1 Dolar=1 Euro olur mu?
Ekonomik açıdan dinamik ve hızlı değişikliklerin yaşanacağı bir yıldayız…
Ekonomik açıdan dinamik ve hızlı değişikliklerin yaşanacağı bir yıldayız…
2015: Krizlerle kol kola girmiş bir yıl!
Gerek müteşebbisler, gerekse de vatandaşlarımız için ekonomik göstergelerin seyri önemli.
Refah kaybına uğramamak için doğru öngörülerde bulunarak doğru pozisyonları almak gerekiyor: Dolar, Euro, Borsa, Altın ve Faizler?
2015’in ne şekilde geldiğini, neler olacağını ve bugünkü durumunu yazılarımızda anlatmaya gayret gösterdik, gösteriyoruz.
Bu yazıda, artık biraz “cebimizi düşünelim” diyorum!
Akılcı olalım…
Doğru şekilde birikimlerimizi değerlendirmeye çalışalım…
Tabi unutmamak gerek, dediklerimiz yatırım tavsiyesi değil…
Ortaya koyduğumuz, beklentilerimiz…
Ama önce şöyle bir durumu özetleyelim…
AB ve Japonya ekonomik durgunluktan çıkmak için beraberce parasal genişleme programı yürütüyorlar. AB yeni başladı, ayda 60 milyar Euro likidite sağlayacağını açıkladı! Çin’in büyümesindeki yavaşlama, ilerleyen yıllarda bu dev ekonominin de ABD ve AB benzeri hamleler yapabileceğine işaret ediyor.
ABD ise nihayete ulaştırdığı parasal genişleme programı sonrası normalleşme sürecine girmiş durumda… Bu dönemde en belirgin hamlesi faiz artırımı olacak: Ancak ne zaman? Bunu FED dahi kestiremiyor. 27-28 Ocak tarihlerinde yapacağı toplantıdan büyük ihtimalle gene “sabırlı olunacağı” yönünde mesaj çıkacaktır! Dünya ekonomisinin gidişatı gözlemlenmeye devam edecektir. Kanımca yılın ikinci yarısı öncesinde faiz artırımı ne kadar uzak bir ihtimalse; yılın ikinci yarısı sonrasında ise faiz artırmama ihtimali o kadar uzaktır… Bekleyip göreceğiz…
Ülkemizde, petrol ve emtia fiyatlarında düşmeye bağlı olarak enflasyon ve cari açık üzerinde oluşan ve petrol fiyatları artmadığı taktirde olumlu seyrine devam edecek bu tablo; 2015 yılında dünya genelinde Türkiye’nin yıldızını parlatacaktır. Türkiye’de faizler kademeli olarak azalmaya devam edecek, AB parasal genişleme programının etkisiyle fon girişi artacak, bu durum borsa üzerinde yukarı yönlü hareketin ivmelenerek devam etmesini sağlayacaktır. Faiz azalışına bağlı olarak ortaya çıkacak tahvil değer artışları, özellikle tahvil ve bono fonlarının yatırımcıları için tatmin edici getiri sağlayacaktır.
Şu an fotoğrafını çizebildiğimiz bu tablo içerisinde, görünen o ki, en ciddi hareket döviz tarafında yaşanacaktır. Dolar, FED’in faiz artırımı beklentisi paralelinde yükselişini koruyacaktır. Şayet FED faiz artırımından vazgeçmez ise ki ben buna ihtimal dahi vermiyorum, Dolar için 2.30 TL seviyesinin aşağısı bu yıl için mümkün görünmemektedir. FED’in faiz artırımı hamlesi ise Dolar’ın hızlıca 2.50 TL seviyesine ve üzerine hareket etmesine neden olacaktır.
AB’deki ekonomik durgunluk ve peşi sıra açıklanan parasal genişleme programı Euro’nun durdurulamayacak düşüşünü başlatmıştır. 2015 yılında Euro için “OK AŞAĞI” yönlüdür.
En son 2002 yılında Dolar ile eşitlenen, ABD’deki krize dayalı olarak 18 Temmuz 2008 yılında Dolara karşı 1.60 ile en yüksek değerini göre Euro, 2015 yılı itibariyle Dolar’la rolleri değişmiş durumdadır. Ekonomi ve finans çevreleri Dolar ile Euro’nun eşitleneceği noktasında görüş birliğine varmaya başlamışlardır. Tek ayrıştıkları nokta bunun ne zaman olacağıdır?
Kahin değiliz…
Piyasanın tüm değişkenlerine hakim olmak ise imkansız…
Buna karşın yönü ve gidişatı net olarak görebiliriz!
2015 yılında Euro, gelecek 2 yıl içerisinde yaşayacağı düşüşün büyük bir kısmını kat edecektir. Yani, örneğin, 100 birimlik toplam bir düşüş olacaksa, bunun 60 ila 70’i bu yıl yaşanacaktır. Dolar’ın değer artışı ise dengeli seyredecektir.
O halde “Euro ile Dolar eşit noktaya gelecekler mi?”: Kesinlikle!
Euro’daki hızlı düşüş, Dolar’daki dengeli yükseliş bu iki para birimini eşit noktaya bu yıl getirir mi?: Bunu beraberce izleyip göreceğiz.
Dövizdeki bu seyir öngörüsü nedeniyle, Euro cinsi gelir ve Dolar cinsi gider durumu; 2015 yılı için önlem alınması gereken pozisyonların başında gelmektedir. Bu tür bir nakit akış düzeni varsa, acilen önlem alınmalıdır. Benzer olarak Dolar üzerinden değil, Euro üzerinden borçlanmak; tersi durumda korunma tekniklerine başvurmak müteşebbislerimiz açısından büyük önem arz etmektedir.
Vatandaşlarımız için durumu özetlersek: TL’nin 2015 yılı içerisinde Dolar’a karşı değer kaybetmesi, Euro’ya karşı değer kazanması beklenmektedir.
Vatandaşlarımızın birikimlerini değerlendirmelerinde bu öngörülere dikkat etmesinde fayda vardır.
Yazımızı altına değinmeden sonlandırmayalım.
Kısaca, 2015 yılı itibariyle dünyada yaşanacak ekonomik kargaşa, güvenli liman algısını hiç yitirmemiş altını yeniden canlandıracaktır. Altının ons fiyatındaki artış sürecektir. Yıl içerisinde Dolar’daki artışa paralel olarak, Türkiye’de altın fiyatlarının artışı daha fazla hissedilecektir. Bu bağlamda altın, 2015 yılı için kayda değer bir yatırım aracı olarak yeniden gün yüzüne çıkabilir. Tabi bunu altını geçmiş senelerde yüksek fiyatlardan alanlar için söylemiyoruz. Cari seviyeler ve olası kısa vadeli düşüşler bugünlerde alım için birer fırsattır ve bu düzeylerden alışlar 2015 yılında getiri yaratabilecektir.
Bugün itibariyle “1 Dolar=1 Euro olur mu?” diye tartışıyoruz…
Olur diyoruz! Bekliyoruz…
Emin olunuz orta vadede, Euro Dolar’ı yakalayabilir mi diye tartışmaya başlayacağız…
Sağlıklı ve bol getiri bir hafta dilerim…
Twitter: @SonerGokten