BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Günlük cilt bakımı binlerce dolar

Pop müziğin kralı Michael Jackson'un ani ölümü ile birlikte mal varlığı ve borçları da gündeme geldi.

Abone ol

Albümleri tüm dünyada 750 milyondan fazla satan efsane şarkıcının arkasında yaklaşık 500 milyon dolar borç bıraktığı tahmin ediliyor.

1971'de 'Jackson 5' grubuyla 11 yaşında müzik hayatına atılan efsane şarkıcı son dönemlerinde borçlarını ödemekte zorlanınca değerli eşyasının müzayedede satışı gündeme gelmişti. 1 milyar dolar değerinde varlığa sahip olduğu iddia edilen Jackson, ölümünden önce borçlarının bir kısmından kurtulmak için yeniden konser turları düzenlemeye hazırlanıyordu.

KAZANDIĞINDAN ÇOK HARCADI
1980'lerin başında yakaladığı şöhreti 'Thriller' albümü ile pekiştiren Michael Jackson, müzik videolar ve MTV kanalı ile dünyanın dört bir tarafından milyonlarca hayran kitlesine ulaştı. Son 25 yılda sadece müzik lisans haklarından 300 milyon doları aşkın gelir elde eden Jackson yüzbinlerce hayranının biletlerini kapıştığı konserlerden 400 milyon dolardan fazla kazandı. 1980 sonlarında harcamaları ile gündeme gelen ve milyon dolarlar kazanmasına rağmen milyarder gibi yaşadığı yorumu yapılan Jackson'ın 1999'da 11 milyon dolarlık kazancına karşın harcamalarının 31 milyon doları bulduğu kaydedildi. Jackson'un sadece cildini güneş ışınlarına karşı koruyan özel cilt bakım ürünlerinin günlük maliyetinin binlerce doları bulduğu iddia edildi.

İÇİNDEN TREN GEÇEN EVİ VARDI
Çocuklar için hayvanat bahçesi ve tren hattı bile bulunan, 2 bin 800 dönümlük arazide kurulu evi Neverland'ı 1987'de 20 milyon dolara alan Jackson'ın rahata olan düşkünlüğü pahalıya mal oldu. Ziyaretçi akınına uğrayan rüya evin sadece bakım ve bakıcı masrafı yılda 5 milyon doları bulunca Jackson bankalardan kredi almaya başladı.

KONSERLER NEVERLAND'I KURTARAMADI
LÜKS yaşamı ile ekonomik darboğaza düşen Jackson, 2001'de yüzlerce şarkının haklarını teminat göstererek Bank of America'dan 200 milyon dolarlık kredi aldı. 2002'de ise Union Finance & Investment Corp. verdiği 12 milyon dolarlık krediyi tazmin etmek için Jackson'ı mahkemeye verdi. Davanın hemen ardından konserler vererek 50 milyon dolar gelir elde eden Jackson borçlarının bir kısmını ödese de 25 milyon doları bulan borç senetlerine karşılık Neverland'ın 2008 yılında haciz edilmesine engel olamadı.
ŞEYHTEN ALDIĞI 7 MİLYON DOLARI ZAR ZOR ÖDEDİ
Jackson'a kol kanat geren Bahreyn Kralı'nın oğlu Şeyh Abdullah bin Hamad Al Khalifa, Jackson'a borçları, kitap ve albüm çalışmaları için 7 milyon dolar kredi verdi. Al Khalifa'ya olan borcunu uzun süre ödemeyen Jackson Şeyh ile mahkemelik olurken taraflar daha sonra miktarı açıklanmasa da ödemede anlaşmaya vardı.

CEKET, OTOMOBİL GİBİ ÖZEL EŞYASININ SATIŞINI ENGELLEDİ
Bu yılın başlarında borçlarına karşılık bin 390 adet özel eşyası müzayedede satışa çıkarılan Jackson son anda mahkemeye başvurarak kendisinden izin alınmadığı gerekçesi ile açık artırmayı iptal ettirdi. 30 milyon doları aşkın gelir elde edilmesi beklenen parçalar arasında Jackson'ın konserlerinde giydiği ceket, eldiven, şapka gibi özel eşyalarının yanı sıra koleksiyonculardan topladığı yüzbinlerce dolar değerinde otomobil, büst, tablo gibi antika parçalar da yer alıyordu.