BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,32
ALTIN 2.956,97
HABER /  EKONOMİ

1 liraya devredilen KARDEMİR şimdilerde Türkiye'nin en büyük 23. kuruluşu oldu

1994'te kapatılmasına karar verilen ancak sonradan özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredilen Türkiye'nin ilk ağır sanayisi KARDEMİR, şimdilerde Türkiye'nin en büyük 23. sanayi kuruluşu oldu.

Abone ol

1994'te dönemin hükümeti tarafından zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmasına karar verilen ve o yıl 8 Kasım'da büyük bir direniş gösterilmesinin ardından yöre halkına devredilen Türkiye'nin ilk ağır sanayisi Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), bugün yoluna doludizgin devam ediyor.

Safranbolu'ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 haneli Karabük Mahallesi'nde 1937'de dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temelleri atılan ve 2 yıl gibi kısa sürede faaliyete alınan ülkenin ilk sanayisi KARDEMİR sayesinde Karabük Mahallesi, 1939'da belediye, 1941 yılında bucak, 1953'te Zonguldak iline bağlı bir ilçe ve 1995'te Türkiye'nin 78. ili haline geldi.

"Fabrikalar kuran fabrika"

Zaman içinde ülkenin dört bir köşesindeki tersane, liman, baraj, petrokimya tesisi, köprü, spor salonu ve endüstriyel tesislerin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren KARDEMİR, bugün ülkenin en büyük kuruluşları arasında yer alan ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre demir çelik fabrikalarının da kurulmasında rol aldığı için "Fabrikalar kuran fabrika" unvanını aldı.

Türkiye'nin bu alanda nitelikli iş gücünün oluşmasını sağlayan ve sanayinin okulu da olan KARDEMİR, gelişim ve büyümesini sürdürdü.

25 yıl önceki eylem sonunda fabrika, özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredildi.

"Kapatılmasına karar verildi"

1989'da 137 gün süren grevin ardından zor bir sürece giren ve aşırı istihdam yüküyle yüksek üretim maliyetleri karşısında her yıl zararı giderek büyüyen KARDEMİR'in, 1994'te dönemin hükümeti tarafından kapatılmasına karar verildi.

1 liraya devredildi

Karar üzerine Karabük'te, Çelik-İş Sendikası öncülüğünde 8 Kasım 1994'de halk sokaklara inerek büyük bir eylem yaptı, çocuklar okula gönderilmedi, esnaf kepenklerini kapattı, şehre giriş çıkış sağlayan tüm ulaşım durduruldu.

Yöre halkının sahip çıktığı KARDEMİR, daha sonraki yönetim ve hükümetlerin desteğiyle bugün yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlıyor ve yılda 2 milyon tonu geçen üretime imza atıyor.

25 yıl önceki bu eylem sonunda fabrika, özelleştirilerek 1 lira gibi sembolik bir rakama yöre halkına devredildi.

Demir yolu rayı ve ağır profil üretiminde tek milli marka olan, ülkenin stratejik yatırımlarından biri olan demir yolu tekerini üreten, savunma sanayisi ve yerli otomobil konusunda katkılar sunan, yılda 3,5 milyon ton üretim hedefiyle sürekli yatırımlar yaparak teknolojisini yenileyen KARDEMİR, bugün Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında 23. sırada bulunuyor. Bu yılın ilk 9 ayında 209 milyon lira net kar açıklayan KARDEMİR, katma değeri yüksek ürünlerle ürün çeşitliliği sağlayarak hükümetin 2023 hedeflerine katkı sunmaya devam ediyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Bitcoin Safiye'ye lüks arabada suçüstü! Kadın broker Safiye Gökçen Yüce tanınmaz halde
Foto Galeri Bitcoin Safiye'ye lüks arabada suçüstü! Kadın broker Safiye Gökçen Yüce tanınmaz halde Galeriye Gözat