BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Hackerlardan şirketlere uyarı!

Beyaza şapkalı hackerlar uyardı! Büyük şirketler her an siber saldırılara uğrayabilir...

Abone ol

Büyük firmalara dijital güvenlikleri konusunda yardımcı olan ve "Beyaz Şapkalı Hacker'lar" olarak adlandırılan seçkin bilgisayar korsanları, büyük mağaza ve şirketlerin her an siber saldırıların hedefi olabilecekleri uyarısında bulundu.

InfoSecurity Avrupa konferansı çerçevesinde geçen hafta Londra'da toplanan "Hacker'lar Paneli"ne katılan uzmanlar, büyük şirket ve zincir mağazalara siber saldırıların an meselesi olduğuna dikkaki çekerek, internet ortamında suç işleyenlerin geçen yıl Estonya'yı ve bazı firmaları felç eden taktikleri kullanabileceklerini belirttiler.

İngiltere'de büyük perakendeci Tesco ile Marks and Spencer zincir mağazalarının hacker'ların hedefi olabileceği uyarısında bulunan "iyi hacker'lar", "IT teknolojisi alanında çok ileri olan Estonya, bu deneyimi yaşayan ilk ülke olduğu için şanssızdı. Ancak çok yakında Avrupa'daki büyük firmalar ve ülkeler, siyasi ve dini nedenlerden ötürü saldırıya uğarayabilirler" diye konuştu.

Aralarında, ABD kara, deniz ve hava kuvvetleri ile Savunma Bakanlığı bilgisayarlarını hack'leyen "Solo" lakaplı Gary McKinnon, siber suç izleme siteleri Zone-H ve WabSabiLabi'nin kurucusu Roberto Preatoni'nin de bulunduğu panelistler, "böyle bir saldırının her an olabileceğini ve olacağını" söylediler.

Rus hacker'ler, Nisan 2007'de, Estonya'nın başkenti Tallinn'deki bir Sovyet askerinin bronz heykelinden oluşan Kızılordu Anıtı'nın kaldırılmasına siber saldırıyla karşılık vermiş, sağlık, vergi, hatta toprak işlemlerinin bile internet üzerinden yapıldığı Estonya'da hayat üç hafta boyunca felç olmuştu. Bu sorun ülkeyi milyonlarca avro zarara uğratmıştı.

Böyle bir sorunun Türkiye'de yaşanmaması için de TÜBİTAK harekete geçmişti.