Rusya seçimleri ve Putin için geri sayım, Cameron'ın eşcinsel evlilikleri yasallaştırma planlarına kiliseden tepki, spor markalarının Bagladeş'teki fabrikalarında işçi sömürüsü.
Abone olSunday Times, başyazısında bugün Rusya'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini mercek altına alıyor.
Başbakan Vladimir Putin'in kazanacağını, ama zamanının azalmakta olduğunu kaydeden gazete, ''Usülsüzlüklerin yaşandığı aralıktaki parlamento seçimlerinde bile partisinin oyu dört yıl önceyle karşılaştırıldığında yüzde 64'ten yüzde 49.5'a gerilemişti. Ardından gelen protesto gösterilerden birine katılım da 100 bin civarında oldu'' diye devam ediyor.
''Tanıdık bir öykü bu'' diyor gazete ve diğer ülkelerde olduğu gibi internet ve Twitter'ın hiçbir sansür sisteminin durduramadığı bir farkındalık yarattığını kaydediyor.
Sunday Times, yorumunu ''Putin Rusların son dinazoru olmalı. Bugün seçilmesi yeni, dürüst ve demokratik bir Rusya baskısını sona erdirmeyecek, tersine arttıracak'' diyerek noktalıyor.
Eşcinsel evlilikleri yasallaştırma tartışması
Sunday Telegraph, İngiltere'de Katolik kilisesinin liderlerinden Kardinal Keith O'Brien'ın ''eşcinsel evlilikleri'' yasal hale getirmeyi planlayan hükümete yönelik tepkisini manşetine çıkarmış bugün.
Kardinal O'Brien, eşcinsel birlikteliklerin yasal olarak tanınması önerilerini ''çılgınlık'' olarak niteliyor.
Hükümet ise evlilik kavramının tanımının değiştirilmesine ilişkin planını önümüzdeki haftalarda kamuoyunda tartışmaya açacak.
Sunday Telegraph, Başbakan David Cameron'un planın en güçlü savunucularından olduğuna dikkat çekerken, geçen yıl partisinin konferansında dile getirdiği ''Eşcinsel evlilikleri muhafazakar olmama rağmen değil, muhafazakar olduğum için destekliyorum'' sözlerini anımsatıyor.
Gazete, plana Cameron'ın partisinden de muhalefet olduğunun altını çiziyor.
Spor markalarının taşeronlarında sömürü
Observer'ın iç sayfalarındaki bir haber, dev spor giyim markalarının çalışanlarının hedef oldukları kötü muamele ve sömürüye dikkat çekiyor.
Gethin Chamberlein imzalı haberde, Olimpiyat sponsorları Adidas, Nike ve Puma'nın ürünlerinin Bangladeş'teki fabrikalarda üretilmesinde görev alan işçilerin dövüldükleri, sözlü tacize hedef oldukları, düşük ücret aldıkları ve uzun mesai saatleri içinde çalıştırıldıkları iddiaları yer alıyor.
Habere göre, her üç şirketin çalışanları fiziki saldırıya uğradıklarını söylerken, Puma'nın tedarikçilerinden birinin çalışanları dayak yediklerini, tokatlandıklarını, itildiklerini ve saçlarının çekildiğini anlatıyor.
Adidas ve Nike için üretim yapan fabrikalardaki bazı kadın işçiler cinsel tacize uğradıklarını söylerken, yasalara aykırı şekilde uzun mesai saatlerinde çalıştırıldıklarından yakınanlar da var.
Observer, bir yardım kuruluşu ve bazı araştırmacıların katılımıyla yapılan ortak çalışmanın bu markalara ait altı fabrikada saat ücretinin 10 centin biraz üzerinde olduğunu ortaya koyduğuna da yer veriyor haberde.
Adidas Londra Olimpiyatları'nın resmi sponsorlarından ve 2012 Olimpiyatları temalı ürünlerinden 100 milyon sterlin civarında ciro bekliyor.
Nike'ın İngiltere pazarının yüzde 18'ini elinde tutttuğu, 25 ulusal takımın da marka sponsoru olduğu yine haberdeki ayrıntılardan.
Puma ise, 100 metre ve 200 metre olimpiyat şampiyonu Usain Bolt'un yanısıra çok sayıda ulusal takımın sponsoru.
Haberde görüşlerine yer verilen şirketlerin temsilcilerinden Nike'ın sözcüsü, ''şirketin taşeron fabrikalardaki çalışma koşulları meselesini çok ciddiye aldığını ve iddiaları soruşturduğunu'' söylerken, Adidas, fabrikaların düzenli denetlendiğini, tespit edilen ''bazı önemli sorunlarla'' ilgili olarak yaptırım uyguladıklarını açıkladı.
Puma da, bir fabrikada yasadışı fazla mesai uygulamasına ilişkin kanıtlar tespit edildiğini, fabrikanın da sorunun çözümü konusunda güvence verdiğini duyurdu.
Kadın erkek eşitliği karnesi
Independent on Sunday, bu hafta 101. kez kutlanacak dünya kadınlar günü çerçevesinde kadınlar için en yaşanılası ve yaşaması en zor ülkelere ilişkin bir araştırma yapmış.
Araştırmaya göre, kadın olmak için en ideal ülke İzlanda. Siyaset, eğitim, istihdam ve sağlık konusunda kadın ve erkeğin en eşit olduğu ülke burası. İngiltere 16. sırada.
Kadınlar için en kötü ülke Yemen, en tehlikeli ülke ise Afganistan.
Okur yazarlıkta kadınların oransal olarak erkeklerin üzerinde olduğu ülke Lesotho. Kadın nüfusun yüzde 95'i, erkeklerin ise yüzde 83'ü okur-yazar. Anne olunacak en ideal ülke ise Norveç. Doğum sırasında anne ölümlerinin oranı 7,600'de bir. Para kazanma konusunda kadınlar için en ideal ülke Lüksemburg.
Ortalama ömür hesabı yapıldığında ise kadınlar için en ideal ülke Japonya. Bu ülkeden kadınların ortalama yaşam süresi 87, erkeklerin ise 80.
Ortalama yaşam süresinin erkeklerle karşılaştırıldığına en kısa olduğu ülke ise 48 yılla Lesotho.
Kadınların üniversitelileşmesinde erkeklerle karşılaştırıldığında lider ülke ise Katar. Her altı kadına karşı sadece bir erkek üniversiteli Katar'da. Ancak buradaki soru da, eğitimlerine yapılan bu denli kapsamlı yatırımlara karşın kadınların ekonomiye katılımını sağlayacak fırsatların yeterli olup olmadığı.