BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Sanalın 23 yaşındaki prensi

Sitesine, Yahoo 1 milyar dolar verdi ama dönüp bakmadı. O alemin yeni prensi.

Abone ol

Amerika'nın en büyük haber dergilerinden biri olan Newsweek son sayısında Facebook'u kapağına taşıdı. Amerika'da ve tüm dünyada kullanımı hızla büyüyen sosyal iletişim sitesi Facebook'un, Silikon Vadisinde Google'dan sonraki en popüler firmalardan biri olacağı söyleniyor.

Sahibi ise şu anda 23 yaşında olan üniversite terk bir genç... İnternet aleminin yeni prensi olarak nitelenen Mark Zuckerberg, milyar dolarlık bir hayal yarattı.

NASIL KURULDU?

Facebook, 2004 yılında Harvard Üniversitesinde öğrenci olan 19 yaşındaki Mark Zuckerberg tarafından kurulmuş. Geçtiğimiz yıl bir başka internet sitesi ConnectU, Zuckerberg'i üniversite yıllarında kendi fikirleri olan Facebook'u çaldığı iddiasıyla mahkemeye vermiş; fakat yeterli delil olmadığı için dava düşmüştü.

Facebook, ilk kurulduğu Harvard Üniversitesi'nde sadece öğrencilerin kullandığı bir iletişim sitesiyken, iki hafta içinde 4 bin 300 fakülte çalışanı ve mezun da siteye kaydoldu. İlerleyen aylarda Facebook, Stanford, Columbia, Yale üniversiteleri ve tüm diğer yüksek öğretim kurumlarında kullanıma açıldı.

Siteyi kuran Zuckerberg, o yıl okulu bıraktı ve diğer arkadaşlarıyla birlikte Silikon Vadisine geldi. Burada yatırımcı Peter Thiel'den aldıkları 500 bin dolarlık finansal destekle site daha da büyüdü.

ALEMİN YENİ PRENSİ

Yahoo'nun CEO'su Terry Semel tam o günlerde siteyi almak için 1 milyar dolar teklif verdi fakat eli boş geri döndü. Facebook'un bugün aktif kullanıcı sayısı 35 milyona ulaşmış durumda.

Newsweek'de teknoloji dünyasının 23 yaşındaki yeni prensi olarak tanımlanan Zuckerberg, bugünlerde siteyi sadece sosyal amaçlı iletişim merkezi olmaktan daha farklı alanlara kaydırıyor. Bir kaç aydır devam eden bir uygulama ile Facebook'da geliştiriciler kendi uygulamalarını kullanılır hale getirebiliyorlar. Böylece yeni fikirler milyonlarca kişinin bulunduğu bir ortamda denemeye de açılmış oluyor.

DEĞERİ MİLYAR DOLAR

İlk yatırımcılardan olan ve bugün Facebook'un yönetiminde bulunan Peter Thiel, merkezi Palo Alto, California'da bulunan ve 300 çalışanı bulunan sitenin değerini 7-8 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Thiel ve diğer çalışanlar aynı zamanda şirketin hisselerinin 2 yıl içinde halka arzını da bekliyor.

HEM SEVGİLİ HEM EĞLENCE
Myspace'i daha çok müzik grupları ve stand-up oyunculardan oluşan bir site olarak tanımlayan Zuckerberg, Facebook'un yeni sevgililer bulmak için oluşturulmuş bir site olmadığının da altını çiziyor. Kullanıcılar sadece belirledikleri arkadaşlarına ulaşıp onlarla irtibatta kalıyorlar.

Aktiviteler, aktif kişi hakkındaki raporlar, fotoğraf ve video paylaşımı ve kişiler hakkındaki yorumlar ve duvar yazıları ise sitenin en önemli özelliklerinden.

YAKINDA HER DİLDE

Facebook'un reklamları ise 2011 yılına kadar Microsoft ortaklığıyla yürütülecek. Site yakında diğer dillerde de hizmet vermeye başlayacak.

Facebook'un en sadık kullanıcıları olan gençler ise sitenin kalabalıklaşmasından ve yaş ortalamasının artmasından memnun değiller.