BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Youtube para dağıtıyor

Dünyaca ünlü bir video paylaşım sitesi olan Youtube gönderilen videolar için para ödeyecek.

Abone ol

İçeriğini kullanıcılarının oluşturduğu web sitelerinin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte kızışan rekabet geçtiğimiz yıl Google’ın satın aldığı YouTube’u da harekete geçirdi.

İnternet kullanıcılarının gönderdiği görüntüleri kendi sitesine çekerek, ziyaretçi sayısını artırmayı başaran YouTube şimdi bu görüntülerden elde ettiği reklam gelirlerini amatör videocularla paylaşmaya hazırlanıyor. YouTube bu gelir paylaşım modeline ilk etapta videosu en fazla tıklanan 30 amatör yapımcıyı dahil etmeyi planlıyor.

6 AYDA 500 BİN DOLAR
Amerika’da üyelerle gelir paylaşımını ilk kez başlatan video paylaşım sitesi Metacafe’nin Başkan Yardımcısı Allyson Campa bu modelin en iyi içeriğin kendi sitelerinde yer almasını sağlamak için hayata geçirildiğine dikkat çekiyor. Campa, modelin uygulandığı 6 ay boyunca üyelerine 500 bin dolar dağıttıklarına dikkat çekerek, "Bu süre içinde paylaştıkları görüntüler sayesinde 21 üyemiz 5 bin doların, 9 üyemiz de 10 bin doların üzerinde gelir elde etmeyi başardı" diyor.

20 BİN BARAJI VAR
Bir videonun her bin kez izlenişinde, yapımcısına 5 dolar kazandırdığını da belirten Campa, "Ancak, bir videonun ödüle layık görülmesi için öncelikle 20 bin tık almış olması önem taşıyor. Üyelerin gelir elde etmesi de bu 20 bin ziyaretçiden sonra sözkonusu oluyor" diyor.

İngiliz futbol ligi YouTube’a dava açtı
Sektörde kızışan rekabet ortamında peş peşe üyeleriyle gelir paylaşma yoluna gideceğini açıklayan firmalar telif hakları konusundaki sorunlarını ise bir türlü çözüme kavuşturamıyor. Bu konudaki son örneği de İngiltere Premier Futbol Ligi’nin YouTube’a açtığı telif hakkı davası oluşturuyor. Lig, siteyi nisan ayında Chelsea, Arsenal, Liverpool ve Manchester United gibi önde gelen takımlar tarafından oynanan 17 maçı izinsiz olarak yayınlamakla suçlanıyor.