BIST 9.961
DOLAR 35,34
EURO 36,36
ALTIN 3.014,07
HABER /  GÜNCEL

Taksim bir karayolu projesidir!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oybirliğiyle kabul ettiği Taksim Meydanı Projesi'ne STK'lardan itiraz...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oybirliğiyle kabul ettiği ve Anıtlar Kurulu'nun onayından geçtiği iddia edilen Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması projesine şehir planlayıcıları ve sivil toplum kuruluşlarından itiraz geldi.

Şehir planlamacıları 'proje bu haliyle meydanın dokusunu bozar' derken, Anıtlar Kurulu, "henüz bizim onayımızdan geçen bir proje yok" açıklamasını yaptı.

Projenin karayolları kafasıyla hazırlandığını söyleyen Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci, "Trafik yeraltına alınırken meydanın delik deşik edilmemesi gerekir. Meydana giriş tünellerinin yakın yerlerden değil meydana uzak bölgelerden başlatılması gerekir. Meydanın dokusunun bozulmamasına dikkat edilmeli. Basına yansıyan proje kabul edilemez. Girişler çok sert. Tam meydanın kenarına gelip büyük istinat duvarlarıyla dik bir şekilde meydanın altına girmek, büyük oyuklar yaratmak günümüzün meydan düzenlemesine uygun uygulamalar değil. Siz kalkıp bir karayoları kafasıyla Taksim Meydanı'nı planlamaya kalkarsanız bu olmaz. Bu çağdaşlık değil ilkeliktir. Ben o görüntülerin bir projenin görüntüleri olmadığını umuyorum" dedi.

AMAÇ TAKSİM'E CAMİ KAZANDIRMAK

Tartışma yaratan Topçu Kışlası'nın projeye dahil edilmesindeki amacın Taksim'e cami kazandırmak olduğunu iddia eden Ekinci şöyle konuştu:

"Tarihi kışlaların hepsinde Osmanlı geleneği gereği bir cami vardır. Bu kışlanın da güdük minareli bir camisi vardır. Şimdi acaba biz Topçu kışlasını yapıp da, o kışlanın camisini de yapıp Taksim'e bir cami kazandırmış olurmuyuz düşüncesi var. Taksim Meydanı'nı yayalaştırma fikrine Topçu Kışlası'nın da eklenmesini ben şeytani bir fikir olarak düşünüyorum."

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Projeyi yargıya taşımaya hazırlanan Taksim Platformu üyesi Korhan Gümüş, 'Henüz onaylanmış bir proje yok' iddiaları için, "Bu bir aldatmaca. Anıtlar Kurulu'nun eline gelmiş bir uygulama projesi yok ama tadilat projesine onay verdi.Yürütmeyi durmaya gittiğimizde diyecekler ki 'plan kararı olarak işlenmiş ve Koruma Kurulu da onaylamış'. Dolayısıyla projeye itiraz etmenizin bir anlamı kalmayacak" dedi.

BU BİR HESAPLAŞMADIR

Topçu Kışlası'nın tekrar inşa edilme fikrinin bir hesaplaşma olduğunu iddia eden Gümüş şunları söyledi:

"31 Mart olayında topa tutalan bir kışla burası. Tekrar canlandırılarak bir hesaplaşma içine giriliyor. Bu kışla bir sembol. Padişaha bağlı birliklerin direndiği bir yer. Cumhuriyet döneminde tepeden inme bir şekilde yıkılan bu kışla bugün aynı yöntemle tepeden inme bir şekilde dayatılıyor.

KORUMA KURULU TUTARSIZ

Burada tabi bu kışlanın yaratacağı büyük bir ekonomik rant da var. Bir eski yapının taklidini yapmak, o yapıyı korumak anlamına gelir mi? Koruma Kurulu burda da tutarsız bir adım attı. Olmayan bir yapıyı Kültür mirası olarak kabul etti. Kışlanın yerini tescil ettiler. Koruma Kurulu'nun önüne geldiğinde zaten herşey bitmiş oluyor. Kadir Topbaş'ın yakınındaki bir takım mimarlar Boğaz'da yapılaşma yasağı var diye böyle bina hortlatarak büyük paralar kazanıyorlar"

"BÖYLE BİR PROJE GELMEDİ"

Konuyla ilgili olarak 1/ 1000 ve 1/500 koruma amaçlı imar planlarını onayladıklarını söyleyen Anıtlar Yüksek Kurulu 2 No'lu Koruma Kurulu Bşk.Prof.Mete Tapan ise şu açııklamayı yaptı, "medyaya yansıyan fotoğraftaki planla bizim bir alakamız yok. O tamamen yapılması istenilen ve belediyece hazırlanmış bir animasyon. Büyükşehir o kışlayı plana işlemek istedi biz de işledik. Sadece bu Topçu kışlası değil birçok yerde yıkılan şuan olmayan birçok eski yapıyı da plana işledik. Kışla tarihsel bir belge olarak onaylandı. Bu kışlanıjn projesini onayladık anlamına gelmiyor. Onun onaylanması için bir rekonstrüksiyon projesi gerekir. Rekonstrüksiyon projesi demek, eldeki verilere dayanılarak yoktan var etmektir . Rekonstrüksiyon projesinin nasıl yapılacağı 660 sayılı ilke çok açıktır. Bu proje kurulumuza geldikten sonra imar planı açısından uygun mu değil mi bakacağız inceleyeceğiz.

KARARI KOMİSYON VERECEK

"Ağaçların kararını Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu verecek. Bir başka konu da Gezi Parkı'ndaki ağaçlar. Burada 50 yıllık ağaçlar var. Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu bunlarla ilgili de bir inceleme yapacak ve ondan sonra bu projenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Sonuç itibariyle konu çok açık ama en yakınlarıma bile anlatamıyorum Bizim önümüze böyle bir proje gelmedi.

"GELİNCE BAKARIZ"

CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Osman Güdü ise "Bizim Taksim Meydanı'nın araç trafiğinden arındırılması konusunda olumlu görüşümüz var. İstanbul'a bir meydan kazandırılsın. Henüz kesinleşmiş bir proje yok. O ortaya çıktıktan sonra üzerine konuşabiliriz" dedi.