BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Toshiba DVD savaşını kaybetti

Japon elektronik grubu Toshiba, HD-DVD savaşında Sony karşısında yenilgiyi kabul etti.

Abone ol Japon elektronik grubu Toshiba, kendi keşfi HD-DVD formatının Sony'nin Blu-Ray formatı karşısındaki bozgunundan sonra, bu formatın üretiminden vazgeçmeye karar verdi.

Japon devlet televizyon kanalı NHK'nın haberine göre, Toshiba HD-DVD okuyucu-kayıt cihazlarını piyasadan çekecek ve üretimini durduracak. Kaynaksız verilen habere göre, Japon elektronik şirketi, buna karşın yeni modeller için ar-ge çalışmalarını sürdürecek.

NHK, Toshiba'nın kaybının yüz milyonlarca dolar olduğunu belirtirken, elektronik devinden henüz bir açıklama yapılmadı. Toshiba'nın NEC ile ortaklaşa geliştirdiği HD-DVD formatının, Sony'nin Matsushita ve Sharp'ın desteğinde ürettiği Blu-Ray ile giriştiği mücadelede, son olarak dünyanın bir numaralı perakendecisi Amerikan Wal-Mart'ın Blu-Ray'i seçtiğini açıklamasının belirleyici olduğu yorumu yapılıyor.

İki rakip şirketin uzlaşamayarak, her birinin kendi sistemlerini piyasaya sürmelerinin ardından, Sony, dev Amerikan elektronik perakendecisi Best Buy'ın yanı sıra Amerikan film stüdyolarının onayını da alarak güçlenmişti. HD-DVD ise şimdiye dek sadece İntel ve Microsoft ile Universal film stüdyosunun desteğini alabilmişti. Sony'nin Blu-Ray, HD-DVD'ye göre daha çok veri depolayabilme kapasitesine sahipken, şimdilik daha pahalıya üretiliyor.