BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

PKK Çukurca saldırısıyla bunu hedefliyor

Terör örgütü PKK bu tür saldırılarla meydan okuduğu devleti, 'masaya oturmaya' mecbur edeceğini düşünüyor.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM-

Terör örgütü PKK bu saldırısıyla "bilek güreşine varım" diyor. Eylem kabiliyetinden bir şey kaybetmediği ortada. Hatta daha da geliştirdikleri görülüyor. Üsteğmenin odasına girecek kadar ileri gidebiliyorlar. Hem de yüzlerce terörist ile saldırarak. 

ORDUYU KUZEY IRAK'A BEKLİYORLAR

17 Ağustos'tan beri Kuzey Irak ve Kandil'e yönelik hava harekatlarının işe yaramadığı acı bir biçimde ortaya çıktı. Devleti "tahrik" ederek orduyu Kuzey Irak'a çekmek istiyorlar. Sınır ötesi ihtimalini göz önünde bulunduran Kandil, her türlü hazırlığıyla "elleri tetikle" bekliyor. En ağır zayiatı kaybı yaşatarak, silahla çözüm olamayacağının mesajını; iç ve dış kamuoyuna verme hedefindeler.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ

Saldırı sonrası ortaya çıkan "çaresizlik kokan demeçler", "bildik tepkiler", "yeni bir söylem çıkmaması", "bıkkınlık" ve "siyasi parçalanmışlık" tam da PKK'nın istediği hava... Başbakan Erdoğan'ın "sağduyulu" açıklamaları bazı kesimlerce hoş karşılanmasa da, aslında PKK'nın işine gelmiyor. "Sabır" ve "demokrasi" anahtar kelimeler bu kritik günlerde. Böylesi zor günlerde "kıblenin şaşması""PKK'nın değirmenine su taşıyacaktır". 

TSK ACİLEN GÜNCELLENMELİ

Burada sorgulanması gereken 2000'li yıllarda kendisini "revize" edemeyen Genelkurmay'dır. Demokratik ve sosyal haklarla birlikte aynı adımlar güvenlik alanında atılmadı. Mücadalenin güvenlik boyutunun son yıllarda aksadığı tüm çıplaklıyla önümüzde. Yüzlerce teröristin elini kolunu sallayarak sınırı geçmesinin izahı yok. 

KURBANLIK ASKERLER

5 aylık askeri kuş uçmaz kervan geçmez dağlarda, "profesyonelleşmiş katillere" kurban olarak sunmanın anlamı olamaz.  TSK maalesef 1990'lı yılların ikinci yarısında elde ettiği "savaş tecrübesini" kaybetmiş görünüyor. "İstihbarat paylaşımı", "heronlar", "termal kameralar", kobralar, "kale karakollar"... Görünen o ki hepsi göz boyamadan ibaret

"SİLAHLA PKK BİTİRİLEMEZ" MESAJI

Sonuç vermeyecek bir operasyon ile hükümeti çaresiz bırakma derdindeler. Bir anlamda devleti "masaya oturmak" için silahları konuşturuyorlar. Bugüne kadar Kürtlere verilen hakları da "silahlı mücadale" sayesinde kazandıklarını düşünüyorlar. Yine öyle olacağını, devletin eninde sonunda kendileriyle pazarlığa girişeceği beklentisi içindeler. 

MASANIN TADINI ALDILAR

Çünkü son iki yılı doğrudan olmak üzere 5 yılda PKK ile görüşmeler yapıldı. Masanın tadını bir kez alan örgüt, bu kozu bırakmak istemeyecektir. Resmi olmasa da "fiili devlet" olarak gören bu yapı, "kandırılmışlık" hissiyle hükümeti yeniden silah zoruyla masaya çekmek gayretinde.

YENİ ANAYASA SÜRECİ

Yeni anayasa süreci de PKK'nın bir diğer hedefi. Kendilerinin dahil edilmediği süreci sabote ediyorlar. Anayasa öncesi TBMM'de "Bahar havasını" dağıtarak demokratik Türkiye'nin temelini oluşturacak bir anayasanın içeriği de Kandil için bilinmezliklerle dolu.

İRAN VE SURİYE KOZU

Son aylarda yaşanan dış gelişmeler de PKK'ya "cesaret" aşıladı. Arap Baharı PKK'ya yaradı. İran ve Türkiye'nin "tamil tarzı imha operasyonu" ihtimali ortadan kalktı. Kandil'in de en korktuğu senaryolardan arasındaydı. Esad yönetimini ile köprülerin atılmasıyla bu ülkeyi kaybedildi. Füze Kalkanı projesiyle de İran küstü. Her iki ülkeden "soğuk rüzgarlar" esiyor Türkiye'ye. Son zamanlarda PKK'ya yakın çevrelerin bu iki ülkeye sıcak mesajlar vermesi boşuna değil. Bu fırsatı PKK kaçırmayacaktır.

PKK İÇİN NEDEN SIRADAN BİR SALDIRI?

Kendilerinin askeri açıdan "bitirilemeyeceğini" kafalarının bir köşesine yazmışlar. Bu nedenle hoyrat biçimde saldırıyorlar. Haklı olarak "Peki bu kadar kan döktükten sonra görüşmeler nasıl başlayacak?" diye sorulabilir. Cevabı acı ama bir o kadar basit. 30 yıla yaklaşan terörün ilk kurbanları Çukurca'daki askerler olmadı. 

30 YILIN VERDİĞİ DUYGUSUZLUK

Daha beter saldırılar yaşandı bu ülkede. Görüşmelerin nice kahreden saldırıların arkasından geldiği unutulmamalı. Örgüt bunca yılın verdiği savaş tecrübesiyle "ölüm makinasına" dönüşmüş dururumda. Ne yazık ki PKK gözünde dünkü olay, 7 bine yaklaşan şehit sayısına eklenen 24 sayısından ibaret.