BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Sigara içenlere kanser şoku

Domates ve havuç gibi sebzeler kansere karşı bünyeyi koruyor. Ancak tiryakilerde durum hiç de öyle değil.

Abone ol

Domates ve havuç gibi meyve ve sebzelerde bulunan ve kanserden koruduğu bilinen ‘karotenoid’ maddesi sigara içenlerde ters etki yapıyor.

İsrailli araştırmacılar, sigara içen kişilerde portakal, havuç ve domates gibi yiyeceklere sarı, turuncu ve kırmızı rengini veren ‘karotenoid’ ile kalın bağırsak kanseri riski arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Araştırmaya katılan 1800’den fazla kişinin beslenme alışkanlığı ve aldıkları ‘karotenoid’ miktarı incelendi. Sigara içmeyenlerde, alınan ‘karotenoid’ miktarı ne denli fazlaysa kalın bağırsak kanserine yakalanma riski o denli az çıktı.

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Ancak sigara içen kişilerde ‘karotenoidin’ ters etki yaptığı görüldü. Louis Bonduelle Vakfı’nın yaptığı, Newsletter dergisinin bu ayki sayısında yayımlanan makalede araştırmacılar, sigaranın ‘karotenoid’in kanserden koruyucu etkisini azalttığını, hatta tersine çevirdiğini söylüyor.

Araştırmacılara göre, sigaranın kanser riskini artırdığı biliniyordu ancak kanserden koruyan maddelerin etkisini de azalttığı bu çalışmayla ortaya çıkmış oldu.

Konuya ilişkin makalenin tamamı Fransız ‘Le Point’ dergisinin internet sitesinde de yer alıyor.