BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,64
ALTIN 2.958,61
HABER /  DÜNYA

1 kişi KKKA hastalığından öldü

Çorum’da 2013 yılında ölümcül virüs taşıyan kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle bir kişi hayatını k...

Abone ol

Çorum’da 2013 yılında ölümcül virüs taşıyan kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti.
İddialara göre, yaklaşık 10 gün önce İskilip ilçesine bağlı Kurusaray köyü Orta Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi Kadriye Elmacı, ahırda inek sağımı yaparken ineğin memesine yapışan keneyi eliyle koparttı. Bu sırada keneden sıçrayan kan Elmacı’nın elindeki yaraya temas etti. Olayın üzerinden birkaç gün geçince baş ağrısı, bulantı ve yüksek ateş şikayetleri başlayan Elmacı, eşi tarafından İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısı konulan Elmacı, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Elmacı, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Elmacı’nın cenazesi Kurusaray köyüne getirildi. Cenaze araçtan indirilmeden önce tabutu taşıyacak olan vatandaşlara eldiven ve maske dağıtıldı. Köyde kılınan cenaze namazının ardından cenaze aracından alınan Elmacı’nın cenazesi köy mezarlığında özel olarak hazırlanan 3 metre derinliğindeki mezara indirilerek defnedildi.
İnsanlara kene vakalarına karşı daha duyarlı olmaları için çağrısında bulunan uzmanlar, "İnsanlar ’bu kene bizim kene’ diye dikkate almıyor. Kene bizim olmaktan çıktı mutasyona uğradı. Öldürücü hale geldi" diye uyarıda bulundu.
Uzmanlar, vatandaşların kene tarafından ısırıldığında gizlediğine dikkat çekerek, kene ısırığının gizlendiğinde vakaya zamanında müdahale yapılamadığı için ölüm olaylarının yaşanabildiğini vurguladı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kene vakalarına karşı kırsa kesimde yaşayan insanlara yönelik eğitim seminerleri düzenlerken, bugüne kadar 50 bin kişiye KKKA vakalarına karşı birebir eğitim verildi. Eğitimlerde geçmiş yıllarda pozitif vakaların görüldüğü bölgelere öncelik verilirken, bunun yanı sıra kene ile mücadele çalışmaları kapsamında köylerdeki ahırlar ve hayvanların da ilaçlanmaya başladı.
(İHA)