BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Siyanür tehdidi Karadeniz'e ulaştı

Çevre Mühendislerinin baraj setinin çökmesi senaryoları dehşete düşürüyor.

Abone ol

Kütahya'da faaliyet gösteren ETİ Gümüş A.Ş'nin siyanür barajındaki çökme, Kütahya ve Eskişehir'i tehdit ediyor. Uzmanlar, son setin yıkılması halinde felaketin Karadeniz'e kadar yayılabileceği uyarısında bulundu. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir "Tehlike geçmedi. Kütahya ve Eskişehir'de hastanelere panzehir gönderilmeli" dedi.

Yaklaşık 25 milyon metreküp siyanürlü suyun tutulduğu ve 4 bölümden oluşan barajlada, ikinci ve üçüncü bölümleri ayıran set de yıkıldı. İkinci ve üçüncü bölümdeki sular dördüncü bölüme geçti ve siyanürlü suları bir sedde tutmaya başladı. Eğer bu set de de yıkılırsa Türkiye'de çok büyük bir çevre felaketi yaşanacak. Çevre Mühendisleri tesislerin Porsuk Çayı'na 30 kilometre uzaklıkta olduğunu, barajın çökmesiyle 25 milyon metreküp siyanürlü suyun Porsuk Çayı'na karışacağını söylediler.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir Macaristan'daki alınması gereken önlemleri anlattı:

"Öncelikle baraj çevresindeki dört köy boşaltılmalı. Barajın taşması halinde sular önce Porsuk Çayı'na ardından da Karadeniz'e ulaşabilir. Toplu ölümler meydana gelebilir. Eskişehir'de gerekli önlemler alınmalı. Kütahya ve Eskişehir'de hastanelere panzehir gönderilmeli. Kuyu sularında günde birkaç kez örnekleme yapılmalı."

MACARİSTAN'IN 25 KATI

Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hasan Şevki Çiftçi de karşı karşıya kalınan tehlikeye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu:

"Macaristan'da 1 milyon metreküp alüminyum cevheri barajı yıkarak çevre felaketine sebep oldu. Kütahya'da ise 25 milyon metreküp siyanürlü su bulunuyor. Alüminyum cevheri de çok tehlikelidir ancak siyanür daha tehlikeli bir maddedir. Bu bölgede en kritik nokta Porsuk Barajı. Baraj, tesislere 27-30 kilometre uzaklıkta. Tesis, barajın su toplama havzasında bulunuyor ve baraj ile tesis arasında bir vadi uzanıyor. Eğer 4. set de yıkılırsa, siyanürlü sular saatler içinde baraja ulaşır. Porsuk, Sakarya Nehri ile de birleşiyor. Sakarya ise Karadeniz'e dökülüyor. Porsuk Barajı yoluyla, siyanürlü suyun Karadeniz'e kadar ulaşması içten bile değil."

TARIMSAL ÜRETİM BİTER

Çiftçi, böyle bir kazanın olması durumunda ne kuyu sularının kullanılabileceğini ne de tarım ürünlerinin tüketilebileceğinine dikkat çekti.