BIST 9.771
DOLAR 33,99
EURO 37,68
ALTIN 2.725,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye yapılan büyük terbiyesizlik

Belçika'daki aşırı sağcı Flaman partisi Vlaams Belang'in hazırladığı seçim afişine Türkiye'den büyük tepki geldi.

Abone ol

İsviçre'de, aşırı sağcı Halk Partisi'nin yabancıları ülke dışına itilmesi gereken 'kara koyun' olarak gösterdiği afiş Belçikalı ırkçılara ilham verdi. Belçika'nın aşırı sağcı Flaman Partisi'nin kongresine yine koyun benzetmesiyle hazırlanan bir afiş damgasını vurdu. Afişte, Türk ve Fas bayrakları taşıyan kırmızı koyun, Avrupalıları temsil eden beyaz bir koyun tarafından Avrupa dışına tekmeleniyor.

Üzerinde Türk ve Fas bayrağının amblemleri olan kırmızı bir koyun ve yere serilmiş Batı Avrupa bayrakları ile Batı Avrupayı temsil eden beyaz bir koyun.

O beyaz koyun, kırmızı koyunu yere serilen bayrakların dışına tekmeliyor. Bu aslında bir seçim afişi... Belçika'nın aşırı sağcı ırkçı Flaman Partisi Vlaams Belang tarafından hazırlandı.

Hafta sonu yapılan kongrede de kullanıldı. Benzer bir afiş, yaklaşık iki yil önce İsviçre'de düzenlenen genel seçimler esnasında aşırı sağ partiler tarafından kullanılmıştı. O afişte İsviçre bayrağı üzerinde üç beyaz koyun ve tekmeleyerek İsviçre'den dışarı atılan bir siyah koyun vardı. Afiş yabancı düşmanı tonu nedeniyle Avrupa medyası tarafından haftalarca eleştirilmişti.

Şimdi Belçikalıların o afişten esinlenerek yarattığı kampanya nedeniyle, Brüksel'deki Türk Elçiliği harekete geçmiş durumda. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı, Belçika Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulundu. Ersavcı, bir siyasi partinin Belçika yasalarına göre suç oluşturan ve açık bir sekilde yabancı düşmanlığı ile ırkçılığı teşvik eden bir afişi kullanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, olayı protesto etti.

BÜYÜKELÇİDEN TEPKİ

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı, Belçika makamlarını ırkçı ve Türkiye karşıtı afişler kullanan aşırı sağ Flaman Menfaati partisine karşı harekete geçmeye davet etti.

Ersavcı, federal hükümetten, Belçika yasalarına göre suç olan yabacı düşmanlığını körükleyen söz konusu afişin AB değerleriyle de çeliştiğini vurguladı.

Belçika İçişleri Bakanı Annemie Turtelboom, Parlamento Başkanı Andre Flahaut ve Senato Başkanı Dannt Pieters'tan da randevu alan Ersavcı, ırkçı afişten duyulan rahatsızlığı ilgili makamlara iletecek.