BIST 8.736
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.240,27
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İşte elektronik kimlik kartı

Önümüzdeki yıl bu kimliği kullanacağız. İşte özellikleri ve avantajları...

Abone ol TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı projeyle elektronik kimlik kartı uygulamasına 2009 yılında geçilecek. Mart ayında pilot bölgede denenecek ''vatandaşlık kartı'' için TÜBİTAK hazırlık yapıyor.

Hastane önlerinde, devlet dairelerinde çok sık rastladığımız kuyruklar 2009 yılında sıradan görüntüler olmaktan çıkacak. Elektronik devlete geçiş çalışmaları kapsamında TÜBİTAK'ın hazırladığı kartla, vatandaşlık kartı, yani "elektronik kimlik sistemi"ne geçilecek.
 
Yeni sistemle her işlem için devlet dairelerine gitme devri de sona erecek. Birçok işlem internet vasıtasıyla yapılabilir şekilde düzenlenecek.
 
KOPYALANAMAZ
Yüzde yüz güvenli olacağı bildirilen kartın kesinlikle kopyalanamayacağı da ifade ediliyor. 2009 yılında başlayacak uygulama nedeniyle TÜBİTAK'ta yoğun bir çalışma sürdürülüyor.
 
Elektronik kart, öncelikle sağlık karnelerinin ve reçetelerin tarihe karışmasını sağlayacak.
 
Doktorlar hastaya vereceği ilacı "elektronik vatandaşlık kartı"nın üstüne işleyecek. Hasta, kartını alıp eczaneden ilacını alacak, Sigorta kurumu da parayı ödeyecek.
 
Şu an kullandığımız kimlik kartlarına göre güvenliği son derece artırılmış olan bu kartlar, devletin elektronik hizmet verdiği tüm kurumlarda kullanılabilecek. Vatandaşın yapması gereken tek işlem, kendini devlete elektronik olarak tanıtmak.
 
Kullanım önceliği sağlık alanına verilen kartın kısa sürede tüm kamu kuruluşlarında uygulamaya geçmesi bekleniyor. (CNNTürk)