BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

1 Mart 2012 Basın Özeti

'Humus'ta katliam korkusu', 'Seçimler, İran'ın geleceğini belirleyecek, 'Avrupa bankalarına destek yeni krizi tetikleyebilir' ve Mika Ertegün'den Oxford'a 41 milyon dolarlık bağış.

Abone ol

Times gazetesi manşetinde yaklaşık bir aydır Suriye ordusunun bombardıma tuttuğu Humus kentinde katliam korkusu yaşandığını aktarıyor.

Gazete, kara birliklerinin isyancıların kontrolündeki Baba Amr mahallesinde operasyona başladıklarını belirtiyor.

Times görgü tanıklarına dayanarak, şiddetli bir topçu saldırısından sonra tankların mahalleye girdiğine ve askerlerin ev ev arama yaptıklarına ve bir komutanın 100 bin kişinin yaşadığı mahalleyi birkaç saat içinde “temizlemekten” söz ettiğine dikkat çekiyor.

Gazeteye göre operasyonu yürüten Dördüncü Zırhlı Tümen'in başında Suriye lideri Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad bulunuyor.

Daily Telegraph, Baba Amr'daki isyancıların kara harekatı öncesinde vasiyetlerini yazmaya başladıklarını aktarıyor. Financial Times'a göre Salı gününden beri elektriğin olmadığı kuşatma altındaki mahallenin dışarıyla telefon ya da internet bağlantısı da yok.

'Seçimler, İran'ın geleceğini belirleyecek'

Times, İran'da yarın yapılacak parlamento seçimlerinin ülkenin gelecekteki yönünü belirleyeceğini yazıyor. Gazetenin haberinde özetle şöyle deniyor:

"Seçim, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad arasındaki iktidar savaşı ve Batı'yla ilişki kurulmasına karşı çıkan sertlik yanlılarıyla görece pragmatist olarak nitelenen muhafazakarlar arasındaki mücadelenin de sonucunu belirleyecek."

"Rejimin dediğine bakılırsa, seçim İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'ın nükleer tesislerini vurup vurmayacağını bile tayin edecek. 48 milyon kayıtlı seçmene oy kullanmanın vatandaşlık görevi hatırlatılıyor, posterler ve cep telefonu mesajlarıyla seçmenlerin sandığa giderek sisteme güçlü bir destek vermemesi halinde Batılı güçlerin İran'a saldırabileceği öne sürülüyor. “

“Seçimlere katılımın yüksek olmasının rejimin meşruiyetini güçlendireceği düşünülüyor. Bir İran uzmanı, 'Dünyaya tüm yaptırımlara ve baskılara rağmen halkın hala İslam Cumhuriyeti'ni desteklediğini göstermek istiyorlar' diyor. Kırsal kesimde rejim istediğini alacak. Ancak rejimin şehirlerde olası düşük katılım nedeniyle düş kırıklığı yaşama riski var. Zira, pratikte tüm muhalif ve reformcu gruplar, halkı seçimleri boykot etmeye çağırdı."

'Bankalara destek yeni krizi tetikleyebilir'

Financial Times, Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesi mali sistemine 529,5 milyar euro daha enjekte ettiğini, böylece 3 yıllık kredi programı çerçevesinde bankalara verilen paranın miktarının bir trilyon euroyu aştığını aktarıyor. Programın Aralık ayındaki ilk aşamasından 523 bankanın yararlandığını hatırlatan gazete, şimdiki aşamada ise 800 bankaya kredi verileceğini bunların yarısının Alman bankaları olduğunu belirtiyor.

Yüzde bir faizli üç yıllık kredi programının bankalar üzerindeki fonlama baskılarını azaltma amacı taşıdığını kaydeden gazete, ancak bu paraların reel ekonomide,

şirketlere kredi olarak yansımadığı eleştirileri olduğunu hatırlatıyor.

Guardian ise Standart Chartered'ın İcra Kurulu Başkanı Peter Sands'ın bankaları desteklemek ve mali istikrarı güçlendirmek için Batı ekonomilerine pompalanan bu paraların yeni bir krizin tohumlarını ekiyor olabileceği uyarısında bulunduğunu belirtiyor.

Gazeteye göre Sands, "Uzun vadeli sonuçlar dikkate alınmıyor. Krizden çıkış stratejisinin ne olduğu bilinmiyor. 3 yıl sonra yeniden kredi sağlanması gerekirse ne olacak" diyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın eski yönetim kurulu üyelerinden Lorenzo Bini Smaghi Financial Times'taki yazısında Sands'ın kaygılarını paylaşıyor ve kolay krediye alışan bankaların kriz sona erince ayakları üzerinde durmakta zorlanabileceğini vurguluyor.

Ertegün'den Oxford'a 41 milyon dolarlık bağış

Financial Times, 2006 yılında ölen, Atlantic Records'ın kurucusu Ahmet Ertegün'ün eşi Mika Ertegün'ün İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'ne 41 milyon dolar bağışladığını yazıyor.

Bu parayla müzik, edebiyat, tarih, arkeoloji ve sanat tarihi alanlarında her yıl lisans üstü eğitim görecek 35 öğrenciye burs verileceğini belirten gazete, Mika Ertegün'ün daha önce Ahmet Ertegün anısına düzenlenen Led Zeppelin konserinden elde edilen yaklaşık bir-buçuk milyon dolarlık geliri de, iki Türk öğrencinin bursu için okula bağışladığını aktarıyor.

Independent gazetesi bu bağışın temellerini bu konser için yeniden bir araya gelen Led Zeppelin'in attığını kaydediyor. Daily Telegraph da Mika Ertegün'ün "Çocuğumuz yok. Başka ne yapayım, pırlanta mı alayım. Birçok kişi hastanelere para veriyor bana bu daha ilginç geldi" dediğini yazıyor.

Financial Times, birçok yüksek öğrenim sıralamasında Avrupa'nın en iyi üniversiteleri olarak gösterilen Cambridge ve Oxford üniversitelerinin büyük mal varlığına sahip olduğunu belirtiyor.

Gazeteye göre Cambridge üniversitesinin mal varlığı 6,5 milyar dolar, Oxford Üniversitesi'nin mal varlığı da yaklaşık 5 milyar 300 milyon dolar. İngiltere'deki diğer üniversitelerin toplam mal varlığı ise 3 milyar 200 milyon dolar civarında.