Yüksek Seçim Kurulu- YSK, 1 Kasım kesin seçim sonuçlarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. 1 Kasım kesin seçim sonuçları YSK Başkanı Sadi Güven açıklandı. Kesim seçim sonuçlarının ilanıyla birlikte yeni hükümetin kurulma takvimi de başladı.
Abone ol1 Kasım kesin seçim sonuçları YSK Başkanı Sadi Güven tarafından açıklandı.
Sadi Güven, seçimlerin şeffaf, güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, kesin seçim sonuçlarına göre, AK Parti'nin 317, CHP'nin 134, HDP'nin 59, MHP'nin 40 milletvekili çıkardığını bildirdi.
1 Kasım seçimlerine katılım oranı ise yüzde 85.30 oldu.
Güven, YSK'da düzenlediği basın toplantısında 1 Kasım'da yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin sonuçlarını açıkladı.
İl seçim kurulları, yurt dışı sandık sonuçları ve gümrük kapıları sandık sonuçlarına göre düzenlenen birleştirme tutanaklarının kurula ulaştırılmasının tamamlandığını ve kesin sonuçların tespitine karar verildiğini belirten Güven, böylece 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlandığını söyledi.
Seçimin, yurt dışında 54 ülke, 113 temsilcilikte ve yurt içinde gerçekleştirildiğini aktaran Güven, seçim akşamı sandık sonuçlarının SEÇSİS aracılığıyla seçime katılan ve talepte bulunan 16 siyasi partiye oy verme işleminin sona ermesinden itibaren, seçime katılmayan ancak bu verilere ulaşmayı talep eden siyasi partilere ise seçim yasaklarının kaldırılmasından itibaren eş zamanlı sunulduğunu ifade etti.
Güven, siyasi partilerin bilişim uzmanlarının seçim akşamı SEÇSİS veri merkezine davet edilerek seçim sonuçlarını izlemelerinin sağlandığını aktardı.
Kurulun aldığı tedbirlerle geçen döneme göre vatandaşların daha az hataya düşmesinin sağlandığını belirten Güven, bu sayede geçersiz oyların da azaldığını vurguladı.
HATALAR AZALDI
Sadi Güven, geçen seçimde "evet" mühürlerindeki olumsuzluklarla bu dönemde karşılaşılmaması açısından yeni "evet" mühürleri yaptırıldığını ve bu seçimde bunların kullanıldığını da söyledi.
Şu andan itibaren bütün vatandaşların kendilerinin oy kullandığı sandıklar dahil olmak üzere tüm Türkiye sandıkları sonuç tutanaklarını ıslak imzalı olarak görebileceklerini belirten Güven, sandık sonuç tutanaklarının dayanağı olan sayım döküm cetveli ve sandık sonuçlarının birleştirildiği ilçe, il birleştirme tutanağının da görülebileceğini bildirdi.
Halk eğitim merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyenlere eğitim programı düzenlendiğini ve 7 Haziran seçimiyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişiye eğitim verildiğini anlatan Güven, sandık kurulu başkanlarıyla bina sorumlularına oy verme günü seçime yönelik bilgilendirme maksatlı toplam 3 milyon 518 bin kısa mesaj gönderildiğini, bu mesajların sandık kurulu üyeleriyle paylaşıldığını kaydetti.
YSK olarak e-posta adreslerini seçmen sorgulama sayfasına kaydeden vatandaşlara seçim süreci hakkında bilgilendirme amaçlı e-posta gönderildiğini dile getiren Güven, bu dönemde yurt içi ve yurt dışında toplam 574 bin 469 kişiye seçimle ilgili bilgilendirme amaçlı e-posta gönderildiğini söyledi.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Seçim günü elektrik kesintisine ilişkin kurula herhangi bir itiraz yapılmadığının altını çizen Güven, ilçe birleştirme tutanaklarının alınması işlemlerini takip etmek isteyen siyasi partilerin aday ve müşahitleri, bağımsız adaylar ve müşahitleriyle ilçe seçim kurulundaki siyasi parti temsilcilerinin bu işlemleri daha rahat izleyebilmesi için projeksiyon cihazları kullanılarak, işlemlerin ilçelerde büyük ekranlara yansıtıldığını belirtti.
PARTİLERİN MİLLETVEKİLİ SAYILARI
Başkan Güven, "Bu tedbirler ve eğitimle seçimler, şeffaf, güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirilmiştir. Kurulumuzca maddi hatanın düzeltilmesine ilişkin sonucu değiştirmeyen bir kaç itirazın dışındaki tüm itirazlar reddedilmiştir. 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonucu siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı, Adalet ve Kalkınma Partisi 317, Cumhuriyet Halk Partisi 134, Halkların Demokratik Partisi 59, Milliyetçi Hareket Partisi 40 olarak tespit edilmiştir" diye konuştu.
SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZLAR
1 Kasım seçim sonuçlarına yönelik itiraz süreci dün tamamlanmıştı.
Seçimin ardından ilk itirazlar sandık kurullarına, ardından ilçe ve il seçim kurullarına yapılmıştı. YSK itirazda bulunma süresi ise dün saat 17.00 itibariyle sona erdi ve seçim sonuçlarına itiraz süreci tamamlanmış oldu.
HANGİ PARTİ KAÇ İTİRAZDA BULUNDU?
Kurula bugüne kadar siyasi partilerden 12 ildeki sonuçlara yönelik itiraz geldi. AK Parti, Niğde ve Van'daki sonuçlara, CHP, Erzincan, Trabzon, Denizli ve Kahramanmaraş'taki sonuçlara, MHP, Tokat ve Eskişehir'deki sonuçlara, HDP ise Elazığ, İstanbul, Mersin ve Tunceli'deki sonuçlara itiraz etti.
Kurul, MHP'nin Eskişehir'deki itirazı sonucu tespit edilen maddi hatanın düzeltilmesini kararlaştırırken, diğer itirazların tamamı reddedildi.
YENİ HÜKÜMET NE ZAMAN KURULACAK?
Yasa gereği TBMM Genel Kurulunun kesin seçim sonuçlarının açıklandığı günü takip eden 5. gün saat 15.00'te toplanması gerekiyor. Bu kapsamda, TBMM Genel Kurulu, 17 Kasım Salı günü toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.
Aynı gün geçice seçim hükümeti düşecek. Meclis'teki oturumun ardından Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yeni hükümet için ilk görüşmeyi yapacak.