BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,33
ALTIN 3.017,07

ÖSYM ve İELTS gerçekleri……

ÖSYM, YÖK, MEB,İELTS,Üniversiteler, ÜDS/YDS/,Mağdur Y.Doç.ler, Mağdur Sanatçılar, Etiklik, Sınavlarda usulsüzlük

ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından “Yabancı dil eşdeğerlikleri” yeniden düzenlenmiş. Yüzlerce akademisyenin girdiği ve başarılı olduğu! uluslararası yabancı dil sınavı olarak ÖSYM tarafından  kabul edilen IELTS'in eşdeğerliliğinin kaldırmasında, bazı olumsuz sebepler varsa -ki hep konuşuluyordu- bilinmesi gerekir.

Eğer iddialar doğru ise, yanlış yollarla bu ve benzeri sınavları geçerek Doç. olanların, IELTS puanı ile yurt dışına gidenlerin durumu ne olacak? Zaten, son yıllarda bu sınavında pis kokuları yıllardır yayılmıştı. ÖSYM yeni mi öğrendi acaba?

Star’da Sn.Bekir A.Gür () () ve te Sn. Av.Mustafa Kemal Batur’un yazısını (), “Mevcut şartlarda YDS ne ölçüyor? Kendi çabası ile dilini geliştirmesi imkânsız olan akademisyenlerin, dershane ve hocalara ne kadar para ayırma kapasitesine sahip olduğunu mu?”diyen , yenişafak ta Sn. FatmaBarbarosoğlu’nun yazısını () okuyabilirsiniz.

Bildiğimiz kadarıyla 2006’dan itibaren ÜDS v.b. sınavlarla ilgili yoğun söylentiler zaten vardı. Bir takım dini cemaat ve siyasi parti mensuplarının hızlı bir şekilde sınavları geçtikleri yazılıyor, hatta soruşturmalar açılıyor, ancak zamanla kapatılıyordu. Bunlar her kurumda biliniyordu.

Gelinen nokta vahim; bu sınavı veya YDS yi geçip! İngilizce konuşamayanlarla akademik eğitim/hayat nasıl yükselecek?  Bu ülkede “atı alan üsküdarı hep geçecek mi?” Bu ülke, “yapanın yanına kar  kaldığı” bir ülke olmaya devam mı edecek?

Sınavlardaki usulsüzlüklerin çalışan akademisyenleri yıpratmasına, yapılan usulsüzlüklerin gerçek ve bilinmesine rağmen, “hak kaybına uğramış sanatçı/akademisyenlerin” bir yönetmelikle çözülebilecek sorunları çözülmüyor…

ÜDS mağduru,çalışan/üreten/idari görevlerde bulunan binlerce  Y.Doç.in sorunlarına çare bulunmuyor.

Ama, -akademisyenlerin bir türlü giremediği- yeni torba yasalarla milyonlarca kişi madden ve manen yeni haklara kavuşuyor, affa uğruyor… Belirli suçlardan içerde yatanlar affa uğruyor…

Yabancı dil bilmeyen (ama sınavları geçen) ünvanlı akademisyenlerle, mağduriyet yaratan ani kararlarla, hangi  kriterler korunuyor, ülke nasıl bir üniversite anlayışına hazırlanıyor, anlaşılamıyor!...

Son haber, (500 kişilik IELTS raporu ) akademisyenler için "vah üniversitem/ülkem vah" dedirtiyor...