BIST 10.105
DOLAR 35,68
EURO 37,48
ALTIN 3.178,91
11°İstanbul
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSSye gireceklere uyarı

ÖSMY Başkanı uyardı! ÖSS'ya girecek adaylar yanlarında kesinlikle cep telefonu getirmesin. Aksi takdirde binaya bile alınmayacaklar.

Abone ol Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSMY) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 15 Haziran Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) girecek adayların yanlarında kesinlikle cep telefonu getirmemelerini, aksi takdirde, binaya alınmayabileceklerini bildirdi.

Saint Benoit Lisesi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Üniversiteye Giriş Sisteminin dünü bugünü ve yarını'' konulu konferansta konuşan Yarımağan, Türkiye'de üniversiteye giriş sisteminin tarihçesini ve mevcut sistemi anlattı.

Yarımağan, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) ''sınav yapıldıktan sonra sınav sisteminde bazı değişiklikler yapılacağı'' şeklinde açıklamada bulunulduğunu hatırlatarak, bugünkü sistemin yürürlükte daha ne kadar kalacağının belli olmadığını, ancak çok radikal değişiklikler beklemediğini söyledi.

Örgün yüksek öğretim programına yerleştirilebilmek için ÖSS'de 185'in baraj olduğunu anımsatan Yarımağan, 2007 yılında bu barajı 604 bin öğrencinin geçtiğini, ancak çeşitli nedenlerle kontenjanların doldurulamadığını belirtti.

Yarımağan, zaten sınırlı olan kontenjanların boş kalmaması düşüncesiyle 185 puan barajının indirilmesi üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade etti.

YÖK'ün bu yıl kontenjanları da artırdığını dile getiren Yarımağan, böylece bu yıl en az 100 bin öğrencinin daha üniversiteye girme şansını yakalayacağını vurguladı.

Ünal Yarımağan, liselerin 4 yıla çıkarılması nedeniyle 2008-ÖSS'ye başvurularda 400-500 bin civarında düşüş beklediklerini, ancak eski mezunların başvurularındaki artış nedeniyle aday sayısında geçen yıla göre sadece 130 bin civarında azalma olduğunu bildirdi.

CEP TELEFONLARI

Prof. Dr. Yarımağan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu senenin en önemli konusu, cep telefonu ile sınava gelmeyiniz. Çünkü cep telefonları ile baş edemiyoruz. Bir binada bin kişi sınava giriyorsa hepsi cep telefonu ile geliyor. Oradaki yetkililerin bu telefonları teslim alması, emanete koyması ve sonra karıştırmadan vermesi gerekiyor. Binbir türlü zorluk çıkıyor. Bazı adaylar telefonlarını vermeden içeri giriyor. Teknoloji günümüzde maalesef iyi yönlerinin yanı sıra kötü amaçla da mesela kopya çekmek için de kullanılabiliyor. Onun için bu sene cep telefonu ile sınava gireceğiniz binaya gelmek yasak. Cep telefonu ile gelirseniz sizi binaya almayabilirler. Emanete de almayacaklardır.''

Ünal Yarımağan, bu sene yaptıkları bir değişikliğin de öğrencileri boy ve kiloları ile uyumlu yerlerde sınava almaya çalışmak olduğunu belirterek, ''Çünkü geçmiş yıllarda 120 kiloluk 190 santimetre boyunda bir aday ilköğretim 1. sınıf sırasına denk gelebiliyor ve çok ciddi sıkıntı çekebiliyordu. Oturma yerinin numaralanmasını ve soru kitabının dağıtımını bilgisayar ile yaptık. Size Ankara'nın söylediği soru kitabı türünü vermeleri lazım. Kapıda nereye oturacağınız Ankara'dan gönderilen çizimler üzerinde yazılı olması lazım. Bunlara dikkat edin. Sınavdan birkaç gün önce mutlaka sınava gireceğiniz yeri gidip görün ki sınav sabahı panik yaşamayın'' şeklinde konuştu.

SINAVA GİRİŞ BELGELERİ

ÖSYM Başkanı Yarımağan, giriş belgelerinin dökümlerinin yapılmaya ve gönderilmeye başlandığını da dile getirerek, ''Sınava giriş belgeleri gönderilmeye başlandı. 2-3 gün öncesine kadar bekleyin. Gelmeyen olursa her sınav merkezinde belge çıkartmak mümkün'' dedi.

İstanbul'da Üsküdar ve Beyazıt'ta belge çıkartılabileceğini anlatan Yarımağan, sınav belgelerinin 1 haftadır ve belli yörelerden başlanarak gönderildiğini söyledi.

Yarımağan, belgelerin dökümünün sürdüğüne dikkati çekerek, ''Bizim amacımız dökümlerin en geç 7-8 Haziran'a kadar tamamlanması ve 10 Haziran'a kadar postaya verilmesi. İstanbul daha dökülmemiş bile olabilir'' diye konuştu.

Eski mezunların bu yıl sınava yoğun başvuruda bulunduklarını ve büyük olasılıkla bir yerlere yerleşeceklerini dile getiren Yarımağan, bu nedenle gelecek yıl sınava ilk kez girecek olan son sınıf öğrencilerinin şanslarının daha yüksek olacağını vurguladı.

EN ŞANSSIZ GRUP SOSYAL BİLİMLER OKUYANLAR

Yarımağan, üniversiteye girme açından en şanssız grubun genel liselerin Sosyal Bilimler alanında okuyan öğrenciler olduğuna dikkati çekerek, bölümlerin genellikle Fen Bilimleri veya Matematik-Türkçe testlerini içeren Eşit Ağırlıklı puan türüne göre öğrenci almayı tercih ettiklerini anlattı.

Fen Bilimleri alanında okuyanların üniversiteye girme şansı en yüksek olan kesim olduğunu, ikinci sırada Türkçe Matematik alanının geldiğini dile getiren Yarımağan, Türkiye'de diğer bölümlerde başarılı olamayanların sözelde okuduklarına dair yanlış bir inanış bulunduğunu, bu nedenle psikoloji ve sosyoloji bölümlerinin bile Sosyal Bilimler yerine Eşit Ağırlıklı puan türüne göre öğrenci almak için başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Sınava başvuranlar ile herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilenler arasındaki farkın giderek açıldığına işaret eden Yarımağan, üniversitelerin kontenjanlarının, altyapıları düzeltilerek artırılması gerektiğini söyledi.

Sınavsız öğrenci alan bölümlerin sayısının da çoğaltılması gerektiğini belirten Yarımağan, Türk Dili ve Edebiyatı veya Fizik gibi bölümlere isteyenlerin sınavsız alınmaları gerektiğini söyledi.

ÜNİVERSİTE BİTİRME ORANI YÜZDE 25'LERDE

Ünal Yarımağan, Türkiye'de son rakamlara göre her bin kişiden 457'sinin orta öğretimi bitirdiğini, bunlardan 372'sinin örgün veya açık öğretime girme şansını yakaladığını, 372 kişiden 246'sının mezun olduğunu söyledi.

Türkiye'de liseyi bitirme oranının yüzde 50, üniversiteyi bitirme oranının da yüzde 25'lere yaklaştığını belirten Yarımağan, Avrupa ülkelerinde üniversite bitirme oranının yüzde 50 civarında bulunduğunu Japonya ve ABD'de bu oranın çok daha yükseklerde olduğunu sözlerine ekledi.
-
Close menu