BIST 10.025
DOLAR 35,15
EURO 36,68
ALTIN 2.956,50
HABER /  MEDYA

1 Kasım erken seçim sonuçları tahmini

Erken seçim sonuçları üzerine öngörülerini sıralayan Yeni Akit yazarı Süleyman Karagülle, AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu ve olmadığı her 2 senaryoyu da masaya yatırdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Erken seçime 34 gün kala, köşe yazarları, kanaat önderleri ve özellikle de kamuoyu araştırmaları yapan anket şirketleri seçmen davranışları üzerine öngörülerini ve tahminlerini açıklamaya hızla devam ediyor.

Seçime doğru son dönemecin kat edildiği günlerde, "Hangi parti ne kadar oy alır, AK Parti tek başına iktidar olabilir mi? Seçimde 7 Haziran'daki gibi bir tablo çıkar mı?" soruları Ankara siyasetinde gündemi en çok meşgul eden konular olarak yer alıyor... Yeni Akit yazarı Süleyman Karagülle de, bugünkü "1 Kasım seçimi sonuçları!" başlıklı yazısında, AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu ve olamadığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konumu ve seçim sonrası yaşanacak atmosfere ilişkin öngörülerini sıraladı.

2015-genel-sceimleri-partiler-logo.20150928102653.jpg
İşte Karagülle'nin seçim sonucu tahminleri:

1- AK Parti %50’den fazla oy alır, Adil Düzen’i benimser, kendisini, devletimizi ve insanlığı kurtarır. Yahut Adil Düzen’e sırt çevirir, kendisini helâk eder ama Adil Düzen gelir.

2- AK Parti anayasa ekseriyetini alamaz ama hükümet kurabilir. Erdoğan orada kalır. Erdoğan ancak siyaset dışı faaliyetlerle; ilim, ekonomi ve din yoluyla Adil Düzen’i getirebilir.

3- Bugünkü durum devam eder. Erdoğan yeniden seçime giderse hata eder. Azınlık hükümetlerini kurarak kendisi siyaset dışı faaliyet yapabilir.

4- CHP birinci parti olur ama iktidar olamaz. Tek çözüm “millî mutabakat hükümeti” kurmaktır. Parti başkanları dışında güvenoyu alan bir hükümet kurar. Erdoğan siyaset dışı yenilikler yapar.

5- CHP’nin tek başına iktidar olması az muhtemeldir ama tek başına hükümet kurabilir. Bu takdirde böyle bir hükümetin kurulmasına izin verilmeli ama kendisine biat yeminini yapması şartı ile vermelidir. Biat etmeyen bir milletvekiline başbakanlığı hatta bakanlığı teslim etmez. Yine “millî mutabakat hükümetine” gidilmelidir.

HÜKÜMET KURULDUKTAN SONRA NELER YAPILACAKTIR?

Devlet Başkanı bir gün kaybetmeden Anayasa İlim Kurulu’nu oluşturmalıdır.

1) Partilere aldıkları oy sayısınca ilim adamları seçtirilmelidir. Bunların sayısı 20 kişi olacaktır.

2) Anayasa İlim Heyeti’nin sekreteryasını Cumhurbaşkanı adına Akevler yürütmeli, önerileri toplayıp heyete sunmalıdır.

3) Anayasa İlim Heyeti üyeleri partilerine danışarak uzlaşmalı anayasa hazırlamalıdır. Uzlaşamadıkları hususlarda hakemlere gidilerek onların kararı ile uzlaşma sağlanmalıdır.

4) Anayasada uzlaşma madde madde sağlanacaktır. Heyet uzlaşılan maddeyi Devlet Başkanı’na sunacaktır. Devlet Başkanı muhalefet edebilir, madde üzerinde hakemlere gidebilir.

5) Kesinleşen öneri Genelkurmaya gider, onların görüşleri de eklendikten sonra Meclis’e gönderilir.

6- Cumhurbaşkanı görevlendirdiği bir milletvekili aracılığı ile önerilen maddenin Meclis önerisi hâline gelmesi için imzaya açar, Anayasa kuralları içinde madde yasalaşmış olur.

7) Diğer maddelerin değiştirilmesi beklenmeden yürürlüğe konur. Böylece Anayasa zamanla değiştirilmiş olur.

8) Anayasa maddeleri uygulanırken çıkan aksaklıkların değiştirilmesini hükümet veya Meclis Başkanı talep edebilir. Cumhurbaşkanı uygun görürse o madde öncelikle yeniden görüşülür. Yeni Anayasa böylece uygulana uygulana oluşur.