Kobani'de PYD güçlerinin ABD'nin de desteği ile çatışmaları kazanması, batıda PYD'yi kahramanlaştırırken örgüte yabancı savaşçı katılmı da patlama yaptı.
Abone olIŞİD'in Irak'ta başlayıp Suriye'ye, oradan da Orta Doğu'ya yaydığı çatışmalı network ağı, kullandığı savaşçı toplama, üniforma giyme, para tedarik etme, medyayı kullanma, ters algı oluşturma dahil birçok yöntem Suriye'de çarpışan örgütlere rol model oldu.
IŞİD'in uzun süre abluka altında tuttuğu Kobani'ye saldırması ve Kobani'de PYD güçlerinin ABD'nin de desteği ile çatışmaları kazanması, batıda PYD'yi kahramanlaştırdı. IŞİD'e karşı çarpışacak düzenli ordunun olmaması ve özelikle batılılara yönelik baş kesme görüntüleri sonrası PYD'ye yönelik sempati arttı. PYD'nin askerî kanadı YPG/YPJ'ye dünya genelinden katılımlar olmaya başladı. Özellikle Amerikan, İngiliz, Kanadalı, Alman, Hollandalı, Uzakdoğu ülke vatandaşları YPG saflarına katılıyor. Yabancı savaşçıların uzun süredir IŞİD gibi Esad, Muhalifler ve Kürt saflarında da yer aldığı biliniyordu. Ancak, gerek sansasyonel infazları, gerekse dev prodüksiyonlarla eylemlerini dünyaya duyurması dikkatleri IŞİD'in üzerine çekiyordu.
3 KITADAN 400 KİŞİ
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) 11 Haziran tarihli raporunda; Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika ile Avustralya kıtalarından 400 savaşçının YPG saflarında çarpıştığı, bunların büyük çoğunluğunun ise eski rütbeli asker olduğu belirtildi. Savaşçıların Rakka, Haseke ve Halep'te yer aldığı, buna ek olarak Türkiye ve İran'dan binlerce Kürt gencinin bölgede savaştığı bildirildi.
Bu arada Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Al-Ayn Al- Ras kentinde ilk taburunu kurdu. IŞİD'e karşı mücadelede; özellikle dünya genelinde Marksistler arasında çok sayıda savaşçı toplayan örgüt, birçok yabancı ülkenin savaşçılarından oluşuyor. Çok sayıda elemanını çatışmalarda kaybeden yapının, IŞİD'le girdiği çatışmada aralarında bir Alman'ın da olduğu 8 kadın savaşçısını Haseke'de kaybettiği kayıtlarda yer aldı. MLKP saflarında çarpıştıktan sonra ülkelerine dönen iki İspanyol ise geçtiğimiz hafta tutuklandı.
YABANCU SAVAŞÇILARIN ROLÜ
Ancak PYD'nin bu hamlesi “IŞİD'in yolunda mı gidiyor?” sorusunu akıllara getirdi. IŞİD Irak ve Suriye'de hilafet devleti kurduğu ve bu devleti korumak adına inananların çarpışması gerektiğini iddia ederek savaşçı topluyor. PYD ise Kürdistan'ın temellerini oluşturacağını iddia ettiği Rojava ve içerisinde yer alan 3 kantonun korunması için dünyaya yardım çağrılarında bulunuyor. Hatta buradaki Kürtlerin özgürlüğünün başta Türkiye, İran, Irak ve Suriye'deki bütün Kürtlerin özgürlüğü için bir adım olacağını savunuyor. Son dönemlerde başta sosyal medya olmak üzere kitle iletişim araçlarını da IŞİD gibi kullanmaya başlayan PYD'nin, özellikle yabancı savaşçıları içerisine alması bazı Kürtler tarafından da tasvip edilmiyor. IŞİD'i kuran iradenin, dünya genelindeki gençleri örgütün içine dahil ederek çatıştırdığı gibi PYD'nin askerî kanadına da aynı şekilde ajanlar yerleştirerek direnişi kırma girişiminde bulunduğunu iddia eden Kürt grupları, sonuç olarak IŞİD'in ve PYD'nin birbirine kırdırılacağını savunuyor.
ABD'YE GÖRE PYD TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL
Türkiye ise PYD'yi PKK'nın Suriye şubesi olarak görüyor. Ancak Washington PKK'yı terör örgütleri listesinde tutsa da Amerika Dışişleri Bakanlığı, PYD'ye silah yardımında bulunuyor. Washington, bu örgütü PKK'dan ayrı gördüklerini, kendi hukuk sistemleri içinde PYD'yi terör örgütü olarak tanımlamadıklarını söylüyor. Hatta PYD'nin şu anda IŞİD'i yenilgiye uğratma konusunda Amerika'yla aynı çıkarlara sahip olduğu vurgulanıyor.