Abdullah Gül'ün dünkü TBMM konuşmasını mercek altına yatıran Financial Times'a göre başbakan olma hayallerinin kokusu alınıyordu... Independent, ABD Kongresi yakınlarda tekrar bir bütçe krizi yaşayabilir diyor. Ama bu sefer, dünya ekonomisini sarsarak.
Abone olFinancial Times, iktidar hırsı sinyalleri veren bir cumhurbaşkanından bahsediyor: Abdullah Gül.
Gazeteye göre dün TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'a alternatif bir siyasi yaklaşım sergilediği izlenimi uyandırdı.
Financial Times, dün Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı sıfatıyla meclisi son kez açtığını hatırlatıyor.
Gazete, Türk toplumunun kutuplaşmasına karşı uyarıda bulunan, Gezi eylemlerinde ölen protestocuları anan ve özgür bir medyanın önemine vurgu yapan Abdullah Gül'ün konuşmasının yaygın biçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiş bir cevap olarak görüldüğünü yazıyor.
'Hizmete devam'
Financial Times, Gül'ün konuşmasının sonlarında ''Milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğim'' şeklindeki sözlerinin ileriye dönük siyasi planları olabileceğine işaret ettiğini düşünüyor.
Başbakan Erdoğan'ın Gezi protestoları esnasında saldırganca bir üslup sergilediğini düşünen Financial Times, Abdullah Gül'ün ise olaylara ''biz ve onlar'' ayrışmasıyla bakılmamasını telkin eden ve Türk dış politikasının sıklet merkezinin Avrupa Birliği olduğuna vurgu yapan, daha uzlaşmacı bir görünüm çizdiğini bildiriyor.
Erdoğan ve Gül arasındaki bu ''tezat'', Financial Times'a göre, ''gelecek yıl yapılacak ilk doğrudan cumhurbaşkanı seçimi öncesinde belirsiz bir iktidar değişimine doğru ilerleyen Türkiye'de özellikle önem kazanıyor.''
Gazeteci Sedat Ergin'in görüşü aktaran Financial Times, ''Gelecek yıl bu sıralarda kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağını bilmiyoruz. Bu da Gül'ün konuşmasını özellikle önemli kılıyor.'' diye yazıyor.
Putin-Medvedev farkı
Erdoğan'ın gözünün cumhurbaşkanlığında olduğunu belirten Financial Times, Abdullah Gül'ün yakın çevresinden kişilerin henüz siyasi geleceğine ilişkin bir karar vermediğini söylediklerini, ancak geçmişte Gül'ün başbakanlığı düşünebileceği görüşünün dile getirildiğini bildiriyor.
Financial Times, eğer Gül ve Erdoğan ikilisi gelecek yıl koltuklarını değiştirmiş olurlarsa, bunun Rusya'da Medvedev ve Putin arasındaki ilişkiye benzemeyeceğini vurguluyor.
Gazete, bu ikilide her zaman için Putin'in tartışmasız daha üstte yer aldığını, buna karşılık Erdoğan ve Gül'ün ise Türk kamuoyunda eşit bir popülerliğe sahip olduklarını düşünüyor.
Financial Times, AK Parti'nin iki kurucusu arasında bir sürtüşme doğmasına ihtimal verilmese de, Cumhurbaşkanı Gül'ün Başbakan'dan ayrı düşündüğü konuları açıkça belli ettiğini ve dünkü Meclis konuşmasınında bu farklılığın vardığı son nokta olduğunu yazıyor.
Bölünmüş bir ABD
Independent gazetesinin manşet haberi, ABD'de Kongre'nin Cumhuriyetçi ve Demokrat kanatları arasında sağlık sistemindeki reforma takılan bütçe pazarlıklarının çökmesi üzerine federal hükümetin birçok hizmetinin askıya alınması var.
Gazete, ''Amerika modern tarihte hiç bu kadar bölünmüş müydü?'' diye soruyor.
Konuyu bugünkü baş yazısında da işleyen Independent, Amerika'da şu anki durumun çok daha kötüsü de yolda olabilir uyarısını yapıyor.
Zira önümüzdeki haftalarda Kongre'nin Amerikan hükümetinin ''borçlanma tavanını'' bir kez daha yukarı çekmesi gerekiyor.
Daha kötüsü yolda olabilir
Independent, ''Eğer bu gerçekleşmezse, etkisi sadece kapanmak zorunda kalan müzeler ve mecburen ücretsiz izne sevkedilen kamu çalışanlarıyla sınırlı kalmayacak.'' diye yazıyor:
''Eğer dünyanın en büyük borçlu hükümetinin tahvilleri üzerinde soru işaretleri doğarsa etkileri her yerde yükselen faizlerle hissedilecek, kredi krizi esnasında onca zarara yol açmış olan belirsizlik ortamına geri dönülecektir.''
Independent, küresel ekonomide tüyler ürpertici sonuçlar doğurabileceği için Amerikalı siyasetçilerin bu riski göze almayacağını ummak gerektiğini yazıyor. Ama eklemiş:
''Bu hafta Kongre'de tanık olunan siyasi oyunlardan sonra, emin olamayız.''