BIST 9.002
DOLAR 34,17
EURO 37,05
ALTIN 2.959,41
HABER /  DÜNYA

Fil Adama tam yüz nakli

Tümörler nedeniyle yüzü tanınmayacak hale gelen 30 yaşındaki Fransız hastaya, dünyanın ilk 'tam yüz nakli' yapıldı.

Abone ol

30 yaşındaki Fransız kanser hastası Pascal Coler, geçen ocak ayında gizli bir şekilde yapılan yüz nakli operasyonuna kadar, bir daha rahat bir şekilde yemek yiyebileceğini, konuşabileceğini ve çevredekilerin korku dolu bakışlarına maruz kalmadan sokaklarda yürüyebileceğini hayal edemiyordu.

Ancak kendisini 6 yaşından bu yana pençesine alan ve 24 yıl boyunca yüzünde dev tümörlerin oluşmasına neden olan Von Recklinghausen hastalığının yarattığı acılar, uygun dokunun bulunduğu bir kadavradan alınan yüzle, Paris yakınlarındaki Henri Mondor Hastanesi'nde son buldu.

İNSANLAR BAKINCA DÜŞÜP BAYILIYORDU

Ameliyata alındığı o soğuk ocak gününe kadar binbir acıyla iki lokma yemek yiyebilen; şekli bozulmuş çenesi ve dudakları denediyle güçlükle konuşabilen, hatta kimi zaman sokakta kendisine bakanların bir anda düşüp bayılmasına neden olan Coler, becerikli cerrahlar tarafından yapılan dünyanın ilk tam yüz naklinin ardından, yepyeni bir görüntüye sahip oldu.

'YENİ YÜZÜM SAYESİNDE SEVGİLİ BULABİLİRİM'

Bundan 100 yıl önce aynı hastalığa yakalanan Joseph Merrick adlı adamın, aktör John Hurt tarafından canlandırıldığı 'Fil Adam' filmdekiyle aynı genetik bozukluktan şikayetçi olan Pascal Coler, İngiltere'de pazar günleri yayımlanan News of The World gazetesine verdiği demeçte, "Şimdi artık kabuslarım sona erdi. Bu operasyon hayatımda bir devrim yarattı. İlk kez normal bir insan gibi yaşayabileceğim. İnsanlar artık sokakta durup yüzüme bakmayacak ve çığlıklar atmayacak. Hatta şimdi evlenip çocuk sahibi olmayı düşünmeye de başlıyorum. Yeni yüzüm sayesinde kendime bir sevgili bulabilirim" diye konuştu.

MASKE TAKAR GİBİ TAKTILAR

Coler'e yapılan 16 saatlik ameliyat sırasında cerrahlar, hastanın neredeyse bütün yüzünü kaplayan tümörlü bölgeyi neşterle tamamen kesip, bir maskeyi çıkarır gibi çıkarıp aldı. Daha sonra da, yüzü bağışlanmış olan kadavranın yüz dokusu aynı şekilde kesilerek, yine maske takar gibi Coler'in yüzüne yerleştirildi. Tabi bu işin en önemli kısmı, sinir uçlarını ve kas dokusunu yeni yüzün dokusuna birleştirebilmekten geçiyordu.

Yapılan başarılı operasyonun ardından şimdi Coler rahatça yemek yiyip konuşabiliyor ve yüz egzersizleri sayesinde mimikleri her gün biraz daha beceri kazanıyor.

İLK KISMİ NAKİL 2005 YILINDA YAPILMIŞTI

Coler'in ameliyat masasında ölmesine neden olabilecek kadar riskli bir operasyon gerektiren tam yüz naklinden önce bilim adamları 2005 yılında dünyanın ilk kısmi yüz naklini gerçekleştirmişti. Yüzü köpek tarafından ısırılıp parçalanan Isabella Dinore, devrim niteliğindeki bir ameliyatla, dünyanın ilk kısmi yüz nakli yapılan hastası olmuştu.