BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google Earthün Irak hizmeti

Google'ın online uydu haritası, Bağdat'taki mezhep savaşından kurtulmak isteyenler için çok önemli yardım sağlıyor.

Abone ol

Bağdat'ta şiddetin giderek artması karşısında bazı Iraklılar internet siteleri aracılığıyla ölüm timlerinden kaçmayı sağlayabilecek bazı önemli uyarılarda bulunuyorlar.

Bu siteler içinde en çok bilineni Irak Birliği, Google Earth'ün ayrıntılı Bağdat haritasını kullanarak, kaçış yollarını ve barikat kurulan yerleri, mezhep çatışmasından kaçmak isteyenlere gösteriyor.

İngiltere'den yayın yapan ve "Eğer yakalanırsanız öldürülür veya işkenceye uğrarsınız" diye açılan Irak Birliği adlı site ayrıca, kullanıcılarına, Google Earth ile saldırganların nereden yaklaştığının da anlaşılabileceğini öğütlüyor.

Tüm Iraklıların şiddetten kaçmalarını sağlamayı hedeflediğini belirten, ancak daha çok Sünni toplumuna hitap eden web sitesi, en büyük riskin yanlış ellere düşmek olduğuna işaret ediyor.

Yakalanmamak için insanların yakınlarına güvenlik eğitimi vermeleri ve şüpheli bir faaliyet gördüklerinde yerel koruma görevlilerini uyarmaları gerektiğine dikkat çeken internet sitesi, Bağdatlıların sürekli yollarını değiştirmeleri ve mümkünse Sünni olmayan bir başka isimle kimlik edinmeleri gerektiğini de salık veriyor.

Google'ın Earth adlı ayrıntılı online harita hizmetini, hedeflerini ayrıntılı incelemek isteyen direnişçilerin de kullandığı düşünülüyor.