BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  POLİTİKA

İrandan Erdoğana tarihi görev

Başbakan, İzmir'de telefon beklediğini ve ona göre hareket edeceğini açıklamıştı. Beklenen telefon geldi!

Abone ol

İran, Türkiye ve Brezilya'nın ortak girişimiyle varılan anlaşma çerçevesinde, 1200 kilogram uranyum takas edecek.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'im, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lulma da Silva ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın huzurunda imzaladıkları anlaşma öncesinde, takas işleminin Türkiye'de yapılacağını belirtti.

İran'ın 1200 kilogram düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyumla takas edeceği kaydedildi.

Erdoğan resti çekince
Başbakan Erdoğan, İzmir'de olduğu sırada kritik bir eşiğe gelindiği, kendisine bildirildi. Başbakan Erdoğan'ın da ''Türkiye'nin teklifinin kabul edilmediği takdirde, uçağı Tahran'a çevirmeyeceğini'' ifade ettiği öğrenildi. 18 saat süren görüşmelerin ardından takasın Türkiye'de gerçekleştirileceğinin Erdoğan'a iletilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, Tahran'a gitmeyi kabul etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile heyetler arasında yaklaşık 18 saat süren görüşmelerin ardından, uranyum takası konusunda üç ülkenin ortak formülünde mutabakat sağlandı.

3 Bakanın görüşmesinde oluşturulan ortak metnin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya sunulacak.

ERDOĞAN İRAN ÖNCESİ MÜJDEYİ VERDİ

İzmir'de çeşitli incelemelerde bulunan, açılış ve temel atma törenlerine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Adnan Menderes Havaalanı'ndan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı Mehmet Aydın da Tahran'a gitti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'da en üst düzeyde temaslarının olduğunu belirterek, ''Bunun ardından takas ile ilgili süreci başlatma fırsatı bulacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Adnan Menderes Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Takas ile ilgili Türkiye'nin istasyon olup olmayacağı yönündeki bir soruya Erdoğan, şu cevabı verdi:

''İran'da en üst düzeyde temaslarımız oldu. Bunun ardından takas ile ilgili süreci başlatma fırsatı bulacağız. Gidiş nedenim o. Takas Türkiye'de olacaksa, biz de buraya gidelim dedik. Metne de derc edildi haberi geldi. Yoksa Tahran'a gitmemizin bir anlamı yoktu. İran'ın nükleer programını BM'nin Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarına yönelik adım atması söz konusuydu. Görüşmelerle bu biraz ertelendi. Atılacak adımlarla bu sıkıntıları aşma fırsatı bulacağız inşallah.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'a yapacağı seyahatle ilgili olarak ''Takas Türkiye'de olacaksa biz de buraya gidelim dedik'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'da en üst düzeyde temaslarının olduğunu, bunun ardından takas ile ilgili süreci başlatma fırsat bulacaklarını söyledi.