BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSSdeki Karaman mucizesinin sırrı

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun memleketi Karaman ÖSS'de birinci oldu. İşte Karamanlı öğrencileri başarıya götüren yol...

Abone ol

Karaman, ÖSS'de nasıl dereceye girdi? Karamanlı öğrenciler başarıyı nasıl yakaladı? İşte Karaman ilinin ÖSS'deki başarısının hikayesi....

ÖSS başarı sıralamasında birinci illerden biri olan Karaman'da, öğrencilerin başarısının ardında öğretmenlerin özverisi, okulların yüzde 90'ında tekli eğitime geçilmesi ve deneme sınavlarına gösterilen özen yatıyor.

42.'YDİLER 6 YILDA BİRİNCİ OLDULAR

Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Altun, 2003 ÖSS'de iller arasında başarı sıralamasında 42. olan Karaman'ın, bu yılki ÖSS'de sayısal ağırlıkta Türkiye birinciliğini, eşit ağırlıkta Türkiye ikinciliğini, özel ağırlık ile 145 ve üzeri puan alan iller arasında ise dördüncülüğü elde ettiğini söyledi.

''Anadolu'nun ortasındaki Karaman, bu sonuçlarla 'zirve' diyebileceğimiz bir yere oturmuştur'' diyen Altun, bu başarının altında kurdukları sistem ve öğretmenlerin takdire değer özverisinin yattığını vurguladı.

PROFESYONEL ŞİRKETE SINAV HAZIRLATTILAR..

[PAGE]




Karaman'da örnek bir ekip çalışmasını ortaya koyduklarını dile getiren Altun, şunları kaydetti.

''Başarıyı tetikleyen, 3 yıldan bu yana il genelinde lise öğrencileri için deneme sınavları yapmamızdır. İl Özel İdaresi tarafından, deneme sınavlarında profesyonel soruların hazırlanması için ihale düzenlendi. Bunda Vali Fatih Şahin beyin de emeği çok büyük oldu. İhaleyi alan deneyimli bir şirketin bize ulaştırdığı sorularla, 4 kez deneme sınavı yaptık. Öğretmenlerimiz bu sınavlarda gönüllü görev aldı. Ayrıca sınavlarda öğrencilerin eksikliği, her okulda oluşturulan komisyonlarca belirlendi, yine öğretmenlerimiz tarafından gönüllü olarak düzenlenen ücretsiz kurslarda, o konulara ağırlık verildi. Tek tek öğrencilerin eksiklerinin belirlenmesi çok işe yaradı.''

SINIF MEVCUTLARI ORTALAMA 25'E ÇEKİLDİ...

[PAGE]



Ayrıca Karaman'ın bu başarısının altında İl Özel İdaresi ve Valiliğin çok önemli katkıları bulunduğuna dikkati çeken Altun, ''Yeni okullar, derslikler yapıldı. Sınıflarımızdaki öğrenci sayısı il genelinde ortalama 25, en kalabalık semtlerde ise yaklaşık 34 oldu. Aynı zamanda okullarımızın yüzde 90'ına yakınında, çok daha kaliteli eğitime imkan tanıyan tekli eğitime (gün boyu) geçildi. Bu büyük başarıda, öğrencilerimiz dahil emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum'' dedi.

İL GENEL MECLİSİ ALT YAPIYI SAĞLADI


Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise 5 yıldır Karaman'da tüm okullarda tekli eğitime geçilebilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini, yeni derslik ve okul yapımına önemli miktarda para kaynağı ayırdıklarını belirtti.

KÖYLERDEKİ ÇOCUKLARA DA EL UZATILDI

[PAGE]



Okul ve derslik yatırımlarının halen devam ettiğini anlatan Çalışkan, ''Okullarımızda bilgisayar ve fen laboratuvarları yaptırdık. Deneme sınavları için de maddi kaynak aktardık. Özellikle kırsal kesimde, köylerde okumak isteyen çocuklarımızın daha rahat okula devam edebilmeleri için yurt sorununu tümüyle çözdük. Var gücümüzle çalışarak kaliteyi yakaladık'' dedi.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise son yıllarda Karaman'ın ÖSS'de adından sıkça söz ettiren bir il olduğunu, bu yıl elde edilen zirve derecesiyle bu başarının taçlandırıldığını söyledi.

''Eğitimde yakaladığımız bu başarı imrendirici'' diyen Akgün, bu başarıda Karaman halkının eğitime verdiği önemin ve desteğin payının çok büyük olduğunu, kendilerinin de milletvekilleri olarak daha iyi eğitim için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇUBUKÇU DA KARAMANLI

[PAGE]



Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun Karamanlı olduğunu anımsatan Akgün, ''Karaman'ın bu yıl elde ettiği ÖSS başarısı Karamanlı Sayın Bakanımıza, öğrenciler ve öğretmenlerimizin bir hediyesidir. Umuyoruz, bu başarı örneği ülkemizin her köşesine yayılır'' diye konuştu.


ÖĞRETMENLERİN ÇABASI DA ÖNEMLİ ROL OYNADI


Karaman Anadolu Lisesi Müdürü Şuayip Konukseven ise bu başarının öncelikle öğretmenler ve öğrencilerin eseri olduğunu vurguladı.

Konukseven, Karaman'da öğretmenlerin huzurlu bir ortamda görev yapma şansı bulduklarını, özveri göstererek Karaman'da çalışmanın karşılığını fazlasıyla verdiklerini belirtti.

MOTİVASYON, SİNERJİ VE ORTAK PAYDALAR

Karaman'daki eğitim camiasında az görülür bir motivasyon ve birliktelik havasının hakim olduğunu belirten Konukseven, şunları söyledi:

''Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz çok iyi motive oldular, herkes elinden gelen özveriyi gösterdi. Çok uyumlu ve merkezinde öğrencilerin yer aldığı bir çalışma yapıldı. Bu bir ekip çalışması başarısı, ailelerde büyük özveri gösterdi. Ayrıca bizim öğretmenler odamızda para, borsa konuşulmaz, sadece öğrenci ve ders konuşulur.''