BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04

Öfke Tatlı Bir Katildir

Sadece başkalarına öfke duymaz insan, kendine de öfke duyar ve çoğu zaman kendine olan öfkesinin farkında olmaz.

Sadece başkalarına öfke duymaz insan, kendine de öfke duyar ve çoğu zaman kendine olan öfkesinin farkında olmaz.

İnsanın kendine olan öfkesinin kökeninde pek çok etken yatabilir. Zor geçen çocukluk. Sorumsuz anne babalar. Çok başarılı anne babalar. Çok başarılı ağabeyler ablalar. Maddi zorluklar. Kendini gerçekleştirememe. Hedeflerine ulaşamama ve benzeri pek çok neden ve bu nedenlerin sağlıklı bir şekilde irdelenerek altında yatan gerçek dinamiklerin anlaşılamaması; insanın zaman içinde olan biten tüm olumsuzluklardan kendini sorumlu tutmasına ve farkında olmadan kendine karşı öfke beslemesiyle sonuçlanabilir.

Sağlıklı bir şekilde tanımlanmayan/tanımlanamayan bu duygular, zamanında farkına varılıp çözümlenemezse küçük bir kartopunun zamanla devasa, öldürücü bir çığa dönüşmesi gibi büyür, yayılır ve insanın tüm hayatını tehdit etmeye başlar..

Derin ve çözümlenememiş öfke problemine sahip kişiler, günlük hayatın sıradan baskılarına ya da olağan ikili diyaloglarda ortaya çıkabilecek basit gerilim durumlarına bile tahammül göstermekte zorlanırlar. Küçük, önemsiz çatışmaları büyütür ve olası çözüm yollarını da sabote etme eğilim gösterirler. Bu tür kişilerin etrafındaki insanlar, bir süre bu durumla başa çıkmaya çalışsalar bile zamanla birer ikişer uzaklaşırlar.

Bütün bunların neticesinde yalnız ve yalıtılmış hisseden bu kişiler, etraflarında kalan birkaç kişiye bütün dünya bana karşı şeklinde, olayı ötekileştiren ve kendini kurban pozisyonuna düşüren yakınmalarda bulunurlar.

Öfkenin tek sonucu, bireyi yalnızlaştırması ve çevresindekileri strese sokması değildir üstelik. Yapılan pek çok araştırma, sık öfkelenen, öfke problemi yaşayan kişilerin, diğer kişilere daha fazla sağlık sorunları yaşadıklarını göstermektedir. Bu kişiler, diğer kişilere göre daha fazla kalp krizi geçirme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Aynı zamanda tansiyon problemi yaşama riskleri de daha fazladır.

Tüm bu nedenlerle hem sosyal hem de sağlık anlamında öfke tatlı bir katildir. Siz de sık sık öfkeleniyor, çevrenizden bu yönde ikazlar alıyorsanız ve sık sık nabzınızın ağzınızda attığı tartışmalar yaşıyorsanız; bedeninizi, ruhunuzu ve sevdiklerinizi sinsice ele geçiren bu tatlı katile karşı tedbir almanın vakti gelmiş demektir.

Öfkenizin, hayatınızı ve enerjinizi çalmasına izin vermeyin.