiltere ‘özelleştirme’ yolunda

Independent gazetesi, İngiltere hükümetinin ‘özelleştirme’ politikalarına adım attığına dair bir haberi taşıyor baş sayfasına.

Gazetenin haberine göre hükümet, iki yıl içinde devlet kurumlarının birçoğunu bağımsız şirketlere dönüştürmeyi planlıyor.

Bu plan doğrultusunda, İngiltere’deki yaklaşık 75 bin kamu çalışının da birkaç yıllık kontratlar yapılacak özel sektöre transfer edilmesi öngörülüyor.

Independent gazetesi hükümetin bu adımını “1980lerden sonraki en büyük özelleştirme programı” olarak niteliyor.

Hükümet kaynaklarına göre ‘bu özelleştirme’ sayesinde Hazine Bakanlığı’nın bütçesine milyonlarca sterlin girebilir.

Independent’a konuşan sendika temsilcileri ise, özelleştirme programıyla beraber işten çıkarılmaların da geleceği endişesiyle hükümetin bu planına karşı çıktıklarını söylüyor.

İslamcı militanların saldırı planı

İngiltere’de altı İslamcı militanın, sağcı İngilizlere yönelik saldırı planlarını itiraf etmeleri, İngiliz basında öne çıkan haberler arasında.

Guardian gazetesinin iki sayfasını ayırdığı haberde, altı İslamcı militanın geçen sene, aşırı sağcı ‘İngiliz Savunma Birliği’ EDL grubunun mitingine saldırmayı planladıkları ancak militanların geç kalması nedeniyle saldırının gerçekleşmediği yazıyor.

İngiliz polisin ele geçirdiği belgelerde İslamcı militanlar, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’e de tehditler savuruyor.

İki araçla olay yerine gelen ancak geç kaldıkları için mitingi kaçıran militanların arabalarında bulunan ve sağcı gruba yönelik yazılan bildiride, “Allah’ın düşmanları! Allah’ın peygamberine hakaret ettiniz. Bunun bir cezası var” deniyor.

Militanlar, Kraliçe Elizabeth için de “dişi şeytan” ifadesini kullanıyor.

Altı zanlı, araçlarının sigortasız olması nedeniyle yolda durdurulunca yakalanmıştı.

Suriyeli muhalifler ‘yerel yönetim kuruyor’

Financial Times gazetesinde Rula Halaf imzasıyla yayımlanan bir haberde, Suriyeli muhaliflerin ülkenin kuzeyinde kontrolü ele geçirdiği ve bu bölgelerde ‘yerel yönetimler’ kurduğu belirtiliyor.

Haberde, Şam rejiminin çekildiği kuzey kentlerinde muhaliflerin giderek daha etkin olduğu ve birçok köy ve kasaba da yerel idari birimler inşa edildiği yazıyor.

Financial Times muhabiri, yerel idari birimlerim temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını, elektrik ve su sıkıntısı çektiklerini aktarıyor.

Türkiye sınırı yakınlarındaki yerel konseyler, dış yardımın dağıtılmasında da aracılık yapıyor.

Muhabir, Babasalameh’de ziyaret ettiği konsey binalarından birinde, ‘yeni Suriye’yi temsil eden bayrağı ve yanında da radikal İslamcılara ait siyah bir pankart olduğunu ifade ediyor.

Muhabirin görüştüğü Ahmed adlı muhalif, hem Batılı bağışçıları hem de bölgeye uzun zamandır yardım yapan İslamcı kuruluşları memnun etmeye çalıştıklarını söylüyor.

Babasalame’nin yanı sıra, Azaz ve Suran bölgelerinde de muhaliflerin yerel yönetimler kurduğu belirtiliyor.

Kaddafi’den Sarkozy’ye para aktı mı?

Times gazetesi, Fransa’da cumhurbaşkanlığı döneminde adı sıkça skandallarla anılan Nicolas Sarkozy ile ilgili yeni bir iddiayı aktarıyor.

Gazetenin haberine göre, Sarkozy’nin iktidarda olduğu dönemde ‘sağ kolu’ olarak bilinen eski bakan ve siyasetçi Claude Gueant, 2008 yılında Libya’nın eski lideri Kaddafi’den 500 bin euro almış ve bu parayı Sarkozy’nin iktidarını güçlendirmek için kullanmış.

Times, Fransız savcılarının soruşturmasına dayandırdığı haberde, Sarkozy’nin İngiltere’yle beraber Libya’daki savaşa müdahil olmasını da “Kaddafi’yi susturmak istemiş olabilir” şeklinde yorumluyor.

Kaddafi’den para aldığı iddia edilen Fransa eski İçişleri Bakanı Claude Gueant ise, bu iddiaları reddediyor ve 500 bin euro’nun 17’nci yüzyıla ait tabloların satışlarından elde edildiğini savunuyor.

Meme kanseri riski

Independent gazetesinin aktardığı bir araştırmaya göre, göğüs büyütmek için yapılan estetik operasyonlar meme kanserini tetikliyor.

İngiltere Tıp Dergisi’nin Amerika, Kanada ve Kuzey Avrupa ülkelerinde, son 20 yılda yaptığı araştırmalarına dayandırılan haberde, meme implantı taktıran kadınların ölüm riskinin, taktırmayanlara oranla yüzde 38 daha fazla olduğu belirtiliyor.

Gazete, meme implantlarının kansere neden olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ancak, X ray taramalarında, tümör oluşumunu gizleyebileceği, bunun da kanserin büyümesine neden olabileceğini yazıyor.