09 Şubat 2012, Perşembe

Piyasalar
IMKB : 61.178  
Dolar : 1,7464  
Euro : 2,3220  
Altın : 651,53  

İstanbul

 

Ankara

 
BaşlatDurdur
Zübeyir KINDIRA

Suçlu bulundu: Kerpiç!

09 Mart 2010 Salı

Öncelikle Elazığ'daki depremde hayatını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarını yitirenlere başsağlığı diliyorum.
Ne yapalım?
Kaderleri böyleymiş!

6 şiddetinde deprem, 60 saniye sürdü: 
51 ölü, 74 yaralı. 5 köy yerle bir oldu.  
Başbakan Erdoğan depremde ölü sayısının artmasının suçlusunu ilan etti:
Kerpiç evler.
Erdoğan, "Kerpiç evlerin faturası ağır olmuştur" dedi.

Yoksulların ev sahibi olması, harabe şeklindeki bu kerpiç evlerin çağa uygun, depreme de dayanıklı konutlarla değiştirilmesi görevi ile kurulan bir kurumumuz var. Adı TOKİ.

Ak Parti iktidara gelirken, Başbakan Erdoğan üç temel ve büyük söz vermişti:
Duble yol, işsizliğin azaltılması ve konut sorununun çözümü.

İlk ikisini başka zaman tartışırız. Konut sorununun çözümüne bakalım.

Konutta dev adımlar atıldı. TOKİ işi çalıştı. Konut üretti yıllar boyunca.
Ama hep büyükkentlerde üretti bu konutları. Ankara'yı bildiğim için buradan örnek vereyim. Ankara'da konut sorunu yok. Aksine konut fazlası var. Sincan, Eryaman bölgesinde TOKİ'nin yaptığı konutlara alıcı bulunamıyor. İkinci, üçüncü evini alanlar var. Onlar da kiracı bulamıyor. Bomboş duran konutlar, durduğu yerde harabeye dönüyor. İstanbul, Konya, Bursa, İzmir'de de eminim böyledir. TOKİ milletvekilleri, bürokratlar için birçok ayrı bölgeye konut inşaa etti. Örneğin Yenimahalle'deki ilgi görmeyince Eskişehir yoluna, Gölbaşı'na yeni konutlar yaptı. Çoğu boş duruyor.

TOKİ, bu bölgelere harcadığı masrafı, enerjiyi; başbakanın faturayı kestiği, kerpiç evleri yenilemek için yapsaydı; eminim bugün ölü sayısı 51'in çok altında olurdu.

İşte siyaset yapmak budur: Tercih yapmak. Ülkenin kaynaklarını nereye, ne zaman, nasıl harcayacağına karar vermektir, politika üretmek. Doğru kararı veren iyi hükümettir. İyi siyasetçidir. İyi ve başarılı bir başbakandır. Burada doğru bir politika izlendiği söylenebilir mi?

Sekiz yıldır iktidarda olan bir partinin başkanı; deprem sonrası kerpiç evlerden yakınırsa, "Büyükkentlerde boş duracak evler yapacağına TOKİ'yi bu köylere yönlendirseydin ya!" demezler mi?

Başbakan şimdi, 51 ölünün ardından; "Deprem olan bu bölgemizi çok daha farklı şekilde imar etmek için TOKİ'ye gerekli talimatları verdik" dedi. Ama sekiz yıl neden beklendiğine ilişkin bir izahatta bulunmadı. 
 
Ölenlerin yakınları, yaralıların kendileri, evsiz kalanlar, felaketi yaşayanlar, o kerpiç evlerin altında kalanlar; muhtemelen "kader" deyip, acılarını yüreklerine gömeceklerdir.

Ama niçin 'kader' derler?

Çünkü, kaderciliğe alıştırılmışlardır. Makarna, nohut, kömür ile 'yardım beklemeye' alıştırılmışlardır. Uhrevi söylemlerle 'şansa ve ya şanssızlığa' alıştırılmışlardır. Oy için dini siyasete alet edenlerce, hayatın gerçeklerinin tartışılmasından uzak durmaya alıştırılmışlardır. Bilimsel yaklaşım, neden-sonuç ilişkisini irdeleyen bir dünya görüşüne hep uzak tutulmuşlardır. Herşeyin Allah'tan geldiğine inandırılmışlardır. Ama 'tedbir al sonra tevekkül et' sözünü içselleştirememişlerdir.

Bu nedenle 'Suçlu kerpiçtir' sözüne inanırlar. Sekiz yıldır kerpiç evlerin, neden insanca bir yaşam sürülebilecek, çağdaş konutlar şeklinde yenilenmediğini sormazlar, soramazlar.
Çünkü; kader böyledir.
Çünkü; evleri kerpiçtendir...

 

Bu yazı toplam 39528 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (13) adet yorum eklenmiştir.
akdeniz4851
29 Eylül 2010 Çarşamba 10:57
"zeçi" rumuzlu kardeşim, AKP onu da ihraç etti siteden..
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
bilger...
03 Temmuz 2010 Cumartesi 16:33
hangi evler boş duruyor sen ömrün boyunca bukadar konut yapan bir kuruluş gördünmü iftiracılığın bukadarına pes doğrusu
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
zeçi
09 Nisan 2010 Cuma 20:10
zübeyir kındırayı epey uzun züredir göremiyoruz niçin??
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
kamewa
06 Nisan 2010 Salı 10:27
el insaf,yani yazında ne yazarsanız yazın mantığı ile köşelerinizde kin ve nefret kusuyosunuz,80 yıldır yapılmayanları nasılda insafsızca birilerine mal etmeye çalışıyosunuz,sanki ülkenin herşeyi dörtdörtlüktüde bu adamlar geldi ve ülkeyi geri götürdü!biraz gözünüzü açında bi şöyle etrafınıza bi bakın bide şu balık hafızalarınızı zorlayıp 7-8 yıl öncesiyle bi kıyaslayın,insanda bu yazıları yazarken birazda vicdan olmalı.
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
isa söylemez
17 Mart 2010 Çarşamba 18:53
kerpiç evlerin faturası ağır olmuştur, derenin intikamı acı olur, vb... her anlamda acı tespitler yapmak yerine biraz tedbir alınsa mesala; bazı illerde olası depremde hasar tahminleri yapılacağına tedbir alınamazmı? depreple şaka olmaz diye bir söz duymak istemiyoruz.
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
Tüm Yorumlar
GeriYukarı
Yükleniyor...
× Facebook'ta -