BIST 9.771
DOLAR 34,01
EURO 37,79
ALTIN 2.732,13
HABER /  DÜNYA

Medvedev Türkiyeye eli dolu geldi

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev Türkiye'ye geldi. İki ülke arasında çok kritik görüşmeler var.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, dün tarihi ziyaret için Ankara’ya gelirken, bir haber televizyonunda yayınlanan haber iki ülke arasında ‘nükleer kriz çıkartıyordu”. Haber kanalının, öğle saatlerinde bir internet sitesine dayandırarak ve Enerji Bakanlığı yetkililerine danışmadan yaptığı ‘nükleer anlaşma erteleniyor’ haberi iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Haberi, havada öğrenen Rus Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, uçaktan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı arayarak, ‘haber doğruysa geri dönüyoruz’ 

mesajı verdi. Medvedev’in ziyaretinden önce iki ülke arasında yaşanan krizin ayrıntıları şöyle:

Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi yaşanan kriz, bir haber kanalının, “nükleer santral anlaşması erteleniyor” haberi üzerine başladı. Haber, kısa sürede Moskova’ya da ulaştı. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin de uçakta öğrendi. Seçin uçaktan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı arayarak, haberin doğru olup olmadığını sordu. Yıldız da, bu yönde aldıkları bir kararın olmadığını belirterek, haberin gerçek olmadığını Seçin’e anlatmaya çalıştı. Ancak Seçin, Bakan Yıldız’ın açıklamalarını Moskova’ya ileteceğini söyledi. Ve haberin doğru olması halinde, örtülü olarak ziyaretin iptal edileceği mesajı verdi. Görüşmenin ardından Ankara ile Moskova arasında telefon trafiği yaşandı. Ve telefon diplomasisinin ardından kriz çözüldü. Seçin de, ziyaretini iptal etmeden Türkiye’ye geldi

TANER YILDIZ: SORUN YOK

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’i karşılayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘nükleer enerji santrali’yle ilgili soruları yanıtladı. Yıldız, iki taraf uzmanlarının uzun zamandır beri beri görüştüğünü, hatta geçen hafta Meclis’te Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmeler sürerken dahi, bu  konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Yıldız  “Somut, sonuç odaklı çalışmalarımız sürüyor, yarın inşallah iki tarafın olumlu yaklaşımıyla bir anlaşma imzalanacak, şimdiden bütün detayları  vermemiz doğru olmamız, fakat herhangi bir olumsuzluk, sıkıntı yok” dedi.

Tek başına Atatürk Barajı’nın 3.6 katı elektrik üretecek

• Türkiye ile Rusya arasında, devletlerarası anlaşma ile yapılması kararlaştırılan Akkuyu Nükleer Santrali 4.800 megavat gücünde olacak. Yani, Atatürk Barajı’nın yaklaşık 3.6 katı elektrik üretecek.

• Nükleer santralin yapımı için gerekli olan kaynak Rusya tarafından temin edilecek.

• Türkiye üretilen elektriğin tamamını   15 yıl süresince alma garantisi veriyor.

• Son olarak santralle ilgili yapılan görüşmelerde birim fiyat konusunda anlaşma sağlanamadı. Rusya, birim fiyatta 12 cent’e kadar düşerken, Türkiye fiyatın 10 cent’in altında olmasını istiyor.

Ankara’da 25 anlaşmaya imza atacak

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Türkiye ziyareti çerçevesinde enerji başta olmak üzere 25’e yakın anlaşmaya imza atacak. Ziyaretin önemli gündem maddesi ikili ticaret ve halklar arasında ilişkilerin hızlandırılması için bir aylık süre ile ziyaretlerde vizelerin kaldırılması olacak.

Seçin: Nükleer santral inşaatının % 30’unu Türk firmalar yapacak

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, nükleer enerjide işbirliğinin devam ettiğini söyledi. Seçin ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la birlikte, Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı basın toplantısında, nükleer enerjide işbirliğinin devam ettiğini söyledi. Seçin “Nükleer santral inşaatı çalışmalarının yüzde 25-30’unu Türk firmalar yapacak” dedi. Birçok alanda anlaşmalara varıldığını açıklayan Seçin, yarın (bugün) ciddi anlaşmalar imzalanacağını vurguladı. Bütün çalışmaların olumlu şekilde sonuçlanacağına inandığını kaydeden Seçin, stratejik ortaklığı geliştirmeye çalıştığını belirtti.

VİZE KALKACAK

Vatandaşların vizesiz dolaşması, tarım, beyaz et, deniz ulaştırmasında işbirliğinin devam ettiğini anlatan Seçin, gümrük kapıları konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.  Türkiye ilişkilerinin çok açık ve samimi ilişkiler olduğunu dile getiren Seçin, Samsun-Ceyhan hattının önceliği olan bir proje olduğunu ifade etti. İgor Seçin, doğalgaz fiyatları için görüşüldüğünü söyledi.