Yabancılara toprak satışına izin veren ilk üç madde, Genel Kurul'da sert tartışmalar altında kabul edildi.
Abone olMuhalefet milletvekilleri, iktidarı ülke topraklarının yüzde 10'nu satmakla suçladı. Eleştirilere Erdogan Bayraktar, "Satın alınan arazide 2 yıl içinde yatırım yapılmaz ise parasını iade ederek bu araziyi geri alacağız. Bu, tasarıda yer alıyor" diyerek yanıt verdi.
İSRAİL SİZE MÜLK EDİNDİRİYOR MU?
Tasarının gerçek amacının kamuoyundan gizlendiğini öne süren MHP'li Alim Işık, ''İsrail size mülk edindiriyor mu? Edindirmiyor. Ama siz şimdi 'bastır parayı al' diyorsunuz'' görüşünü savundu.
KAPLAN: TANKLA TOPLA DEĞİL PARAYLA
''Yabancılar bir ülkeye tankla, topla giremediği zaman sermaye yoluyla giriyorlar'' diyen BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan MHP ve CHP'li vekiller gibi konuştu:
''Mütekabiliyeti kaldırıyorsunuz. Suudi Arabistanlı bir şeyh bastırır parayı, alır boğazda villayı, 'özel mülkümdür' der, giremezsiniz. Ancak siz o ülkede bir çadır bile alamazsınız. Bu, diğer ülkelere için de geçerli.'
SAKIK: BU KORKULARLA NEREYE GİDECEĞİZ?
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, tasarıya ilişkin eleştirileri değerlendirirken, ''(Ülke gidiyor mu?) diye endişe var. Bu korkularla nereye kadar gideceğiz?'' dedi. Sakık, AK Parti'nin oylarının artması konusunda muhalefet partilerinin kendilerini sorgulaması ve politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
ŞANDIR: İSRAİL'İN KURULUŞUNU HATIRLATIRIM SİZE
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tasarıdaki ''taşınmaz'' ifadesinin yalnızca binaları değil tarlayı, bağı, bahçeyi, madeni, yaylayı ve kıyıyı da içerdiğini dile getirdi. Şandır, ''Devlete ve özel şahıslara ait tüm toprakların yabancılara satılabileceğine dair kanun çıkarıyoruz. Türkiye'ye gelecek yabancılara vatandaşın alamayacağı mülkleri mi satmak istiyorsunuz? Egemenlik, mülkiyetin siyasi sonucudur. İsrail'in kuruluşunu hatırlatırım size. Türkiye'nin yüzde 10'unu satmayı kanun haline getiriyorsunuz'' diye konuştu.
BAYRAKTAR: AMAÇ SERMAYEYİ ÇEKMEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkelerin en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkeler olduğunu, bu nedenle kendilerinin de uluslararası sermayeyi Türkiye'ye çekmeyi amaçladıklarını söyledi.
Bu konuda Bakanlar Kurulu'na yetki verildiğini, hangi gerçek kişilerin, hangi şartlarla gayrimenkul edinilebileceğinin Bakanlar Kurulu'na bağlı olacağını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
STRAJİK ÖNEME SAHİP YERLER AYRILACAK
''Biz ülke menfaatleri doğrultusunda uluslararası sermayenin Türkiye'ye de gelmesini hedefliyoruz. Ülkemiz bakımından stratejik öneme sahip olan yerlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı inceleme yapacak. Bu kanun çıkar çıkmaz yabancı uyruklu gerçek kişilerin hemen gayrimenkul almaları söz konusu değil.''
SATIŞI SERBEST BIRAKAN ÜLKELERİN ÖZGÜVENİ YÜKSEK
Tasarı hazırlanırken tüm dünyada konuyla ilgili örneklerin incelendiğini, Ankara Üniversitesi'nin de desteği ile ciddi bir çalışma yapıldığını anlatan Bayraktar, ''Uluslararası sermayenin çekilmesi için, ülke menfaatlerini de göz önünde bulundurarak yabancılara mülk satışını serbest bırakan ülkeler, öz güveni en yüksek olan ülkelerdir. Yabancılara gayrimenkul satışını kısıtlayanlar, petrol ve altın zengini de olsalar ekonomik bakımdan kalkınamamıştır. Biz Avrupa ve dünya ile bütünleşmek istiyoruz. Türkiye, dünya sermayesi için artık güvenli bir liman. Bu kanunun çıkacağının duyulmasından sonra sadece daire alımı amacıyla bine yakın daire için kapora verilmiştir. Yabancılar gelsin, hem yatırım yapsın hem ülkemizde ikamet etsin hem de ülkemize daha çok turist gelsin diye biz bu tasarıyı hazırladık. Ama ülkemizin menfaatlerini, stratejik konumunu, ülkemizin tarihten gelen sorumluluğunu da dikkate alarak bu tasarıyı hazırladık'' diye konuştu.
AK PARTİ DÖNEMİNDE SATIŞLAR ARTTI
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Türkiye'de 2002 yılına kadar yabancılara satılan alanın 795 hektar, yalnızca AK Parti döneminde satılan alanın ise 3 bin 394 hektar olduğunu söyledi. ''Vatan toprakları elimizden çıktığında, ölçüsüz olarak satıldığında bundan dönüş yoktur'' diyen Yılmaz, milletvekillerini tarihi bir sorumluluk beklediğini, tasarının kabul edilmemesi gerektiğini savundu.
KABUL EDİLEN TASARIDA NELER VAR? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA
[PAGE]
Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın ilk 3 maddesi kabul edildi.
Yabancı kişilerin edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı, ilçe yüzölçümünün yüzde 10'unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı iki katına çıkarabilecek.
Tasarının üçüncü maddesinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
Kabul edilen maddelere göre, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecek.
Yabancı kişilerin edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı, ilçe yüzölçümünün yüzde 10'unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı iki katına çıkarabilecek.
Yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecek. Yabancılar ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz edinemeyecek ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek.
Bakanlar Kurulu, yabancılar ile kendi ülkelerindeki kanunlara göre kurulan yabancı ticaret şirketlerinin taşınmaz ve ayni hak edinebilecekleri yerleri; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilecek, sınırlandırabilecek, yasaklayabilecek.
Yabancı kişiler ve ticaret şirketleri, satın aldıkları yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi 2 yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunacak. Bakanlık, onaylanan projeyi taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne gönderecek ve projenin süresi içinde gerçekleşip gerçekleşmediğini takip edecek.
KRİTİK YERLER TAPU VE KADASTRO'YA BİLDİRİLECEK
Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri, kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde Milli Savunma Bakanlığı'nca; özel güvenlik bölgeleri ise İçişleri Bakanlığı'nca aynı sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek.
Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, yabancı uyruklu kişiler ile kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimini, ülke, yer, zaman ve miktar bakımından kısmen veya tamamen durdurabilecek, sınırlandırabilecek ve yasaklayabilecek. Yabancı uyruklu gerçek kişiler, tüzel kişiler ve uluslararası kuruluşların yüzde 50 veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları Türkiye'de kurulu şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilecek ve kullanabilecek.
Yabancı kişiler, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler, yöneticilerinin çoğu yabancı olan Türkiye'de kurulu şirketler taşınmaz alabilecek.
Yabancı şirketlerin, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla; askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz mülkiyeti edinimleri Genelkurmay Başkanlığı'nın ya da yetkilendireceği komutanlıkların, özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz mülkiyeti edinimleri ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabi olacak.
Bankaların, kredi olarak sayılan işlemler nedeniyle veya alacaklarını tahsili amacıyla iktisap ettikleri mülkiyet edinimlerinde, özel kanunlarına göre belli sürede elden çıkarma zorunluluğunun devam etmesi kaydıyla bu düzenleme kapsamındaki hükümler uygulanmayacak. Valilikler, taşınmazların kullanımını tapu kayıtlarından belirli aralıklarla izleyecek.
Tapu müdürlüğü, kişinin ölümünden sonra 2 yıl içinde tapu siciline miras intikali gerçekleştirilmezse, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecek.