BIST 9.771
DOLAR 34,02
EURO 37,72
ALTIN 2.731,41
HABER /  GÜNCEL

Bursada dehşet gecesi: 19 ölü

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Deveci köyündeki maden ocağında göçük meydana geldi.

Abone ol

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki kömür madeninde metan gazı sıkışmasından meydana gelen grizu patlamasında toprak altında kalan 19 işçiden 6'sının cesedine ulaşıldı.

YERİN 300 METRE ALTI

Mustafakemalpaşa İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki Alpagut Köyü yakınlarında bulunan Bükköy Madencilik İşletmesi´ne ait kömür ocağında, dün akşam 19.30’da, 32 işçinin çalıştığı sırada şiddetli bir patlama meydana geldi. Yaklaşık 300 metre derinlikteki patlamanın ardından 19 işçi toprak altında sıkıştı. 13 işçi ise kendi imkanlarıyla dışarı çıktı. Kurtarma amaçlı ocağa giren 5 işçi, içerideki gazdan zehirlenince güçlükle dışarı geri dönebildi.

DİNAMİT PATLATILMASI SONRASI GÖCÜK MEYDANA GELDİ

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçüğün, bir dinamit patlatılmasının akabinde meydana geldiğini söyledi.

Harput, yaptığı açıklamada, dün akşam saat 19.30 sıralarında meydana gelen olaya ilk olarak firmanın kendi kurtarma ekiplerinin müdahale ettiğini, sonrasında Sivil Savunma Müdürlüğü, AKUT, Kütahya, Balıkesir Dursunbey ve Manisa Soma'dan gelen ekiplerin kurtarma çalışmalarına dahil olduğunu bildirdi.

Şu an bölgede 4 ekibin kurtarma çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Harput, ''Ocakta yapılan çalışma sırasında bir dinamit patlatılmasının akabinde malum göçük meydana gelmiş. Olayın meydana geldiği yer de 220 ila 250 metre derinlikte'' dedi.

Harput, göçük altında kalan 6 kişinin cesetlerinin çıkarıldığını, bu kişilerden 4'ünün teşhis çalışmasının sürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

''Yaklaşık 30 metre derinliğindeki bir bölümün hafriyat çalışmasının kaldırılması devam ediyor. Arkadaşlarımızın bize verdiği bilgiye göre bir hayli mesafe katedildi. Yaklaşık 7-8 metrelik bir derinlik kalmış. Ondan sonra tüm insanlara ulaşılmış olunacak. Ümitli olmak istiyoruz, bekliyoruz.''

YOĞUN GAZ KOKUSU

1985’den beri faaliyette olan ve daha önce meydana gelen grizu patlamasında 4 işçinin öldüğü ocaktaki patlamadan sonra bölgeye jandarmanın yanı sıra Balıkesir´den 10, Dursunbey Şen Madencilik´ten 10, AKUT Bursa´dan 20, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı´ndan 20 kişi ile Bursa Sivil Savunma´dan çok sayıda ekip sevk edildi. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Zonguldak ve Tunçbilek’ten takviye ekiplerin de bölgeye hareket etmesinin sağlandığını açıkladı. Yoğun gaz kokusu nedeniyle müdahalede güçlük çeken ekipler, ocağa sürekli olarak hava verdi. Ekiplerin sürdürdüğü çalışmalar sırasında 7 kişi yoğun gazdan zehirlenerek olay yerindeki ambulanslarda tedaviye alındı.


İÇİM ACIDI

Kömür ocağında çalışan Hüseyin Ayyıldız, ocaktan çıkarılan kömürü yakınlardaki silolara nakletmekle görevli olduğunu belirterek, “Tam ocaktan çıktığımda patlama sesi duydum. İçim acıdı ama yapacak bir şey yoktu. Aşağıya kadar indim. Yakında olan bazı arkadaşlarım kurtuldu. Çok sayıda arkadaşım patlamanın olduğu yerde. Allah yardım etsin, ama işleri çok zor’’

GÖÇÜK ALTINDA KALAN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

6 CESET ÇIKARILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçük sonrası mahsur kalan işçilerden 6'sının cesedine ulaşıldığını bildirdi.

CENAZELERDEN İKİSİNİN İSMİ BELLİ OLDU

Dinçer, cesedine ulaşılan işçilerden ikisinin isimlerinin Ali Kazan ve İzzet Kuşoğlu olduğunu kaydetti. Ocaktaki diğer 13 işçiye ulaşılmaya çalışıldığını ifade eden Dinçer, ''Bu elim kaza nedeniyle çok üzgünüz. Umudumuzu kaybetmedik. Ulaşmaya çalışıyoruz'' dedi.