BIST 9.056
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.301,95
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebookun pabucu dama

İşte 2008'de teknoloji devlerinin büyük paralar teklif etmesi muhtemel siteler

Abone ol

İnternette 2007'nin olayı arkadaşlık sitesi Facebook oldu. Mark Zuckenberg adlı bir öğrencinin 2003'te kurduğu kullanıcıların fotoğraflarını intenette yayınlamalarına olanak veren Facebook, dünya çapında popülerleşti.

Türkiye'den 1.5 milyona yakın kullanıcının üye olduğu siteye, Microsoft ve Yahoo'dan büyük teklifler gelmesine karşın, Zuckenberg sitesini satmadı. Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft, Facebook'un sadece yüzde 1.6'sı için, 240 milyon doları gözden çıkarmıştı.

İnternet 2008'de de yaratıcı fikirleri yükselten mecra olmaya devam edecek, işte gelecek yıl yatırımcıların ve teknoloji devlerinin büyük paralar teklif etmesi muhtemel siteler.

Seesmic.com
Google'ın YouTube'u 2006'da 3.1 milyar dolara satın almasının ardından, internete çok sayıda video sitesi düştü. Bunlar arasında Seesmic.com ilgi çekenlerin başında geliyor. Seismic, YouTube'un aksine kullanıcıların günlüklerini video şeklinde hazırlayıp yayınlamalarını sağlıyor. İnsarlar arasında video üzerinden sohbet üzerinde uzmanlaşan site, henüz beta aşamasında, ancak şimdiden internette dikkatleri üzerine çekmek isteyenlerin adresi olacağa benziyor.

Sitenin arkasında, bir zamanlar Google ve online ödeme sitesi PayPal'in kurucularından Ron Conway ve Kazaa ve Skype'ın kurucuları Niklas Zennstrom ve Janus Friis var. Site tam olarak yayına geçtiğinde MySpace ve Facebook ile entegre çalışacak. Sitenin kurucusu ise, Fransa Devlet Başkanı Sarkozy'nin internet ve iletişim danışmanı Loic Le Meur bir Fransız girişimci.

Etsy.com
New York merkezli internet perakende sitesi, el yapımı ürün alışverişinde uzmanlaşıyor. Amazon.com'un bir zamanlar internette perakende alışverişte devrim yarattığı düşünülürse, Etsy de el yapımı ürünler için benzer bir alışveriş patlaması hedefliyor. Mücevherden, elbiseye, seramikten kült ürünlere Etsy, kullanıcılarına renk, coğrafi bölge, ürün tipi alanlarına güçlü bir arama motoru sunuyor. Etsy'nin 500.000 kullanıcısı ve 60.000'den fazla tedarikçisi var. Etsy'nin kurucusu 27 yaşında Bostonlu Robert Kalin, sitesinin seri üretim çağında, el yapımı ve sınırlı sayıda mevcut olan ürünleri tüketiciye ulaştırmayı hedefliyor. Twitter.com

Twitter.com
Twitter, aynı anda çok sayıda kişiye ücretsiz mesaj gönderme hizmeti sunuyor. Kullanıcı ister telefonla, ister internetle e-posta, isterse de anında mesaj üzerinde yüzlerce kişiye mesaj atabiliyor. Tek dezavantaj; mesajlar 140 karakter olmak zorunda. Bu site henüz çok yaygınlaşmadı. Sitenin kurucusu, daha önce 2002'de Google'ın satın aldığı, Blogger.com'ın sahibi olan Ev Williams. Twitter'ın mesaj servisi parti duyuruları, şirketlerin müşterilerine ulaşmaları gibi alanlarda ilgi görüyor.

Dopplr.com
Facebook'un 2007'de gösterdiği başarının ardından Dopplr.com arkadaş sitelerine yeni bir açı getiriyor. Sürekli gezen kişilere yönelik hizmet veren Dopplr, kullanıcıların en son nerede oldukları ve nerelerde buluşabilecekleri konusunda güncelleme veriyor. Örneğin iki gezgin arkadaş birbirlerini dünyanın neresinde olursa olsun, takip edebiliyor.

Site henüz bu ay açıldı, sitenin kullanıcıları halen ünlü jetset üyeleri, zenginler ve konferans konferas dünyayı dolaşanlardan ibaret. Ancak Facebook ile yapılacak entegrasyon programı ile kullanıcı sayısının genişletilmesi öngörülüyor. İnternet ansiklopedisi Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, New York Times'a yazdığı bir makalede Londra merkez site için övgüler yağdırmıştı.

Moshimonsters.com
Facebook gençler ve yetişkinler için neyse, Moshi Monsters da 7-12 yaş arası çocuklar için aynısı. Sadece, biraz daha eğitim amaçlı ek içeriğe yer veriyor. Londra merkezli oyun geliştiricisi Mind Candy tarafından yaratılan Moshi Monsters, evcil hayvanları konu alan oyunlar, arkadaşlık ve puzzle gibi eğlenceler sunuyor. Bu sitenin kullanıcıları, kendilerine birer 'canavar' seçiyor ve bu canavar ile sitede dolaşıyor. Kullanıcıların canavarlarını süslemeleri için, sürekli puzzlelar çözmeleri ve benzeri eğitel aktivitelerde bulunmaları gerekiyor. Bu canavarlar birbirleriyle internette arkadaşlık kurabiliyor, çizgi filmi ardıran grafiklerle Moshi sitesi çocukların ilgisini çekiyor.