BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.441,13
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Avrupa, Googlea karşı birleşti

Google'ın gücünden rahatsız olan Avrupa, Quaero isminde yeni bir arama motorunu geliştirmeye başladı.

Abone ol

Quaero projesi Google'ı yenebilcek mi? Bunu zaman gösterecek.Avrupa ülkeleri Google'a rakip çıkartmak için güçlerini birleştirmeye başladı. Quaero, yani latincede "Arıyorum" anlamına gelen arama motoru için çalışmalar çoktan başladı bile.

PROJENİN ARKASINDA FRANSA VAR

Projenin arkasında Avrupa Komisyonu'ndan onay alan Fransa var. Fransız hükümeti, 5 yıllık bütçenin 152 milyon Dolarlık kısmını gözden çıkarmış durumda. 2005 Nisan'nında ortaya çıkan fikir şimdiye kadar gizli tutuluyordu. Quaero projesi Fransız teknoloji devi Thomson'ın liderliğinde, 23 Fransız ve Alman yazılım şirketi ve üniversiteden oluşan bir konsorsiyum.

2 MİLYAR EURO BÜTÇE AZ GELDİ

Google'a rakip olması için çalışılan Quaero projesine Almanya ve Fransa 2 milyar Euro kadar araştırma ve geliştirme fonu ayırdıkları için sert eleştirilere maruz kalmıştı. Zira bu rakam Google'ın bütçesinin yanında çok komik kalıyordu.

Bugüne kadar Google'a rakip çıkamamasının nedeni olarak Avrupalı şirketlerin ortak hareket etmemesi gösteriliyordu. 2006 yılının Aralık ayında Almanya ile Fransa arasındaki anlaşmazlık sebebi ile Almanya projeden çekilmiş ve Theseus arama motoru projesine dahil olmuştu.

TÜM AB'NİN DESTEĞİNİ ALDI

"Quaero tüm Avrupa toplumları açısından olumlu bir proje" diyen Avrupa Komisyonu'nun açıklaması gösteriyor ki Quaero projesi artık tüm AB'nin desteğini almış durumda. Şimdilik geliştirilme aşamasındaki Quaero projesinin işi biraz zor. Zira bu alanda Yahoo ve MSN gibi firmalar bile Google ile başa çıkmakta zorlanıyor. Ancak yeni arama motoru uzun vadede yeterince gelişebilirse, o zaman dişli bir rakip haline gelebilir.