BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,33
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Microsofttan plastik sektörüne

Microsoft ve Tradesoft hızlı gelişen plastik sektörünün ihtiyaç duyduğu çözümü basına tanıttı.

Abone ol

Microsoft ve Tradesoft hızlı gelişen plastik sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi işlem altyapı ve uygulamaları konusunda Microsoft Dynamics NAV üzerinde geliştirilen çözümü ortaklaşa düzenledikleri bir toplantı ile tanıttı.

Microsoft İş Ortağı Tradesoft tarafından uygulamaya geçirilen Berke Plastik projesinin örnek alındığı proje, Muhasebe, Maliyet, Bütçe, Stok, Satınalma, Satış, Sevkiyat, Üretim, Planlama gibi ana modüller dışında plastik sektörüne özel çözümler içeriyor.
Dünyada son 50 yılda 1,3 milyon tondan 235 milyon tonluk üretim kapasitesi ile yılda ortalama %10 büyüme gösteren plastik sektörü, 1990 yılından itibaren her sene dünya yıllık çelik üretimi ile arasındaki farkı hızla kapattı.

Hızla büyüyen Türkiye’de de son 50 yıl içinde ortalama yüzde 15 gibi bir oranla dünya ortalamasının yaklaşık 1,5 katı büyüme hızına ulaşan plastik sektörü, toplam Milli Hasıla’nın yüzde 3’ünü üretiyor. Plastik sektörü 200,000 kişiye istihdam sağlarken, her yıl da 15,000 kişilik ek istihdam olanağı yaratıyor.

Tradesoft tarafından geliştirilen çözüm firmalarının satış siparişi alırken farklı açılardan kredi kontrolü yapabilmelerini, karlılıklarını görebilmelerini, navlun masraflarının hesap edilerek, sevkıyat açısından da karlılığın korunmasını, müşteri ile ilgili geçmiş tüm bilgilere erişilebilmesini sağlarken sipariş alma esnasında stok ve üretim planı kontrolü yapılarak, müşterilere sevk tarihi önerilmesine de olanak tanıyor. Çözüm kapsamında ölçü birimlerinin birbirleri ile çevrim tabloları tanımlanarak, müşterilerin istediği ölçü birimleri ile sipariş alması sağlanırken, üretim ve depolamada tercih edilen diğer ölçü birimleri kullanılabiliyor.

Ödeme esnasında çek ve senetlerin sistemden kolaylıkla takip edilmesi, vade farkı ve ödemelerin tanıtılması ve takip edilebilmesi, uygulanabilecek tüm indirimlerin sistem içinde tanımlanması mümkün.
Tüm sistemde kullanılan boyut mantığı ile, muhasebe hesapları ve stoklar çok detaylandırılmadan gerekli bilgiler takip edilebiliyor. Microsoft Dynamics NAV’a özel boyut mantığı ile istenilen detay bilgiye ulaşılırken, muhasebe hesapları ve stok kodlarının sayıca daha az olması sağlanabiliyor. Böylece istenen kontrol sağlanırken, daha kolay rapor alınması ve kontrol sağlanıyor.
İhracat esnasında ürün içeriğine yönelik dokümanlar, farklı ülkelerin yönetmelikleri dikkate alınarak, her ülke için otomatik olarak hesaplanıp raporlanabiliyor. Farklı ülkelerdeki mevzuat gereği, dokümantasyonda kullanılacak olan ürünlerdeki PVC ve metal oranları belirtilerek, gümrük dokümanlarının otomatik hazırlanması sağlanıyor.

Detaylı maliyet analizleri ile uygulamanın her aşamasında maliyet kontrolü sağlanabiliyor. Maliyetler istenirse farklı bakış açılarından farklı dönemler karşılaştırılarak kullanıcıların bilgisine sunulabiliyor. Kapasite planlaması ve kullanımı konusunda da firmaların tüm ihtiyacını karşılayan çözüm, farklı vardiya, formen ve hat eşlemelerindeki verimliliği, kapasite kullanımını, toplam ıskarta miktarlarını raporlayarak, verimliliğin üst düzeylere çıkartılması için yol gösteriyor.